Medicinrådet har 10.017 grunde til at skifte mening om Spinraza

Medicinsk Tidsskrift

-først med nyheder om ny medicin

Om os | Om nyhedsbrevene | Annoncer | Betingelser

Nyt håb for pollenallergikere

Forskere og læger fra Aarhus Universitet og Aarhus Universitetshospital arbejder på en ny måde at vaccinere mod pollenallergi.

”Forestil dig, at vi med ét kan fjerne ’de store’ allergier. Det vil kunne hjælpe rigtigt mange mennesker,” siger professor Hans Jürgen Hoffmann.

Står det til forskerne, hedder kuren en langt mere effektiv allergivaccine end den nuværende.

”Indtil videre tegner forsøget meget lovende,” siger Hans Jürgen Hoffmann, professor ved Allergicenter Vest, Lungemedicinsk afdeling, Aarhus Universitetshospital og Aarhus Universitets Institut for Klinisk Medicin.

Hans Jürgen HoffmannIdéen bag forsøget er, at det adaptive immunforsvar bliver ændret i lymfeknuderne. Så ved at injicere vaccinen direkte i lymfen, opnår vi en meget højere effekt

Hans Jürgen Hoffmann

Den normale fremgangsmåde for vaccine mod pollenallergi er en ugentlig indsprøjtning i 12 uger med følgende indsprøjtninger hver anden måned i 3-5 år. Modsat det arbejder Hoffmann og hans hold med kun 3 indsprøjtninger over 2 måneder.

”Idéen bag forsøget er, at det adaptive immunforsvar bliver ændret i lymfeknuderne. Så ved at injicere vaccinen direkte i lymfen, opnår vi en meget højere effekt,” siger Hans Jürgen Hoffmann.

Siden 2014 har 42 forsøgspersoner været en del af eksperimentet. De 30 har fået medicin, mens de sidste 12 har fået placebo. Og selv om det endnu er lidt for tidligt med klippefaste konklusioner, vil Hans Jürgen Hoffmann gerne – med et glimt i øje – sige:

”De patienter, der er glade, har fået medicin. Dem, der ikke har mærket en forbedring, har fået placebo.”

Forsøget fortsætter til efteråret 2016.

Hans Jürgen Hoffmann oplever ofte, at han bliver kontaktet af pollenallergikere, der enten vil vide mere om forsøget, være forsøgsperson eller høre, hvornår den nye vaccine kommer på markedet.

”Men det kan vi endnu ikke give et konkret svar på. Dog kan jeg sige, at vi ligger i diskussioner med Det Europæiske Lægemiddelagentur,” siger Hans Jürgen Hoffmann.

Holdet fra Aarhus forbereder sig allerede nu på den dag, hvor vaccinen rammer gaden.

”Til næste vinter er planen, at vi skal træne uerfarne læger i at injicere patienter med vaccinen i lymfeknuderne. Når det er på plads, kan vi sige meget mere om eventuelle bivirkninger og vaccinens fremtid,” siger Hans Jürgen Hoffmann.

Han tilføjer:

”For 100 år siden var tuberkulose et enormt problem på verdensplan. Men så kom antibiotika’en, og pludselig havde vi en kur mod sygdommen. Hvis vi på samme måde kunne udrede alle mennesker for allergi og efterfølgende vaccinere mod det, ville vi kunne ændre markant på verden. Vi vil kun fjerne alle ’de store’ allergier som græs, birk og husstøvmider. Pludselig ville allergibørn ikke have problemer i skolen, og voksne være mere effektive på arbejdet. Vi vil altså kunne hjælpe rigtigt mange mennesker.”

Melatonin langtids-forbedrer søvn og adfærd hos børn

Melatonin-præparatet Slenyto har en gavnlig effekt på søvn og adfærd hos børn og unge med autisme og øger samtidig familiens livskvalitet. Det viste et indledende studie for nylig. Og nu dokumenterer et opfølgningsstudie, at effekten på søvnkvaliteten holder sig over tid.

Studie af Slenyto bekræfter lægers praksis

Nye studier, der viser en god effekt af melatonin på søvn og adfærd hos børn med autisme (ASF) bliver taget godt imod af læger. Men jublen over nyheden er ikke helt uden forbehold. Studierne gælder midlet Slenyto, som har langtidseffekt og netop er godkendt af Sundhedsstyrelsen.

Overlæge: Stort problem at nogle med søvnapnø er uden symptomer

Hvis man kunne opspore obstruktiv søvnapnø, OSA, tidligt i forløbet, ville det spare den enkelte for sygdom og nedsat livskvalitet samt store beløb på samfundskontoen. Men hvordan griber sundhedssystemet det an, når mange mennesker tror, at de blot snorker?

Nyheder fra Medicinske Tidsskrifter

Hæmatologisk Tidsskrift

Propatienter