Kristian Lunds blog

Medicinsk Tidsskrift

-først med nyheder om ny medicin

Om os | Om nyhedsbrevene | Annoncer | Betingelser

Stor enighed: Skrigende behov for et center til svær overvægt

Af Kristian Lund d. 08 februar 2019

Svær overvægt? - jeg kommer til at tænke på, hvordan situationen var med behandlingen af type 2-diabetes for 10-15 år siden. Det er dér vi er lige nu med svær overvægt.

Sådan sagde Tina Vilsbøl, professor, overlæge ved Steno Diabetes Center Copenhagen, og en af landets førende eksperter inden for diabetes på et symposium arrangeret af en gruppe af eksperter, som netop nu arbejder på at formulere en plan for en indsats mod svær overvægt. 

PLO vandt spillet omkring sundhedsreformen

d. 29 januar 2019

To uger er gået, siden statsminister Lars Løkke Rasmussen (V) efter års forarbejde lancerede sin sundhedsreform, og nu står det klart, at PLO løb med den første strategiske sejr i opgøret om fremtidens sundhedsvæsen. Bevares, Lægeforeningen og sygeplejerskerne fik også milde gaver og lovning på, at der skal flere ansatte til. Men PLO har fået en langt mere central rolle som prioriteret aktør og samtalepartner, når det gælder fremtidens sundhedsvæsen - foruden flere ressourcer.

Praktiserende læger går efter kælderkold viden – ikke sniksnak om trivsel

Af Kristian Lund d. 07 december 2018

Hvem kunne have gættet, at neglesvamp skulle blive årets hit på Lægedage 2018. Men sådan blev det, da boet kunne gøres op, og sessionen om ’Dermatologi i almen praksis’ med Kristian Kofoed, overlæge på Hud- og allergiafdelingen, Gentofte Hospital, som underviser og Morten Hovgaard-Sveen som kursusleder viste sig at blive topscoreren.

Evalueringen af Medicinrådet må ikke jaskes igennem

Af Kristian Lund d. 02 december 2018

Danske Regioner har endnu ikke offentliggjort sin dagsorden for bestyrelsens møde 13. december, men det er givet, at regionernes formand Stephanie Lose (V) og hendes bestyrelseskammerater skal afgøre, hvordan Medinrådets indsats skal evalueres efter sine første to år.

Vi skal have lungekræftscreening - og det skal være nu

d. 21 november 2018

Et guldæg. Det var ordene Zaigham Saghir, lungemediciner fra Gentofte Hospital, brugte i sit oplæg på Patientforeningen Lungekræfts årlige konference i anledning af den Internationale Lungekræftdag. Salen på IDA – Ingeniørernes hus - i Københavns centrum var stopfyldt med 120 deltagere, hovedsageligt patienter, og de var begejstrede for, hvad de hørte.

Politikere og hospitalschefer - lyt til karkirurgen Sillesen

Af Kristian Lund d. 16 november 2018

Hvis man selv kunne undgå at blive ramt af visse sygdomme, så ville det ubetinget gælde om at slippe for de snigende diagnoser som åreforkalkning eller KOL.

Ganske vist burde disse sygdomme i udgangspunktet have bedre prognoser end visse andre sygdomme, men patienter med f.eks. åreforkalkning rammes dobbelt, først af en tyngende og lumskt udviklende sygdom og dernæst af svigtende behandling – og så kan det gå galt for dem, og de ender uvægerligt med at være dårligere stillet end patienter, som startede med en livstruende akut sygdom.

Diabetes-tsunamien der blev væk

Af Kristian Lund d. 02 november 2018

I dag er det - heldigvis - blevet den udbredte opfattelse, at Danmark slet ikke er på vej mod 1,2 millioner med diabetes. Men engang, tilbage i 2015, var det - if'ølge TV-avisen - at landet var invaderet af diabetes. Og snart ville hver femte dansker have risiko for diabetes. 

Knæk Cancer kan ende med at hjælpe hjertepatienter

Af Kristian Lund d. 26 oktober 2018

Nu er danskerne vågnet op efter en uge med et sandt bombardement af kræfthistorier, og mange, som bekymrer sig om patienter med andre sygdomme, har set på med misundelse.

TV2-sjusk: Psykiatriske patienter betaler prisen

Af Kristian Lund d. 21 oktober 2018

Det er med livet som indsats, når medier tager sine sensationsbriller på og indlader sig på at lave artikler eller indslag om medicinering af patienter. Og det er vel at mærke patienternes liv, der er på spil.

Svineri at psykiatrien og lungerne snydes gang på gang

Af Kristian Lund d. 09 oktober 2018

Det var dæleme på tide at nogen gik ind i kampen for at sikre større retfærdighed i det danske sundhedsvæsen.

Det kunne have været lægerne, som valgte at tage den kamp. Det kunne have været politikerne. Men ak. Og så blev det Etisk Råd, og tak for det. Tak også for at gøre det superkonkret ved at zoome ind på de to af de største uretfærdigheder, nedprioriteringen af patienter med psykiatriske lidelser og patienter med lungesygdom.

Løkke - lyt til Dalbys ønsker om kontakt til patienten

Af Kristian Lund d. 08 oktober 2018

Professor Steen Dalby Kristensen, kardiologsk overlæge ved Aarhus Universitetshospital, har et ønske. Kunne han dog bare få mulighed for at ringe til sine hjertepatienter, når hans afdeling har sluppet dem og de skal klare sig selv. Han vil så gerne sikre sig, at deres behandling fortsætter som guidelines foreskriver. 

GSK fik klapsalve for studie om droppet lægemiddel

Af Kristian Lund d. 04 oktober 2018

Ringen er sluttet. Den fornemmelse sad man tilbage med mens lægerne på tilskuerpladserne på EASD ligefrem klappede, da et hold af britiske forskere præsenterede HARMONY-studiet på EASDs allerførste dag.

Løkkes reform truer Steno-projekterne fra første færd

Af Kristian Lund d. 03 oktober 2018

Det danske sundhedsvæsen, og ganske særligt den del, som tager sig af diabetes og andre kronikere, er netop nu på vej mod en gennemgribende reform. Lige nu - mens de europæiske endokrinologer samles i Berlin - arbejder sundhedsministeriet hårdt for at opfinde nye løsninger som kan erstatte regionerne – og som kan blive omdrejningspunktet i regeringens bestræbelser for at gennemføre en sundhedsreform, som virkelig kan batte, og måske ligefrem medvirke til at vinde regeringsmagten efter det kommende valg.

EASD-kongressen åbner med en krigserklæring

Af Kristian Lund d. 02 oktober 2018

Dette års EASD-kongres i Berlin går på barrikaderne – nu skal alle kræfter sættes ind for at skabe forbedringer for diabetes behandlingen over alt.

Kardiologerne er danmarksmestre i NBV - men hvad med noget markedsføring

Af Kristian Lund d. 26 august 2018

Man kan ikke fratage danske kardiologer, at de er danmarksmestre i disciplinen NBV. De andre speciallæger må være misundelige. 

Teknologisk har DCS overhalet samtlige andre selskaber. Deres løsning kan næsten ikke blive smartere. Det hele er nemt at manøvrere i.

[12 3 4 5  >>  

Immunhæmmende behandling har ingen effekt på sædkvalitet

Hverken svær sygdomsaktivitet, behandling med immunhæmmende behandling eller nye biologiske lægemidler ser ud til at have markant effekt på sædkvaliteten hos mandlige patienter med kroniske tarmsygdomme. Det viser ny forskning fra Aarhus Universitet.

Psoriasismiddel reducerer IBD-tilfælde

Patienter, der behandles med Cosentyx (secukinumab) mod inflammatoriske sygdomme som Bechterews sygdom og psoriasisgigt, har en lav risiko for at udvikle inflammatorisk tarmsygdom (IBD).

Nyheder fra Medicinske Tidsskrifter

Hæmatologisk Tidsskrift

Propatienter