Medicintilskuds-nævnet afsløret - det handler bare om at spare penge

Medicinsk Tidsskrift

-først med nyheder om ny medicin

Om os | Om nyhedsbrevene | Annoncer | Betingelser

P-piller nedsætter risikoen for kræft

Når en kvinde har brugt p-piller i fem år, mindskes hendes risiko for kræft i livmoderen med 25 procent. Gælder det kræft i æggestokkene, halveres risikoen efter 15 års brug.

For begge kræftsygdomme varer effekten ved længe efter, man er stoppet med at tage p-piller.

Det viser et stort studie, der dermed cementerer, at fordelene ved p-piller overstiger ulemperne, som Kræftens Bekæmpelse referer på sin hjemmeside cancer.dk.

Det er ikke nyt, at p-piller ikke kun forebygger graviditet, men også kræft. Men det er nyt, at effekten varer ved i årtier efter, at man er stoppet med at tage p-piller. Det viser et studie, som forskere fra Oxford Universitet står bag, og som netop er offentliggjort i Lancet Oncology.

På baggrund af 45 studier med i alt 100.000 deltagende kvinder, fandt forskerne, at p-piller halverer risikoen for æggestokkræft efter 15 års brug. For kræft i livmoderen var effekten endnu stærkere. Her viste 36 studier, at risikoen for livmoderkræft falder med 25 procent, hver gang en kvinde har taget p-piller i fem år.

Læs mere hos Kræftens Bekæmpelse

 

 

Søvnapnø: Dagstræthed er en svær størrelse

Mange patienter i behandling for obstruktiv søvnapnø føler sig stadig trætte og uoplagte i dagtimerne trods behandlingen. Men patienternes træthed er ofte summen af mange faktorer, og det kræver en stor indsats af patienterne selv at mindske trætheden.

Steroidfrygt hos forældre kan forværre AD hos deres børn

Forældres frygt for steroidbehandling er forbundet med alvorligere sygdomsforløb hos børn med AD. Frygten er størst hos patienter med lav uddannelse, og praktiserende læger og apotekere er desuden også mere skeptiske over for steroider end dermatologer.

Professor om ny medicin: Helt utrolig spændende udvikling

Speciallægerne venter med spænding på fremtidens næste biologiske behandlingsmuligheder. Med præparater, der formentlig kan gribe type-2 inflammation lige under epitelet, inden inflammationen når at ødelægge og aktivere de vigtige celler ved type-2-sygdomme, kan man nemlig behandle endnu tidligere og mere effektivt.

Hyperhidrose er en overset sygdom med gode behandlingsmuligheder

Der findes gode behandlingsmuligheder mod overdreven svedproduktion, men alt for mange er for tilbageholdende med at søge behandling, mener læge Charlotte Näslund Koch om lidelsen, som op mod 300.000 danskere lider af.

Nyheder fra Medicinske Tidsskrifter

Hæmatologisk Tidsskrift

Propatienter