Hvorfor må vaccinerne koste mens diabetes-patienter må nøjes

Endokrinologisk Tidsskrift

-først med nyheder om ny medicin

Om os | Om nyhedsbrevene | Annoncer | Betingelser

Vitamin kan forebygge diabetes

Det naturligt forekommende vitamin, nikotinamid ribosid (NR), kan måske sænke blodsukkeret, reducere risikoen for fedtlever og forhindre perifer nerveskade.

Det antyder i hvert fald museforsøg på University of Iowa, hvor forskere har testet vitaminet på mus med prædiabetes og type 2-diabetes.

Resultaterne er så positive, at de giver anledning til at gennemføre menneskelige forsøg for at teste effekten af NR på metaboliske lidelser, herunder prædiabetes og type 2-diabetes samt fedme, fedtlever sygdom og neuropati.

NR omdannes til NAD+, som er en vigtig cellulær metabolit, der kræves for at celler kan omdanne brændstof til energi. Mængden af NAD+ falder dog med alderen, så NR-vitaminet er interessant fordi det muligvis kan forbedre stofskiftet hos ældre.

"Der er en reel fascination lige nu hos forskere, der interesserer sig for personlig ernæring, bioteknologi og farmaceutisk forskning for at finde strategier til at øge niveauet af NAD+. NR har vist sig at være det vigtigste molekyle for at øge NAD+ metabolitter," siger dr. Charles Brenner, der er professor i Biokemi på University of Iowa Carver College of Medicine og hovedforfatter på den nye undersøgelse, som er offentliggjort i tidsskriftet Scientific Reports.

Brenner opdagede at NR var en såkaldt vitamin forløber for NAD + i 2004. I den nye undersøgelse har Brenner testet effekten af NR tilskud på mus med prædiabetes og type 2-diabetes.

Forskerne undersøgte seks grupper mus:

  • kontrolmus på en normal foderdiæt med eller uden NR tilskud
  • prædiabetiske mus på en kost med højt fedtindhold med eller uden NR tilskud
  • Type 2 diabetes mus på en kost med højt fedtindhold med eller uden NR tilskud

De mus, der fik NR, fik tilskuddet i de sidste otte uger af det 21-uger lange forsøg.

Som vist i tidligere studier beskyttede NR effektivt de prædiabetiske og diabetiske mus mod vægtøgning fra en fedtrig kost. Men den nye undersøgelse viste også, at NR havde andre gavnlige virkninger på hele kroppens stofskifte.

Vitaminet beskyttede mus på den fedtrige kost mod leversteatose - opbygning af fedtkugler i leveren - som udviklede sig alvorlig hos de prædiabetiske og diabetiske mus, der ikke fik NR.

NR reducerede også leverskader hos musene på den fedtrige kost og forbedrede markant blodsukkeret hos de diabetes-ramte mus.

NR beskyttede også mod perifer nerveskade, neuropati, en almindelig, alvorlig komplikation ved prædiabetes og type 2-diabetes. Perifere nerver kontrollere berørings- og smertefølelser i lemmer, fingre og tæer. Skader på disse nerver kan være smertefulde og kan udvikle sig til et tab af følelse, der betyder, at man ikke bemærker skader.

Man mener, at omkring 60 til 70 procent af mennesker med diabetes har en form for neuropati. Perifer neuropati er en hovedårsag til diabetiske fodsår og amputation af lemmer hos mennesker med type 2-diabetes.

I Brenner undersøgelse fik de diabetes-truede mus skader på deres sensoriske nerver medens diabetiske mus også havde et motorisk neuron underskud, men de mus, der fik tilskud med NR var beskyttet mod neuropati og opretholdt deres normale følsomhed over for varme.

"Vi har med succes behandlet mus med prædiabetes og type 2-diabetes med det naturligt forekommende vitamin NR," siger Brenner, der mener, at resultaterne bør give anledning til større humane forsøg med overvægtige og diabetes-ramte.

Peter Rossing: SGLT2-hæmmere kan komme på linje med metformin

EASD: Nye store studier har den seneste tid væltet frem på diabetesområdet, og retningslinjer skal revideres hurtigere, end det kan nå at omsættes til praksis. Nu får SGLT2-hæmmere en ny indikation og kan potentielt på sigt overtage pladsen for metformin.

Nyheder fra Medicinske Tidsskrifter

Hæmatologisk Tidsskrift

Propatienter

Topup nb

OPEN

Hallo