Om os | Om nyhedsbrevene | Annoncer | Betingelser


Statiner kan give rygsmerter

Der er god grund til at være opmærksom på statiners bivirkninger. Det viser et nyt amerikansk studie, som konkluderer, at statiner medfører en øget risiko for ryglidelser, herunder spondylose, intervertebrale disksygdomme, diskusprolaps og spinal stenose.

Specielt viste studiet, at for hver 17 personer, der blev ordineret statiner, havde en af dem en diagnosticeret ryglidelse.

”Vores resultater øger motivationen til yderligere undersøgelser af effekten af statiner på muskler og knogler, især hvis de gives forebyggende til fysisk aktive mennesker,” siger studiets førsteforfatter, Dr. Una E Makris, North Texas Health Care System og Southwestern Medical Center, Dallas.

Studiet er offentliggjort i maj i JAMA Internal Medicine.

Et tidligere studier baseret på samme data viste også, at brugen af statiner var forbundet med smerter i muskler og knogler inklusive rygsmerter. Vel at mærke i personer uden gigt.

Forskerne sammenlignede en stor gruppe mennesker på statiner med en lige så stor gruppe, som ikke fik statiner. Her havde 30 procent en ryglidelse. Justeret for forskellige faktorer, steg tallet til 47 procent for dem på høje doser statiner og steg til 59 procent for dem, der havde taget dem i fire år eller mere. Også her ledsagede forskerne resultaterne med at sige, at de ikke advokerede for at tage statinerne fra folk, men for at lægerne er meget opmærksomme på bivirkningerne.

Nyheder fra Medicinske Tidsskrifter

Hæmatologisk Tidsskrift