Medicinrådet har 10.017 grunde til at skifte mening om Spinraza

Medicinsk Tidsskrift

-først med nyheder om ny medicin

Om os | Om nyhedsbrevene | Annoncer | Betingelser

HPV står bag stigning i hoved-halskræft

I de seneste ti år har incidensen af hoved-hals cancer været stærkt stigende, og det skyldes en signifikant stigning i antallet af HPV-positive svulster, mens en tilsvarende stigning ikke ses i de HPV-negative.

Årsagen til den markante stigning ligger formodentlig i livsstilsændringer, hvor folk nu har flere seksuelle partnere og oralsex er mere udbredt.

Det har danske forskere vist i en undersøgelse, der omfatter flere end 800 patienter fra Østdanmark, der blev diagnosticeret med cancer i mandlerne eller tungeroden i årene fra 2000 til 2010.

”Undersøgelsen havde primært til formål at bedømme udviklingen i antallet af nye tilfælde af mandel/tungerodscancer, om de var steget i perioden, og om en stigning kunne forklares med HPV,” siger professor, overlæge, dr. med. Susanne Krüger Kjær omundersøgelsen, der er offentliggjort i British Journal of Cancer.

Hun forklarer, at man i de senere år har, konstateret en stor stigning blandt mænd, og nu kan man se på de yngre fødselskohorter, at HPV-relateret kræft hos mænd, nemlig peniskræft, analkræft og kræft i mandler eller tungerod, er ved at være lige så hyppig som HPV-relateret kræft hos kvinder, det vil sige livmoderhalskræft, kræft i kønslæber eller skede, analkræft og kræft i mandler eller tungerod.

Fald i tobaks- og alkoholrelateret cancer

Traditionelt har risikofaktorerne for hoved-hals cancer været rygning og alkohol, men samtidig med stigningen i HPV-positiv hoved-hals-cancer, er der sket et fald i tobaks- og alkoholrelateret hoved- hals-cancer. Nedgangen ses i flere vestlige lande og skyldes, at folk ryger og drikker mindre. De HPV-negative cancere i mandler/tungerod, har generelt en dårligere prognose end de HPV-positive.

Er HPV-cancer i virkeligheden en livsstilssygdom?

”Man har fundet, at seksualvaner er relateret til risikoen for HPV-relateret cancer, og set overordnet er der ingen tvivl om, at der er sket en ændring i seksualvanerne. Oralsex er meget mere udbredt, det samme gælder analt samleje, og folk har flere seksuelle partnere,” svarer Susanne Krüger Kjær.

HPV, human papillomavirus, er den mest almindelige seksuelt overførte virus i verden, og de fleste seksuelt aktive personer vil blive smittet på et eller andet tidspunkt. De fleste infektioner forsvinder af sig selv uden symptomer.

Susanne Krüger Kjær har forsket i HPV i størstedelen af sin karriere, og blandt andet hendes arbejde førte til udviklingen af vaccinen Gardasil mod HPV. Vaccinen virker mod de to mest almindelige typer HPV, type 16 og 18, der er de dominante virustyper i HPV-relateret kræft.

Vaccinen  godkendt i Danmark i 2006, og har siden 2009 været en del af børnevaccinationsprogrammet.

Melatonin langtids-forbedrer søvn og adfærd hos børn

Melatonin-præparatet Slenyto har en gavnlig effekt på søvn og adfærd hos børn og unge med autisme og øger samtidig familiens livskvalitet. Det viste et indledende studie for nylig. Og nu dokumenterer et opfølgningsstudie, at effekten på søvnkvaliteten holder sig over tid.

Studie af Slenyto bekræfter lægers praksis

Nye studier, der viser en god effekt af melatonin på søvn og adfærd hos børn med autisme (ASF) bliver taget godt imod af læger. Men jublen over nyheden er ikke helt uden forbehold. Studierne gælder midlet Slenyto, som har langtidseffekt og netop er godkendt af Sundhedsstyrelsen.

Overlæge: Stort problem at nogle med søvnapnø er uden symptomer

Hvis man kunne opspore obstruktiv søvnapnø, OSA, tidligt i forløbet, ville det spare den enkelte for sygdom og nedsat livskvalitet samt store beløb på samfundskontoen. Men hvordan griber sundhedssystemet det an, når mange mennesker tror, at de blot snorker?

Nyheder fra Medicinske Tidsskrifter

Hæmatologisk Tidsskrift

Propatienter