Kristian Lunds blog

Medicinsk Tidsskrift

-først med nyheder om ny medicin

Om os | Om nyhedsbrevene | Annoncer | Betingelser

Ny teknologi: Flere med slagtilfælde kan reddes

Nye teknologier gør det muligt i dag at redde mange flere patienter med slagtilfælde fra at dø eller blive hjerneskadet. Et nyt studie har netop vist, at når lægerne brugte en speciel type hjernescanning kunne de bedre identificere de patienter med levende hjernevæv, der stadig kunne reddes, hvorefter de kunne fjerne blodproppen.

Et af nøgleresultaterne fra undersøgelsen er, at den tid, der er til at redde patienten, er længere end hidtil antaget – nemlig 16 timer frem for de seks timer, som man i dag har sat som grænse for, hvornår det er for sent at hjælpe. 

Helt konkret viste resultaterne af studiet DEFUSE 3, der netop er offentliggjort i magasinet NEJM, at fysisk fjernelse af hjernepropper i op til 16 timer efter de første symptomer, hos udvalgte patienter førte til bedre resultater sammenlignet med standard medicinsk behandling. Og dermed er døren åbnet for behandling af mennesker, som først kommer på hospitalet mange timer efter et stroke.

”Det er markante resultater, som her og nu kan redde folk fra at dø eller skulle leve med et livslangt handicap,” siger Dr. Walter J. Koroshetz, centerleder på National Institute of Neurological Disorders and Stroke i Maryland.

En tredjedel kan undgå hjerneskade

De gode nyheder kommer dog ikke alle patienter med stroke til gode. Studiet viser, at en af tre patienter kan undgå en ødelæggende hjerneskade. Kun omkring halvdelen af ​​patienterne blev screenet kvalificeret til trombektomi.

90 dage efter behandling havde 45 procent af trombektomi-patienterne det væsentligt bedre end dem i kontrolgruppen og var ’funktionelt uafhængige’, i modsætning til 17 procent af dem, der ikke havde fået fjernet blodproppen. Derudover var trombektomi forbundet med forbedret overlevelse. Således var dødeligheden på 14 procent i trombektomi-gruppen og 26 procent blandt dem, hvis blodpropper ikke blev fjernet.

DEFUSE 3 var et stort multisite-studie, der blev ledet af forskere fra Stanford University i Californien. Det involverede 182 patienter på 38 hospitaler i USA og blev stoppet tidligere end planlagt, fordi dem, der fik blodpropper fjernet, hurtigt fik det så meget bedre end dem, der ikke gjorde det.

Myte afkræftet: SU'ere er ikke farlige for hjertet

EASD 2019: Sulfonylurinstof (SU) ser alligevel ikke ud til at øge risikoen for tidlige død af hjertekar-sygdom, selv om det hos mange har været en udbredt opfattelse i årtier.

NYHEDSKOMMENTAR:

Rygterne om SU's død var temmelig overdrevne

EASD 2019: Det er sjældent, at nogen ligefrem håber på snarlig død for andre. Men sådan har det vist været med lægemidlet glimepirid, en første generation SU, her på EASD.

Nyheder fra Medicinske Tidsskrifter

Hæmatologisk Tidsskrift

Propatienter