Skip to main content

-først med nyheder om ny medicin

Fæcestransplantation hjælper hver tredje patient med colitis ulcerosa

Transplantation af mikrober i afføringen fra ​​en sund donor er en sikker og effektiv måde at øge mangfoldigheden af ​​gode bakterier i tarmene hos patienter med colitis ulcerosa.

Det viser ny forskning fra Weill Cornell Medicine og NewYork-Presbyterian, hvor forskere har transplanteret mikrober fra to donorer til 20 patienter med colitis ulcerosa. 

Resultaterne tyder på, at fækal mikrobiotransplantation (FMT) kan være en effektiv behandling af sygdommen, der er årsag til betændelse og sår i fordøjelseskanalen.

Fækal mikrobiotransplantation er en procedure, hvor fækalt stof - som er fuld af bakterier fra tarmen - samles fra en sund donor, isoleres og anbringes i tyktarmen hos en patient med inflammatorisk tarmsygdom. 

"Ideen er, at du kan ændre en persons mikrobiota, organismerne der kolonisere tarmen," siger dr. Randy Longman, der er lektor i medicin hos Weill Cornell Medicine og gastroenterolog ved NewYork-Presbyterian / Weill Cornell Medical Center. 

"Vi introducerer gode bakterier i tarmene hos nogen med sygdommen og håber, at det tilskynder helbredelse."

FMT har vist sig at være effektivt for patienter med Clostridium difficile, en alvorlig bakterieinfektion i tarmene, men det er stadig uvist om, hvor effektivitet det er som behandling af andre sygdomme. 

"Patienter med Colitis ulcerosa har typisk en lavere mangfoldighed af mikrober i deres tarm," siger dr. Longman, der har fået undersøgelsen offentliggjort i tidsskriftet Inflammatory Bowel Diseases.

"Vi ved, at en mere diversificeret mikrobiota er korreleret med bedre helbred, så en stigende mangfoldighed kan være en nøglefaktor for FMT's terapeutiske effekt i forhold til."

Forskerne brugte en fækal mikrobiota forberedelse (FMP) bestående af afføring fra to forskellige sunde donorer, der var screenet og godkendt. Dette to-donorpræparat blev anvendt for at maksimere mangfoldigheden af ​​bakterier ved transplantation. De brugte derefter en koloskopi til at transplantere FMP'en i tarmene hos 20 patienter med colitis ulcerosa. 

Efter fire uger indsamlede forskerne fæcesprøver fra patienterne og udførte rektalbiopsier for at måle fækal mikrobiotaen og immunrespons efter behandling.

Forskerne fandt ud af, at bakteriepopulationerne i tarmene hos patienterne efter fire uger lignede de sunde donorer mere end patienternes oprindelige mikrobiota. Derudover resulterede behandlingen også i en reduktion af den inflammatoriske respons, der driver colitis ulcerosa. 

Samlet set viste 35 procent af patienterne en klinisk forbedring af deres symptomer, og 15 procent af patienterne opnåede klinisk remission (fuldstændig mangel på symptomer) ved udgangen af de ​​fire ugers undersøgelse.

"Vi vil stadig gerne vide, hvorfor denne behandling hjælper nogle patienter og ikke andre, så vi kan finde en sikrere og mere reproducerbar behandlingsmulighed for et større flertal af patienter, der lider af Colitis ulcerosa," siger dr. Crawford, der er lektor i klinisk medicin.

Yderligere undersøgelser er nødvendige for at bestemme, hvor længe disse positive virkninger kan vare hos patienter med colitis ulcerosa, de nøjagtige bakterier, der kan være mest effektive for FMP og den mest effektive leveringsmetode. Denne undersøgelse giver lovende resultater for den stadigt større rolle for FMT i forhold til colitis ulcerosa, mener dr. Longman.

"Vi oplevede klare positive virkninger, både hvad angår øget bakteriepopulation og klinisk respons. Dette peger på FMT som en spændende mulig behandling for personer med colitis ulcerosa."