Om os | Om nyhedsbrevene | Annoncer | Betingelser

I psykiatrien gælder alle kneb

Skrevet af Kristian Lund d. 03. oktober 2017 i kategorien Behandlinger

Det er med psykiatri som med kærlighed – alle kneb gælder. For psykiatrien er det bare ikke romantik men derimod muligheden for at bidrage eller aflaste psykiatrien, som er målet.

I den teknologibegejstrede Region Syddanmark har man nu implementeret en app som kan hjælpe patienterne og aflaste klinikerne.

Det er den slags initiativer vi har brug for – bare mange, mange flere - i en tid, hvor manglen på psykiatere råber til os hver gang man åbner en avis eller et digitalt medier. Aldrig før, efter min erindring, har der været annonceret så heftigt efter psykiatere som netop nu. Der mangler psykiatere til Nordjylland, Slagelse, Risskov, Grønland, overalt, og dertil kommer jo opslag efter sygeplejersker til psykiatrien. Det ser umuligt ud over hele linjen, og de eneste der har glæde af denne job-bonanza er vist medierne.

Men de mange annoncer illustrerer problemet og håbløsheden. Derfor er der brug for innovationer som den i Region Syddanmark. Der er tale om en app til patientens mobiltelefon med et tilknyttet computerbaseret program til klinikerne. Lige nu benytter 25 klinikere it-løsningen, mHealth som en del af behandlingen af patienter med depression, angst, skizofreni, borderline, bipolare lidelser eller personlighedsforstyrrelser.

Det er smart, fordi det hjælper patienterne til at få en større forståelse for, hvad der udløser reaktioner, og mens de bliver klogere, afgiver de informationer til klinikerne – og i øvrigt patienternes pårørende. Det kvalificerer behandlingen og skaber forståelse. Klinikerne får nu adgang til patienternes historiske data, og mHealth gør det nemmere at træffe beslutning om den rette behandling.

Systemet bakkes op af en række videnskabelige studier, og mon ikke det er på vej ud til andre egne af landet. På den helt korte bane er det den slags tænkning, der hjælper til med den fortvivlende ressourcesituation inden for psykiatrien. Mange andre lignende projekter arbejdes der med overalt, og nogle af dem vil givet hjælpe.

Det må man håbe, for lige nu er der ingen nemme løsninger udover annoncer.

Om skribenten

Kristian Lund

Kristian Lund

Kristian Lund er redaktør på Medicinsk Tidsskrift, tidligere chefredaktør på Dagens Medicin og en af landets mest vidende debatører på sundhedsområdet.

Har du en kommentar?

Please login to leave a comment.

Nyheder fra Medicinske Tidsskrifter

Hæmatologisk Tidsskrift