Psykiatriens penge går til alt muligt andet


  Ny viden om psykiatri fra Medicinsk Tidsskrift   

Om os | Om nyhedsbrevene | Annoncer | Betingelser

Antipsykotisk medicin kan give hjerteproblemer

Ældre mennesker på anden generations antipsykotisk medicin, der giver vægtforøgelse og ændrer lipidprofilen, har en øget risiko for hjertekarsygdomme, især slagtilfælde. Faktisk er risikoen tre gange forøget, i sammenligning med ældre, der tager medicin med lavere risiko for metaboliske forandringer.

Det viser en ny undersøgelse fra Universitetet i Buenos Aires i Argentina, offentliggjort i ​​Journal of Clinical Psychiatry.

Faktum er, at forekomsten af svær overvægt, type 2 diabetes, hyperlipidæmi og metabolisk syndrom er øget hos patienter, der lider af skizofreni, bipolar lidelse og depression – hvilket, ifølge forskerne, forklarer den øgede grad af kardiovaskulær sygdom og død blandt disse patienter i forhold til befolkningen i almindelighed.

Vigtigt med bedre forståelse af bivirkningsprofiler

Antipsykotisk medicin har ofte bivirkninger, som kan forværre de komorbide forhold. Især er anden generations antipsykotika forbundet med vægtforøgelse og metaboliske abnormiteter, om end der er forskelle på de forskellige lægemidler. Derfor er ’en bedre forståelse af sværhedsgraden og effekten af de metaboliske bivirkningsprofiler afgørende’, noterer forfatterne.

Tidligere undersøgelser, der har sammenlignet risikoen for kardiovaskulær sygdom eller død blandt patienter på anden generations antipsykotika, har vist blandede resultater, påpeger forskerne, lige som de heller ikke har sammenlignet lægemidlerne på basis af deres tilbøjelighed til at udvikle metaboliske abnormiteter.

Det argentinske studie var designet til at opdele antipsykotika i grupper efter risikoprofil og at undersøge hver af grupperne for deres effekt på kardiovaskulære hændelser.

Berigtigelse

Medicinsk Tidsskrift bragte i april en artikel om, at DSAM satte faktaark om hjemmefødsler på pause. Artiklen indeholdt ukorrekte oplysninger om baggrunden for beslutningen. Det er således ikke korrekt, at Sundhedsstyrelsen i sit høringssvar til DSAM i december 2018 kaldte oplysningerne i udkastet ”forkerte og i direkte modstrid” med deres eget daværende og stadig ikke færdigreviderede udkast til retningslinjer. Medicinsk Tidsskrift beklager.

Peter Rossing efter ADA: Type 2-retningslinjer skal revideres igen

ADA: Nye lægemidler og ny evidens ændrer diabeteslandskabet hastigt, og det er allerede tid til igen at tage retningslinjerne for behandling af type 2-diabetes op til revision, vurderer professor Peter Rossing, der har været med til at lave de internationale og danske guidelines på området.

Ny ADA-EASD-konsensus rapport for type 1-diabetes på trapperne

ADA: Et uddrag af en konsensus rapport fra den amerikanske og europæiske diabetesassociation ADA og EASD blev fremlagt under ADA 2021 med bidrag fra dansk professor. Forfatterne bag efterlyser feedback fra deltagere på sessionen.

Nyheder fra Medicinske Tidsskrifter

Hæmatologisk Tidsskrift

Propatienter

Topup nb

OPEN

Hallo