Kristian Lunds blog


  Ny viden om psykiatri fra Medicinsk Tidsskrift   

Om os | Om nyhedsbrevene | Annoncer | Betingelser

Mere viden om flygtninges psykiske tilstand

Med penge fra EU i ryggen vil SDU sammen med to irske universiteter øge vores viden om, hvad der sker med flygtninge o.a., som har været udsat for barske oplevelser af forskellig art.

Det sker i et forskningsprojekt, der har fået 24,5 millioner kr. fra EU, og hvor 12 ph.d.-studerende skal undersøge psykologiske konsekvenser af traumer blandt forskellige grupper, herunder flygtninge, asylansøgere og indvandrere, som kommer til Europa fra konfliktområder. Desuden inkluderes humanitære hjælpearbejdere samt ofre for kønsbaseret vold og barndomstraumer.

Foruden de tre universiteter deltager en række ikke-akademiske partnere i projektet. Bl.a. det internationale Røde Kors og Børnehus Syd i Danmark. De 12 ph.d. studerende vil bruge cirka halvdelen af deres tid blandt de ikke-akademiske partnere for at erhverve sig praktisk erfaring i arbejdet med traumeudsatte.

”Dette ph.d. program er helt unikt, idet de akademiske og non-akademiske partnere er nøje udvalgt for at sikre, at hver ph.d.-studerende undersøger kompleksiteten inden for en given traumepopulation. Herved bibringes forskning, som kun er mulig når forskellige sektorer samarbejder på tværs af landegrænser,” fortæller lektor Rikke Holm Bramsen, lektor på Videnscenter for Psykotraumatologi på Institut for Psykologi, SDU.

Hun er en af lederne af projektet, som har fået titlen ‘CONTEXT’ (COllaborative Network for Training and EXcellence in psychoTraumatology’).

Med projektet får de kommende studerende i CONTEXT-programmet en ganske særlig mulighed for at tage en uddannelse under vejledning af førende eksperter inden for psykotraumatologisk forskning og praksis. Og sluttelig får de en særlig ekspertise til fremadrettet i deres karriere at kunne håndtere de komplekse problemstillinger, som Europa står overfor.

Opråb fra overlæge: Hjertesvigt skal sidestilles med kræft

Hjertesvigt er en sygdom, der skal tages lige så alvorligt som kræft og KOL. Sådan bør rygmarvsindstillingen være hos alle danskere og ikke mindst deres læger. For som det er i dag, har patienter med hjertesvigt generelt en dårligere prognose end de burde og kunne have.

Nyheder fra Medicinske Tidsskrifter

Hæmatologisk Tidsskrift

Propatienter