Vi har fået en regering, som ikke tror på lægerne

Medicinsk Tidsskrift

-først med nyheder om ny medicin

Om os | Om nyhedsbrevene | Annoncer | Betingelser

Nu går selv ministeren ind i fedmekampen

Skrevet af Kristian Lund d. 25. juni 2018 i kategorien Politik

Man har decideret vanskeligt ved at se det for sig – at den kontante, indimellem direkte barske Jens-Christian Holm, overlæge på Enheden for Overvægtige Børn og Unge på Holbæk Universitetshospital, og forskningslektor ved Københavns Universitet, kan begynde at græde over noget som helst.

Men det erkendte han ikke desto mindre, at han gjorde, da landets sundhedsminister Ellen Trane Nørby (V) anerkendte, at svær overvægt for nogle er en sygdom.

Han sagde det således: ”Jeg fik tårer i øjnene, for jeg har arbejdet i ti år for det her. Det handler ikke om mig selv det her. Det handler om, at jeg sidder med overvægtige børn over for mig hver dag, der sidder og græder på grund af det og det.”

Ministerens udtalelse, og den faldt til Ekstra Bladet, betegner en reel og dramatisk ændring i det formelle Danmarks vurdering af behovet for en indsats over for svær overvægt og fedme. Ellen Trane Nørby og før hende en hel stribe af sundhedsministre har altid slået syv kors foran sig og bedyret, at overvægt bare skal forebygges. At det handler om at opdrage en befolkning til motion og sunde spisevaner.

Men med publiceringen af den danske sundhedsprofil er det gået op for mange, og altså også ministeren, at den formel ikke dur – mere drastiske midler skal i anvendelse. Profilen afslørede jo, at andelen af danskere, som er overvægtige eller svært overvægtige, nu har rundet 50 procent. Efter år med alle mulige og især umulige kampagner for motion og ernæring er absolut intet sket. Tværtimod stiger andelen af danske med alvorlige vægtproblemer. Intet har virket.

Jens Christian Holm har sine stærke synspunkter om den hidtidige indsats, og den kalder ikke på tårer, med mindre det skyldes fortvivlelse, og han har også stærke meninger om, hvad der burde ske, og det er værd at lytte til. Hans argumenterer for at stærk overvægt kun i sjældne tilfælde er forebyggelig, I stedet skal fedme anses for en sygdom, ikke mindst fordi de, der er berørt, ikke har reel mulighed for at tabe sig. Kroppen vil kæmpe imod vægttabet og efter få år reetablere kropsvægten.

Det dur bare ikke. Ja, det er nærmest ødelæggende for patienterne, der ustandselig løber ind i nederlag.

I stedet skal Danmark åbne øjnene for interventioner, der virker, altså kirurgi eller medicinsk behandling. Altså alt andet end forebyggelse. Men det kræver en anden attitude end i dag – og også derfor var det en god nyhed, at landets sundhedsminister stiller op for en anden dagsorden end hendes forgængere.

Nu gælder det.

Om skribenten

Kristian Lund

Kristian Lund

Kristian Lund er redaktør på Medicinsk Tidsskrift, tidligere chefredaktør på Dagens Medicin og en af landets mest vidende debatører på sundhedsområdet.

Har du en kommentar?

Please login to leave a comment.

Berigtigelse

Medicinsk Tidsskrift bragte i april en artikel om, at DSAM satte faktaark om hjemmefødsler på pause. Artiklen indeholdt ukorrekte oplysninger om baggrunden for beslutningen. Det er således ikke korrekt, at Sundhedsstyrelsen i sit høringssvar til DSAM i december 2018 kaldte oplysningerne i udkastet ”forkerte og i direkte modstrid” med deres eget daværende og stadig ikke færdigreviderede udkast til retningslinjer. Medicinsk Tidsskrift beklager.

Peter Rossing efter ADA: Type 2-retningslinjer skal revideres igen

ADA: Nye lægemidler og ny evidens ændrer diabeteslandskabet hastigt, og det er allerede tid til igen at tage retningslinjerne for behandling af type 2-diabetes op til revision, vurderer professor Peter Rossing, der har været med til at lave de internationale og danske guidelines på området.

Ny ADA-EASD-konsensus rapport for type 1-diabetes på trapperne

ADA: Et uddrag af en konsensus rapport fra den amerikanske og europæiske diabetesassociation ADA og EASD blev fremlagt under ADA 2021 med bidrag fra dansk professor. Forfatterne bag efterlyser feedback fra deltagere på sessionen.

Nyheder fra Medicinske Tidsskrifter

Hæmatologisk Tidsskrift

Propatienter

Topup nb

OPEN

Hallo