Om os | Om nyhedsbrevene | Annoncer | Betingelser

Aspirin risikofyldt for ældre

Lang tids daglig brug af aspiriner giver en højere end forventet risiko for invaliderende eller dødelig blødning blandt voksne over 75 år.

Derfor konkluderer en ny undersøgelse publiceret i The Lancet, at disse patienter i stedet bør ordineres en protonpumpehæmmer (PPI) for at reducere risikoen for blødning.

Studiet, som er fra University of Oxford i Storbritannien. konstaterer, at ca. 40-60 procent af de voksne i alderen 75 eller ældre i USA og Europa daglig tager aspirin eller andre antiplatelet lægemidler for at forhindre hjerteanfald eller slagtilfælde. Livslang behandling med antiplatelet lægemidler anbefales til patienter, der tidligere har haft hjerteanfald eller slagtilfælde. Men denne rådgivning er baseret på forsøg, der oftest er udført hos patienter under 75 år, og professor Peter Rothwell, hovedforfatter til det nye studie, siger:

"Vi har i nogen tid vidst, at aspirin øger risikoen for blødning for ældre patienter. Men vores nye undersøgelse giver os en meget klarere forståelse af størrelsen af ​​den øgede risiko og af alvorligheden og konsekvenserne af blødninger. Tidligere undersøgelser har vist, at der er en klar fordel ved kortvarig blodpladebehandling efter et hjerteanfald eller slagtilfælde. Men vores resultater rejser spørgsmål om balancen mellem risiko og gavn for langvarig daglig aspirinanvendelse blandt personer i alderen 75 år eller derover, hvis en protonpumpehæmmer ikke er foreskrevet.”

Han understreger, at forskerne fraråder et pludseligt stop med at tage medicinen, og at det er vigtigt, at patienterne altid taler med deres læge først.

Selv om der er nogle kendte risici forbundet med langvarig PPI-anvendelse, konkluderer forfatterne, at fordelene ved PPI-anvendelse blandt ældre opvejer risiciene, og at guidelines derfor bør anbefale samtidig brug af PPI'er i denne aldersgruppe.

Nyheder fra Medicinske Tidsskrifter

Hæmatologisk Tidsskrift