Om os | Om nyhedsbrevene | Annoncer | Betingelser

Bivirkninger skyldes ofte en nocebo-effekt

Forårsager statiner muskelsmerter eller ej? Skal man tro flere nye studier, gør de ikke. Når patienter klager over muskelsmerter pga. statiner, skyldes det formentlig i højere grad en nocebo-effekt.

En af undersøgelserne, engelsk-skandinaviske ASCOT-LLA, baserer sig på det oprindelige ASCOT-studie. Den faldt i to dele, hvor patienterne først blev randomiseret til enten atorvastatin eller placebo. Bagefter blev de samme mennesker tilbudt at deltage i et opfølgende forsøg, hvor de vidste, hvad de fik.

Resultatet viste, at patienterne rapporterede om flest muskelrelaterede bivirkninger, når de og deres læger vidste, at de fik statiner.

”Vi var ikke i stand til at vise nogen forskelle i bivirkningsprofilerne på statiner og placebo. Derfor kan vi ikke henføre rapporterede bivirkninger til brugen af statiner,” siger førsteforfatteren på ASCOT-studiet, Dr. Peter Sever, Imperial College London. Og han tilføjer:

”Hvad patienterne oplever, er den såkaldte nocebo-effekt, som kan opstå, når læger fortæller deres patienter om mulige bivirkninger af et lægemiddel. Det giver en risiko for, at patienterne faktisk udvikler disse bivirkninger.”

I en kommentar til studiet siger Dr. Steven Nissen, Cleveland Clinic, Ohio, at de nye resultater skal tages med et gran salt, da de baserer sig på et 20 år gammelt studie, hvor patienterne fik den lavest mulige dosis af atorvastatin. ”Mange af de mennesker, som får symptomer, får større doser,” siger han og mener, at sandheden formentlig er, at der er mennesker, der reelt får bivirkninger, men at der også er nogle, for hvem det mere handler om en nocebo-effekt.

Han stod selv i spidsen for et lignende studie, GAUSS-3, som sidste år viste, at 27 procent af patienterne på placebo meldte om bivirkninger. Og han mener også, at der er grund til som læge at vurdere nøje, hvornår bivirkningerne er reelle og hvornår man evt. skal stoppe med medicinen. Problemet er bare at skelne. Hans anbefaling er derfor, at man til patienter, der mener de ikke kan tåle statinerne, starter med en meget lav dosis og forsøger at øge den hen ad vejen.

Nyheder fra Medicinske Tidsskrifter

Hæmatologisk Tidsskrift