Skip to main content


  Ny viden om psykiatri fra Medicinsk Tidsskrift   

De rette redskaber til behandling af ludomani

Kognitiv adfærdsterapi er den metode, der både er bedst undersøgt, og som har stærkest evidens for effekt, når det handler om behandling for ludomani.

Det viser en ny rapport om effekten af behandlingsmetoder indenfor ludomani, som er gennemført på Aarhus Universitetshospital. Rapporten har ikke status af en national klinisk retningslinje, men har et lignende format, formål og anvendelighed – og er gennemført med offentlige midler via Sundhedsministeriet. Resultaterne fra rapporten vil fremover bl.a. blive anvendt i forbindelse med ministeriets årlige vurdering af ansøgninger til behandling af ludomani.

Arbejdsgruppen bag rapporten har tre hovedanbefalinger. Udover kognitiv adfærdsterapi (CBT) til behandling af ludomani og problemspil er det motivationsfremmende intervention (MI) i behandling af problemspil og telebehandling af ludomani i forskningsregi.

Sundhedsminister Sophie Løhde er glad for, at der nu er mere viden om området:

”Ludomani er en forholdsvis ny diagnose, så der er stadig behov for, at vi bliver klogere på, hvilken behandling der virker. Men vi ved, at når spil og spænding bliver til en reel afhængighed, så kan det få meget omfattende konsekvenser – ikke bare for den person, der er blevet spilafhængig, men også for hans eller hendes nærmeste omgivelser. Derfor er det vigtigt, at vi bruger de rette redskaber til at hjælpe mennesker, der er afhængige af spil og gambling,” siger hun.

Rapporten fokuserer på effekten af psykoterapeutisk behandling af ludomani og problemspil og undersøger studier af 10 forskellige behandlingsformer.