Om os | Om nyhedsbrevene | Annoncer | Betingelser

Immunterapi indtager hjerteområdet

Et lægemiddel mod inflammation – canakinumab, der i dag bruges til gigtpatienter – kan reducere risikoen for hjerteanfald og slagtilfælde og muligvis lungekræft hos mennesker, som allerede har haft et hjerteanfald og er i høj risiko for endnu et.

Det viser et nyt studie, som flere forskere kaldte banebrydende, efter at resultaterne forleden blev fremlagt på den hjertemedicinske ESC-kongres i Barcelona, Spanien.

Studiet er døbt CANTOS og omfatter 10.000 patienter, der havde haft et hjerteanfald. De er blevet behandlet med det anti-inflammatoriske lægemiddel en gang hver tredje måned i op til fire år, og opnåede en 15 procents reduktion i risikoen for endnu et hjerteanfald.

Giver håb for nye behandlingsmuligheder

”Studiet viser en effekt, om end den er beskeden. Og bivirkningerne er alvorlige. Derfor kommer denne behandlingsform næppe i brug lige nu. Til gengæld viser studiet, at der er nye muligheder på vejen frem mod mere effektive behandlinger, og at immunterapi formentlig er en af dem, vi skal sætte mere fokus på,” sagde Gunnar Gislason, professor i kardiologi og forskningschef i Hjerteforeningen, i en kommentar til det opsigtsvækkende studie.

Han bakkes op af andre eksperter, der mener, at resultaterne af CANTOS er en milepæl i forskningen, fordi de giver bevis for et biologisk koncept, der åbner døren for nye måder at behandle og forebygge kardiovaskulær sygdom på. 

Behov for mere forskning

Men der hersker også enighed om, at der er behov for meget mere forskning på området. Det aktuelle studie viser således også, at canakinumab har potentielt dødelige bivirkninger, ligesom det lige nu er meget dyrt. Canakinumab markedsføres af Novartis under varemærket Ilaris og er godkendt til behandling af reumatoid arthritis og andre sjældnere sygdomme. Det koster omkring 200.000 dollars om året.

I modsætning til statiner har canakinumab ingen effekt på kolesterol. I stedet reducerer det den inflammation, som kardiologer længe har mistænkt for at spille en rolle i udviklingen af hjertekarsygdomme og kræft. Således har ca. halvdelen af ​​de, der får et hjerteanfald, normale kolesterolniveauer, hvilket får nogle til at mene, at også inflammation kan være en forklaring.

Bivirkningen ved Canakinumab er, at det ødelægger en del af immunsystemet og dermed øger risikoen for infektioner, der også kan være dødelige. I studiet svarer antallet af dødsfald som følge af infektion til antallet af sparede liv. Dvs. der forskel var i den samlede dødelighed hos de, der fik stoffet og de, der fik placebo.

CANTOS-studiet viser også, at canakinumab reducerer risikoen for dødsfald på grund af kræft, specielt dødsfald på grund af lungekræft, og tilfælde af lungekræft.

Nyheder fra Medicinske Tidsskrifter

Hæmatologisk Tidsskrift