Skip to main content

Medicinsk Tidsskrift

-først med nyheder om ny medicin

Giftstof fra E. coli kan være en medvirkende årsag til tarmkræft

Et giftstof frigivet af en stamme af E. coli-bakterien forårsager unikke mønstre af DNA-skader på celler i tarmene, som kan føre til tarmkræft.

Det viser et studie, som for nylig blev udgivet i tidsskriftet Nature.

Disse fingeraftryk, som man kan kalde dem, blev også fundet i tarmkræfttumorer, hvilket indikerer en direkte forbindelse mellem bakteriegiftstoffet og de genforandringer, der driver udviklingen af tarmkræft.

Forskerholdet håber, at sporing af disse specifikke DNA-skader i tarmcellerne en dag vil kunne indgå i screeningsprogrammer og dermed gøre det muligt at identificere personer med øget risiko for at udvikle tarmkræft.

Colibactin forårsager DNA-skade

Forskerholdet fokuserede på en stamme af E. coli, der producerer et giftstof kaldet colibactin, og som oftere findes i afføringsprøver fra tarmkræftpatienter sammenlignet med raske mennesker. Forsøg har vist, at colibactin kan forårsage DNA-skader på laboratoriedyrkede celler, og forskerne havde en formodning om, at giftstoffet kunne gøre samme skade på tarmcellerne.

Forskerne udsatte laboratoriedyrkede minikopier af tarmen for colibactin-producerende E. coli. Efter fem måneder analyserede de tarmcellernes DNA-sekvens og fandt cirka dobbelt så meget DNA-skade i dem, sammenlignet med minikopier der blev udsat for 'almindelig' E. coli, som ikke producerede colibactin. Forskerne opdagede også, at DNA-skaden forårsaget af colibactin fulgte to meget specifikke mønstre – et slags fingeraftryk.

For at finde ud af, om DNA-skaden var relateret til tarmkræft, analyserede forskerne DNA-sekvenser fra mere end 5.500 kræfttumorer fra Storbritannien og Holland. Først ledte de efter de to colibactin-fingeraftryk i over 3.600 hollandske kræfttumorer. Fingeraftrykkene var til stede i adskillige tumorer og meget oftere ved tarmkræft end ved andre kræftformer.

Dernæst analyserede de over 2.000 tarmkræftprøver fra England. Her fandt de colibactin-aftrykket hos fire-fem procent af patienterne, hvilket antyder, at colibactin-producerende E. coli kan være medvirkende til et ud af 20 tilfælde af tarmkræft i England. Studiet melder dog ikke noget om, hvor stor en rolle bakterien rent faktisk spillede i disse tilfælde.

”Det er velkendt, at ting som tobak eller UV-lys forårsager specifikke DNA-skader, som kan fortælle os noget om årsagerne til kræft. Men det er første gang, vi har set et så markant mønster af DNA-skader ved tarmkræft, som er forårsaget af en bakterie, der lever i vores tarm,” udtaler medforfatter og professor i molekylærgenetik ved UMC Utrecht og Utrecht Universitet Hans Clevers i en pressemeddelelser fra Cancer Research UK, som har finansieret studiet.

Ny viden om årsagerne til tarmkræft

På lang sigt håber forskerne, at DNA-skade-fingeraftryk som dem, der er forbundet med colibactin i tarmcellerne, kan bruges til at identificere personer med øget risiko for at udvikle tarmkræft.

”Vores mål er at forstå årsagerne til tarmkræft, og dette er et vigtigt skridt på vejen. Vi er i gang med at undersøge andre bakterier og giftstoffer, som er forbundet med tarmkræft, og vi håber på at kunne identificere flere af disse DNA-skade-fingeraftryk. På et tidspunkt skal vi finde ud af, hvordan vi kan reducere mængden af ​​højrisikobakterier i tarmen, men indtil da er det bedste råd at spise sundt og deltage i screeningen for tarmkræft,” siger Philip Quirke, professor i patologi på University of Leeds og medforfatter til studiet.