Skip to main content


  Ny viden om psykiatri fra Medicinsk Tidsskrift   

Sociale medier påvirker unge mest negativt

Brugen af sociale medier har mere negativ end positiv effekt for børn og unges psykiske helbred. Det viser en sammenfatning af forskning på området, foretaget af australske forskere.

På positivlisten er, at de sociale medier gør det nemmere for de unge at holde kontakt med venner, der bor langt væk, og hjælper introverte unge med at få sociale kontakter. Negativlisten er dog længere. Bl.a. viser forskningen, at unge, der bruger meget tid på de sociale medier, oftere har depressive symptomer, sammenlignet med andre unge. Desuden har forskere fundet frem til, at mængden af ’likes’ på Facebook o.l. har betydning for de unges selvværd og velbefindende. Undersøgelser blandt teenagepiger viser, at dem, der har flest kontakter på de sociale medier, også er dem, der er mest bekymrede for deres udseende, hvilket forskerne tolker som en afspejling af lavt selvværd.

Undersøgelsens forfattere peger på, at de ansvarlige voksne omkring børnene skal være opmærksomme på både de positive og negativer sider af at bruge sociale medier. På samme måde er det vigtigt at hjælpe de sårbare børn og unge (f.eks. dem med et lavt selvværd) med at agere hensigtsmæssigt på de sociale medier.