Vi har fået en regering, som ikke tror på lægerne

Medicinsk Tidsskrift

-først med nyheder om ny medicin

Om os | Om nyhedsbrevene | Annoncer | Betingelser

Danskerne fortjener et Sundhedsparti

Skrevet af Kristian Lund d. 31. august 2017 i kategorien Politik

Danskerne har brug for et Sundhedsparti, helst hurtigt, inden det går helt galt. Lige nu tåger politikerne rundt på Christiansborg i den vildfarelse at danskernes højeste ønske er skattelettelser og alle mulige andre afgiftsreduktioner.

Snollede 500 mio. kr. har regeringen afsat til sundheden, altså en rynke i havet, og en splint i rumpen.

Lige nu har vi en regering, og såmænd også en opposition, der mener, at det er meningsfuldt at udkæmpe giganternes krig om alle mulige og især ligegyldige lettelser. Alle parter prioriterer åbenbart en nedsættelse af prisen for at køre over Storebælt. Også vægtafgiften skal reduceres, og det har også medvind. De skændes om håndværkerfradrag, og vel at mærke om pengene med større fordel bør bruges på rengøring snarere end murere.

Nogenlunde samtidig gribes Danmarks Radio i lønfråds og overforbrug, og topfolkene i Fiskeriministeriet rutter med kvoterne, og skatteministeriet bliver snydt for milliarder. Ansvaret for den slags problemer deles af de fleste af Folketingets partier.

Netop mens dramaerne om skatte- og afgiftsomlægninger og finansloven udspiller sig, befinder det danske sundhedsvæsen sig i en krise, som fortjener maksimal opmærksomhed i nøjagtig de kredse, som lige nu skændes om at futte pengene af på alt muligt andet end sundhed.

Kristian Lund

Mens alt det foregår, så gennemfører hospitalerne endnu nogle fyringsrunder, og det viser sig, at kræftafdelinger ikke kan leve op til ventetidsbestemmelserne. Danskerne skal tilsyneladende også acceptere, at systemet tilbageholder virksom medicin fra patienter med desperate behov. Ja, nogle af dem kommer til at dø, mens de venter på, at Medicinrådet kan samle sig til deres bedømmelse af livsvigtige lægemidler. 

Netop mens dramaerne om skatte- og afgiftsomlægninger og finansloven udspiller sig, befinder det danske sundhedsvæsen sig i en krise, som fortjener maksimal opmærksomhed i nøjagtig de kredse, som lige nu skændes om at futte pengene af på alt muligt andet end sundhed.

Gad vide om politikerne, der trives i disse valg mellem det ligegyldige og det overflødige, har taget bestik af, at hver eneste vælgermåling foretaget ved de seneste Folketingsvalg viser, at danskerne prioriterer sundhed forud for alt andet.

Den slags kendsgerninger preller af på politikerne. De lovgiver på vegne af de raske – og deres raske pårørende og udfra den forudsætning, at de forbliver raske.

Sundhedspartiet måtte gerne nå at blive stemmeberettiget til regionsvalget. Dér er brug for ny energi og nye idéer - også dér. Men selvfølgelig skal Sundhedspartiet også være klar til det næste Folketingsvalg. Det kan komme når som helst.

Sundhedspartiet skal have al sin opmærksom rettet mod sundhedsvæsenet, og det skal kun have et eneste programpunkt i sit politiske manifest, nemlig at sikre danskerne den bedste behandling, så de lever godt, længe og trygt.

Det er sket før, at danskerne er faldet pladask for et parti med få letforståelige mål. En gang stemte de et parti ind som mest interesserede sig for biler, villaer og Danmarks Radio. Der var også et parti, der alene interesserede sig for indkomstskattens afskaffelse. Så, det kan sagtens lade sig gøre.

Helt konkret er det Sundhedspartiets målsætning at overføre broderparten af de penge, politikerne skændes om lige nu, til sundhedsområdet. Der er nok af udfordringer at tage fat på, og man kan jo starte med at give regionerne nogle milliarder til deling. Så kunne der blive råd til at reparere på alle ulykkerne på kræftafdelingerne, psykiatrien, hele det akutte, de ufuldkomne supersygehuse og meget, meget mere.

I den politiske dagligdag på Christiansborg og regionsgårde over hele landet skulle det være Sundhedspartiets pligt at holde alle de andre partier ansvarlige for sundheden i deres lovgivning. Sundhedspartiet skal være konsekvent forsvarer af sundhedsvæsenet og være den iderige bidragyder til løsninger, der sikrer mere sundhed.

Der skal også være råd til at afsætte et stort beløb til en sundhedsfond på tre-fire mia. kr. (så er der også lidt til skattelettelser til de lavestlønnede), og så vil Sundhedspartiet overlade det til en komité af begavede personer med indsigt i sundhed (og ikke nødvendigvis danskere) at fordelene penge, så vi får mest mulig sundhed ud af støtten.

Der er ikke tale om en kopi af satspuljeordningen, som jo finansierer politikernes yndlingsprojekter. Nej, denne pulje skal fordeles af professionelle, og alle skal kunne søge, enkeltpersoner, afdelinger, patienter, hospitaler, universiteter, forskere, altså alle.

Lige nu skulle der sikkert afsættes penge til at betale ekstra personale i Region Hovedstaden, så de stakkels borgere reddes i gennem indkørslen af Sundhedsplatformen. Det ville også blive nødvendigt med en hjælpende hånd til udkantsområderne, så det blev muligt at etablere fornuftige løsninger på lægedækningsproblemerne. 

Indlysende har Danmark brug for et Sundhedsparti. Men mindre kunne gøre det. Det ville jo være nemmere, hvis partier, der allerede er valgt ind i Folketinget eller regionerne af egen drift, tog sundhedsvæsenet mere alvorligt end i dag. 

Men hvis ikke de gamle partier tager sig sammen, når det gælder sundhed. Ellers må Sundhedspartiet, liste S – for sundhed - ud og samle underskrifter ind.

Om skribenten

Kristian Lund

Kristian Lund

Kristian Lund er redaktør på Medicinsk Tidsskrift, tidligere chefredaktør på Dagens Medicin og en af landets mest vidende debatører på sundhedsområdet.

Har du en kommentar?

Please login to leave a comment.

Peter Rossing: SGLT2-hæmmere kan komme på linje med metformin

EASD: Nye store studier har den seneste tid væltet frem på diabetesområdet, og retningslinjer skal revideres hurtigere, end det kan nå at omsættes til praksis. Nu får SGLT2-hæmmere en ny indikation og kan potentielt på sigt overtage pladsen for metformin.

Nyheder fra Medicinske Tidsskrifter

Hæmatologisk Tidsskrift

Propatienter

Topup nb

OPEN

Hallo