Om os | Om nyhedsbrevene | Annoncer | Betingelser

Førende speciallæger giver cannabisforsøget sit gennembrud

Skrevet af Kristian Lund d. 29. januar 2018

Efter en voldsom og aggressiv retorik i sagen om Folketingets cannabis-forsøg er det ærligt talt befriende at landets førende scleroselæger nu erklærer sig parat til at undersøge mulighederne i ordningen.

I al sin enkelhed har Dansk Multipel Sclerose Center på Rigshospitalet bekendtgjort at man vil udskrive den cannabis-te, der fra 1. januar kom på markedet i Danmark, til de patienter, der ønsker det - altså hvis de i øvrigt lever op til kriterierne.

Bag meldingen står professor Per Soelberg Sørensen – han er parat til at give politikernes forsøg en chance, og han er altså i al beskedenhed en af de absolutte topfolk for et af de sygdomsområder, som cannabisforsøget er rettet mod.

Hans synspunkt er enkelt.  Medicinsk cannabis er næppe til skade for patienterne, og så er der ikke grund til at nægte at udskrive det, siger han.

”Vi vil altid foreslå patienter at prøve de registrerede eller magistralt ordinerede cannabis produkter, hvor vi ved, hvilken dosis patienterne får. Hvis patienterne alligevel ønsker at få den nye medicinske cannabis, vælger vi at udskrive det, fordi vi er ret sikre på, at den medicinske cannabis ikke er til skade for patienterne. Og hvis man mener, at det ikke kan skade patienterne, er der jo ikke noget grundlag for at nægte at udskrive det,” siger Per Soelberg Sørensen.

Også i Aarhus er scleroseklinikken parat til at give forsøget en chance, dog med en variation: ”Vi ønsker at gøre det mere kontrolleret, end hvad ordningen lægger op til lige nu,” siger Thor Pedersen, overlæge ved klinikken i Aarhus.

Under alle omstændigheder arbejder klinikken i Aarhus på at finde en løsning, der gør det muligt tage medicinsk cannabis i anvendelse i løbet af forsøgsordningen.

Dermed er der taget seriøst hul på politikernes ellers så ugennemtænkte forsøg. Hvis scleroselægerne ser på sagen som klinikkerne på Rigshospitalet og Aarhus Universitetshospital, hvad er så problemet for de onkologiske eller hæmatologiske afdelinger.

Også de burde vel kunne finde løsninger, på de udfordringer, politikerne i deres enfold har skabt.

Om skribenten

Kristian Lund

Kristian Lund

Kristian Lund er redaktør på Medicinsk Tidsskrift, tidligere chefredaktør på Dagens Medicin og en af landets mest vidende debatører på sundhedsområdet.

Har du en kommentar?

Please login to leave a comment.

Nyheder fra Medicinske Tidsskrifter

Hæmatologisk Tidsskrift