Om os | Om nyhedsbrevene | Annoncer | Betingelser

Tak til Jørgen Winther for regulært vanvidsforslag

Af Kristian Lund d. 15 august 2018 i kategorien Politik

Engang var Jørgen Winther en ganske magtfuld sundhedsordfører for Venstre – i dag er han medlem af regionsrådet i Midtjylland, men hans varemærke er stadig - og har altid været - originale løsninger på sundhedsområdet.

Real World Evidence er - eller bliver - bedre end sit rygte

Af Kristian Lund d. 05 juli 2018 i kategorien Behandlinger

Få ting er mere forudsigelige end at såkaldt Real World Evidence, altså registerstudier, er på fuld fart ind i alle mulige vurderinger af lægemidler og behandlinger. 

På årets ADA dukkede igen nye data op, som baserer sig på registerstudier, der prøver at afsøge nye sandheder om lægemidler. I dagens udgave af Medicinsk Tidsskrift omtales et af dem, nemlig OBSERVE-4D, et registerstudie finansieret af lægemiddelvirksomheden Janssen bag SGLT-2 hæmmeren Invokana og som omfatter 700.000 amerikanske patienter med type 2-diabetes.

Nu går selv ministeren ind i fedmekampen

Af Kristian Lund d. 25 juni 2018 i kategorien Politik

Man har decideret vanskeligt ved at se det for sig – at den kontante, indimellem direkte barske Jens-Christian Holm, overlæge på Enheden for Overvægtige Børn og Unge på Holbæk Universitetshospital, og forskningslektor ved Københavns Universitet, kan begynde at græde over noget som helst.

Tværfaglige centre er rette svar på svær overvægt

Af Kristian Lund d. 28 maj 2018

Svær overvægt er blevet Danmarks førende sundhedsproblem. Intet mindre. Det er den klareste lære af Den Nationale Sundhedsprofil fra 2017. For første gang er mere end halvdelen af danskerne overvægtige, og 17 procent, næsten hver femte, har svær overvægt (plus 30 BMI).

Sundhedsstyrelsen har kikkerten for det blinde øje, når det gælder overvægt

Af Kristian Lund d. 06 maj 2018 i kategorien Sundhedsstyrelsen

Skuffelsen breder sig, efter Sundhedsstyrelsen har offentliggjort sine anbefalinger til medicinsk behandling af overvægt.

Mange, som beskæftiger sig med fedme og svær overvægt, havde håbet på en ny dansk linje. Men Sundhedsstyrelsen ender med ikke at anbefale noget som helst – ja, efter en af landets førende fedmeforskeres opfattelse er det problematisk, at Sundhedsstyrelsen nærmest fraråder de farmakologiske muligheder.

Får psykiatrien endelig rygvind?

Af Kristian Lund d. 23 april 2018

Er psykiatrien på vej mod et comeback, nu da al politisk interesse ellers har samlet sig om kræft og hjerter.

Skulle det være tilfældet, er det ikke bare på tide, men en historisk nødvendighed, ja, en retfærdighed.

Endelig et frisk forslag til ny arbejdsdeling mellem hospitalerne og almen praksis

Af Kristian Lund d. 23 marts 2018

Det sker - og efterhånden oftere og oftere - at ny teknologi, nye devices, nye systemer pludselig kan skabe hidtil upåagtede muligheder for effektivisere sundhedssektoren – og samtidig løfte kvaliteten, indimellem betragteligt.

Konverter konflikten til en hjerteplan – og meget andet

Af Kristian Lund d. 14 marts 2018 i kategorien Politik

Mens antallet af konfliktramte i sundhedssektoren stiger dag for dag, ruller udsigterne til besparelser i milliardklassen til hospitalernes økonomi ind.

Regnestykket er ikke helt enkelt. Når 80.000 ansatte snart går i strejke eller lockoutes, så slipper regionerne for kolossale lønudbetalinger. Til gengæld taber regionerne også indtægter fra DRG-systemet, fordi hospitalerne ikke producerer sundhedsydelser. De spares så af staten. Samlet set kommer det offentlige til at spare uhyre summer - og taxameteret tikker lynhurtigt. 

Fordobl prisen på smøger og giv os en fedmeplan

Af Kristian Lund d. 08 marts 2018 i kategorien Politik

Man græmmer sig, når man læser danskernes nye sundhedsprofil, og især når man ser politikernes reaktioner. Der er ingen idéer, ingen initiativer – altså bortset fra at indkalde kommunerne til møder og sætte ind med gammelkendt forebyggelse. Politikerne på Christiansborg mener nemlig grundlæggende, at danskerne selv er ansvarlige for den forringede sundhed – de skal bare opdrages bedre.

Folketinget må tage sig sammen: Gøtzsche fortjener ikke sin bevilling

Af Kristian Lund d. 07 marts 2018

Når Dansk Psykiatrisk Selskab i slutningen af næste uge holder sit årsmøde på Nyborg Strand, så har Peter Gøtzsche, direktør for Nordisk Cochrane Center, betalt og indlogeret sig i et tilstødende lokale, og der tilbyder han psykiatriske patienter kurser i seponering af psykiatriske lægemidler, altså hvordan disse vanskelige patienter kan udtrappe deres medicin.

Overvægt gemmer sig indeni gigt – og kræft, KOL og psoriasis...

Af Kristian Lund d. 19 februar 2018

Det skal nok være en overraskelse for mange, at der er en direkte sammenhæng mellem gigt over overvægt. Men sådan forholder det sig, og dermed bekræftes det - igen - at overvægt har kolossal indflydelse på en række andre sygdomme end dem alle kender til, nemlig diabetes og hjertesygdomme.

Realiteten er nemlig, at der jævnligt dukker nye studier op, som bekræfter, at overvægt har komplikationer i en række sammenhænge, som offentligheden ikke har øje for, kun fagfolk.

Førende speciallæger giver cannabisforsøget sit gennembrud

Af Kristian Lund d. 29 januar 2018

Efter en voldsom og aggressiv retorik i sagen om Folketingets cannabis-forsøg er det ærligt talt befriende at landets førende scleroselæger nu erklærer sig parat til at undersøge mulighederne i ordningen.

Regeringen tryner de praktiserende læger - gå dog til angreb

Af Kristian Lund d. 18 januar 2018 i kategorien Politik

Man kunne tro, at landets Venstre-regering sammen med Folketinget simpelthen har sat sig for at provokere landets praktiserende læger maksimalt og på den kortest tænkelige tid.

Hvis det er strategien, så må man medgive, at kampagnen er en kæmpesucces.

Til gengæld burde modgangen vække lægerne – der bliver lyttet alt for lidt til lægerne. Noget er galt på Christiansborg, og det bliver værre og værre.

Velkommen til 2018 - nu bliver det endnu vanskeligere

Af Kristian Lund d. 03 januar 2018

Tænk, der er en italiensk neurokirurg, som forventer, at han og hans team i 2018 vil transplantere et hoved til en velfungerede krop.

Kirurgen, en italiener, Sergio Canavero, har arbejdet på at lære teknikkerne siden 1982, og angiveligt skulle han allerede have gennemført en fuld transplantation af et hoved til en anden krop, blot drejede det sig om døde patienter.

Det herreløse Cochrane Center og den ustyrlige chef

Af Kristian Lund d. 14 december 2017

Denne sommer dukkede Peter Gøtzsche atter op i de danske medier og denne gang med en ny sag.

Han havde været en tur i Grækenland, og dér i restauranten på et luksushotel på Peloponnes lavede han optællinger under morgenmaden:

”Ni ud af ti voksne var klart overvægtige, og mange var virkelig fede. Det kom ikke af ingenting. De fedeste var dem, der kom mest på tallerkenen og fyldte den op flest gange,” skrev han i en kommentar i Berlingske, og pointen i indlægget var såmænd, at de overvægtige selv er skyld i deres sundhedsproblemer, og derfor skal de ikke have skatteyderbetalt hjælp af det offentlige.

[12 3 4 5  >>  

Nyheder fra Medicinske Tidsskrifter

Hæmatologisk Tidsskrift