Kristian Lunds blog

Medicinsk Tidsskrift

-først med nyheder om ny medicin

Om os | Om nyhedsbrevene | Annoncer | Betingelser

Det var sørens – den nye regering lover psykiatrien en ti årsplan

Af Kristian Lund d. 25 juni 2019

"Det nye håb er den alliance, der er opstået mellem behandlere, patienter og pårørende. Der er masser af ting vi ser forskelligt på. Men der er mere, der samler os. Vi vil behandle og behandles ordentligt. Vi kan gøre en verden til forskel, hvis vi nedtoner uenighederne. Hvis vi lader fællesskabet komme før os selv. Hvis vi står sammen. Skellene mellem ”dem” og ”os” er kunstige og beregnet på at holde os i ro og afvise os, når vi stiller krav. Vi kan gøre en verden til forskel, hvis vi får nogle penge til at gøre det. Det er ikke rocket science. Vi ved, hvad der skal til. Vi vil gerne gøre det ordentligt. Hvis Christiansborg vil give os midlerne."

Kampen mod svær overvægt kan lære af diabetes-successen

Af Kristian Lund d. 14 juni 2019

Dette er lidt af en sensation: Alt tyder på at diabeteskurven er knækket.

Tendensen er beskrevet i et studie præsenteret i forbindelse med den internationale diabeteskongres, ADA. 

Det internationale forskerhold bag studiet har kortlagt udviklingen i diabetes-incidensen - antallet af nye diabetespatienter - sammenlignet med udviklingen i prævalensen - altså udbredelsen - af svær overvægt i seks lande, deriblandt Danmark.

Pludselig regner det med gaver til psykiatrien

Af Kristian Lund d. 24 maj 2019

Man krummer tæerne, når man følger de daglige overbud i den aktuelle valgkamp.

Kors, hvor primitivt med den opgejlede konkurrence om at give flest penge til nedslidte danskere, børnehaverne og alle de andre udfordringer, vi alle for tiden bombarderes med og som nærmest bliver værre og værre.

Professors opsang: Kardiologer, I skal spørge jer selv, hvorfor

Af Kristian Lund d. 06 maj 2019

Kardiologernes årsmøde i forrige weekend blev skudt i gang med en ordentlig salut.

Fra  University College i London kom professor Perry Elliott med en opsang i sin åbningsforelæsning på årsmødet hos Dansk Cardiologisk Selskab. 

Her får psykiatrien måske noget ud af valget - trods alt

Af Kristian Lund d. 02 maj 2019

Sundheden kunne være blevet det afgørende spørgsmål ved det kommende folketingsvalg, måske ligefrem med gevinster til psykiatrien - men den chance ser ud til at være forpasset, ganske enkelt fordi regeringens sundhedsreform blev bange for sin egen skygge.

Lægemødet: Lægerne er begyndt at sparke bolden over mål

Af Kristian Lund d. 09 april 2019

Det må være med en slagskygge af frustration, at Lægeforeningen i disse dage samles til sit årlige Lægemøde, denne gang i Aalborg. Det er som om, at politikerne er holdt op med at lytte til lægerne, inden de træffer deres beslutninger.

Sundhedsvæsenet har alt for beskeden evidens for behandlingen af patienter

Af Kristian Lund d. 02 april 2019

Man gnider sig i øjnene. Kan det virkelig være sandt, at der ikke er evidens for broderparten af de behandlinger, som lægerne i dag tilbyder deres patienter? Men det er den umiskendelige konklusion på en videnskabelig artikel, som netop er publiceret i ansete JAMA.

Stor enighed: Skrigende behov for et center til svær overvægt

Af Kristian Lund d. 08 februar 2019

Svær overvægt? - jeg kommer til at tænke på, hvordan situationen var med behandlingen af type 2-diabetes for 10-15 år siden. Det er dér vi er lige nu med svær overvægt.

Sådan sagde Tina Vilsbøl, professor, overlæge ved Steno Diabetes Center Copenhagen, og en af landets førende eksperter inden for diabetes på et symposium arrangeret af en gruppe af eksperter, som netop nu arbejder på at formulere en plan for en indsats mod svær overvægt. 

PLO vandt spillet omkring sundhedsreformen

d. 29 januar 2019

To uger er gået, siden statsminister Lars Løkke Rasmussen (V) efter års forarbejde lancerede sin sundhedsreform, og nu står det klart, at PLO løb med den første strategiske sejr i opgøret om fremtidens sundhedsvæsen. Bevares, Lægeforeningen og sygeplejerskerne fik også milde gaver og lovning på, at der skal flere ansatte til. Men PLO har fået en langt mere central rolle som prioriteret aktør og samtalepartner, når det gælder fremtidens sundhedsvæsen - foruden flere ressourcer.

Praktiserende læger går efter kælderkold viden – ikke sniksnak om trivsel

Af Kristian Lund d. 07 december 2018

Hvem kunne have gættet, at neglesvamp skulle blive årets hit på Lægedage 2018. Men sådan blev det, da boet kunne gøres op, og sessionen om ’Dermatologi i almen praksis’ med Kristian Kofoed, overlæge på Hud- og allergiafdelingen, Gentofte Hospital, som underviser og Morten Hovgaard-Sveen som kursusleder viste sig at blive topscoreren.

Evalueringen af Medicinrådet må ikke jaskes igennem

Af Kristian Lund d. 02 december 2018

Danske Regioner har endnu ikke offentliggjort sin dagsorden for bestyrelsens møde 13. december, men det er givet, at regionernes formand Stephanie Lose (V) og hendes bestyrelseskammerater skal afgøre, hvordan Medinrådets indsats skal evalueres efter sine første to år.

Vi skal have lungekræftscreening - og det skal være nu

d. 21 november 2018

Et guldæg. Det var ordene Zaigham Saghir, lungemediciner fra Gentofte Hospital, brugte i sit oplæg på Patientforeningen Lungekræfts årlige konference i anledning af den Internationale Lungekræftdag. Salen på IDA – Ingeniørernes hus - i Københavns centrum var stopfyldt med 120 deltagere, hovedsageligt patienter, og de var begejstrede for, hvad de hørte.

Politikere og hospitalschefer - lyt til karkirurgen Sillesen

Af Kristian Lund d. 16 november 2018

Hvis man selv kunne undgå at blive ramt af visse sygdomme, så ville det ubetinget gælde om at slippe for de snigende diagnoser som åreforkalkning eller KOL.

Ganske vist burde disse sygdomme i udgangspunktet have bedre prognoser end visse andre sygdomme, men patienter med f.eks. åreforkalkning rammes dobbelt, først af en tyngende og lumskt udviklende sygdom og dernæst af svigtende behandling – og så kan det gå galt for dem, og de ender uvægerligt med at være dårligere stillet end patienter, som startede med en livstruende akut sygdom.

Diabetes-tsunamien der blev væk

Af Kristian Lund d. 02 november 2018

I dag er det - heldigvis - blevet den udbredte opfattelse, at Danmark slet ikke er på vej mod 1,2 millioner med diabetes. Men engang, tilbage i 2015, var det - if'ølge TV-avisen - at landet var invaderet af diabetes. Og snart ville hver femte dansker have risiko for diabetes. 

Knæk Cancer kan ende med at hjælpe hjertepatienter

Af Kristian Lund d. 26 oktober 2018

Nu er danskerne vågnet op efter en uge med et sandt bombardement af kræfthistorier, og mange, som bekymrer sig om patienter med andre sygdomme, har set på med misundelse.

[12 3 4 5  >>  

Ny dansk astmavejledning på trapperne

Efter de internationale guidelines for behandling af astma er blevet offentliggjort i løbet af sommeren, melder Dansk Lungemedicinsk Selskab ud, at der også er nye danske retningslinjer på trapperne.

Kvinders symptomer på KOL er anderledes

Længe har det heddet sig, at KOL var en mandesygdom, men det er en fordom, der er vigtig at komme til livs, for den hindrer sommetider lægen i at diagnosticere kvinder med KOL i tide.

Nyheder fra Medicinske Tidsskrifter

Hæmatologisk Tidsskrift

Propatienter