Medicinrådet har 10.017 grunde til at skifte mening om Spinraza

Medicinsk Tidsskrift

-først med nyheder om ny medicin

Om os | Om nyhedsbrevene | Annoncer | Betingelser

Ny HPV-vaccine i børnevaccinations­programmet

Statens Serum Institut har netop afsluttet et udbud om en ny vaccine, og vinderen blev en såkaldt ni-valent type, der beskytter mod 90 pct. af de typer af HPV, der giver livmoderhalskræft. Vaccinen bliver markedsført under navnet Gardasil 9.

Den nye HPV-vaccine kommer på et tidspunkt, hvor alt tyder på, at den nedadgående vaccinationskurve er knækket, og at flere piger nu bliver HPV-vaccineret.

”Vi er enormt glade for, at så mange forældre har taget stilling og valgt at vaccinere deres døtre mod livmoderhalskræft. De HPV-vacciner, vi har haft i programmet hidtil, har været effektive og sikre, og vi er selvfølgelig glade for, at det fremover er muligt at blive endnu bedre beskyttet mod HPV,” siger Bolette Søborg, der er overlæge i Sundhedsstyrelsen til Sundhedsstyrelsens hjemmeside.

Vaccinen bliver tilgængelig som en del af vaccinationsprogrammet i løbet af efteråret 2017. Ud over livmoderhalskræft og enkelte andre kræftformer beskytter den mod kønsvorter.

Vaccinen blev valgt på baggrund af et rutinemæssigt udbud, som Statens Serum Institut gennemfører med jævne mellemrum. Procucenten er Merck.

Den hidtige vaccine, der er blevet tilbudt i vaccinationsprogrammet er Cervarix, som er en såkaldt 2-valent HPV-vaccine, hvilket betyder den beskytter mod HPV-typerne HPV-16 og HPV-18. Det er de to typer som står for 70 pct. af de tilfælde af livmoderhalskræft der ses, og vaccinen vil derfor kunne forebygge en del tilfælde af livmoderhalskræft. Herudover står disse to HPV-typer også for en del af andre HPV-kræftformer, herunder analkræft, peniskræft, skamlæbekræft og hovedhalskræft.

Den nye Gardasil-9 beskytter mod 9 HPV-typer. Udover de 4 HPV-typer der findes i almindelig Gardasil, dækker den også HPV-typerne 31, 33, 45, 52 og 58. Disse har også betydning i forhold til livmoderhalskræft, og det betyder at Gardasil-9 beskytter 90 pct. mod livmoderhalskræft og derudover 90 pct. mod kønsvorter.

Fra 9 år og til og med 14 år gives en grundvaccination bestående af 2 doser. Minimumsinterval mellem doserne er 5 mdr. og vaccinationsserien skal være afsluttet inden for 13 måneder. Hvis dette interval overskrides, skal en tredje dosis gives. Fra 15 år gives en grundvaccination bestående af 3 doser, der så vidt muligt skal gives inden for ét år. 

Melatonin langtids-forbedrer søvn og adfærd hos børn

Melatonin-præparatet Slenyto har en gavnlig effekt på søvn og adfærd hos børn og unge med autisme og øger samtidig familiens livskvalitet. Det viste et indledende studie for nylig. Og nu dokumenterer et opfølgningsstudie, at effekten på søvnkvaliteten holder sig over tid.

Studie af Slenyto bekræfter lægers praksis

Nye studier, der viser en god effekt af melatonin på søvn og adfærd hos børn med autisme (ASF) bliver taget godt imod af læger. Men jublen over nyheden er ikke helt uden forbehold. Studierne gælder midlet Slenyto, som har langtidseffekt og netop er godkendt af Sundhedsstyrelsen.

Overlæge: Stort problem at nogle med søvnapnø er uden symptomer

Hvis man kunne opspore obstruktiv søvnapnø, OSA, tidligt i forløbet, ville det spare den enkelte for sygdom og nedsat livskvalitet samt store beløb på samfundskontoen. Men hvordan griber sundhedssystemet det an, når mange mennesker tror, at de blot snorker?

Nyheder fra Medicinske Tidsskrifter

Hæmatologisk Tidsskrift

Propatienter