Om os | Om nyhedsbrevene | Annoncer | Betingelser

Velkommen på forsiden, DSAM

Skrevet af Kristian Lund d. 04. december 2017

Det lignede en gedigen kioskbasker, da Ekstra Bladet satte formanden for DSAM, Anders Beich, på forsiden ledsaget af overskriften ”LÆGEFORMAND: STATEN VIL TAGE DIN DNA - UDEN AT SPØRGE DIG OM LOV”.

Selve artiklen slog også til Søren. ”Ny lov vil give staten mulighed for at tage dine mest personlige oplysninger - uden at spørge om lov,” lyder hovedpointen. ”I værste fald kan dine data blive hacket eller solgt til fremmede magter,” hedder det videre. Forbryderen er også udpeget: ”Regeringen vil tage dit dna, systematisere det og lægge det over i Nationalt Genom Center, hvor det kan bruges til bl. a. forskning.”

Det er sjældent at et videnskabeligt selskab på den måde erobrer forsiden på tabloidpressen, og mon ikke DSAM har fejret sin sejr behørigt. Tænk, at sætte dagsordenen så stærkt..

Anders Beichs synspunkt er hørt før, nemlig i en kronik i Politiken, som han skrev sammen med Thomas Birk Kristiansen, selskabets lægekonsulent. Den gang var overskriften ”Big Brother nærmer sig. Staten vil stjæle dine dna-oplysninger.”

Dengang blev DSAM imidlertid modsagt i en anden kronik, ligeledes offentliggjort af Politiken. Denne kronik var forfattet landets øverste ekspertise når det gælder netop genomsagen, nemlig disse:

 • Torben Ørntoft, professor, Aarhus Universitetshospital
 • Ulrik Lassen, overlæge og professor, Onkologisk Afd., Rigshospitalet,
 • Hans Erik Johnsen, overlæge og professor, Hæmatologisk Afd., Aalborg Universitetshospital
 • Ole Mors, overlæge og professor, Psykiatrisk Hospital, Aarhus Universitetshospital,
 • Trine Mogensen, overlæge og professor, Infektionsmedicinsk Afd., Aarhus Universitetshospital
 • Torben Kruse, forskningsleder og professor, Klinisk Genetisk Afd., Odense Universitetshospital
 • Henrik Kjærulf Jensen, overlæge og klinisk lektor, Afd. for Hjertesygdomme, Aarhus Universitetshospital
 • Anne-Marie Gerdes, overlæge og professor, Klinisk Genetisk Afd., Rigshospitalet
 • Claus Gravholt, overlæge og professor, Medicinsk Endokrinologisk Afd., Aarhus Universitetshospital
 • Henning Bundgaard, overlæge og professor, Kardiologisk Afd., Rigshospitalet
 • Anders Bojesen, overlæge, Klinisk Genetisk Afd., Aarhus Universitetshospital

Mon ikke kronikken fra Beich og Birk også blev den direkte anledning til at Sundhedsministeriet kort efter gik ind i sagen med en artikel om ”Myter og sandheder om National Genom Center”.

Artiklen ligger i dag på ministeriets hjemmeside, og den er ministeriets forsøg på at rydde op efter DSAM's besynderlige felttog.

Her kan danskerne læse, at det er en myte, at danskerne ikke vil blive spurgt inden man opbevarer ”deres genetiske oplysninger." Det er også en myte, at der ikke vil "være informeret samtykke.”

Sandheden er: ”Jo, behandling i sundhedsvæsenet kræver samtykke. Det gælder også diagnostik som fx genomanalyser, som patienterne eksplicit skal spørges om og samtykke til. Danske patienter får derudover med et Nationalt Genom Center mulighed for at frabede sig, at deres egne genetiske oplysninger i centret bruges til andet end deres egen behandling,” skriver Sundhedsministeriet, og nøjagtig det samme er svaret i kronikken, som eksperterne skrev i Politiken.

Men alt det må Anders Beich da vide. Han er både begavet og belæst. Men hvad er så hans ærinde, og hvorfor valgte han mon at gå til Ekstra Bladet, som - om man så må sige - må være det mindst ”peer reviewed” medie på vores breddegrader. Hvorfor følte Anders Beich sig mest tryg ved overlade denne ellers ret komplicerede sag til det medie.

Han fik bestemt succes med samarbejdet med frokostavisen, som altså placerede artiklen på sin forside, oveniøbet på sin søndagsudgave, som er avisens største sællert. Beich havde også det held, at Ekstra Bladet ikke opsøgte kilder med det modsatte synspunkt. Han fik intet modspil, ingen kritiske røster, ingen opklarende spørgsmål, ingen journalister med viden om det de skriver om – kort sagt en helt i gennem elendig journalistisk præstation.

Fremfor alt er der absolut ingen kommentarer fra de læger, som vovede at sige DSAM-formanden imod i kronikken i Politiken. Det ville have tjent Anders Beich til ære, at gøre Ekstra Bladets journalister opmærksomme på dette modspil, så sagen kunne belyses for begge sider. Men nej.

Derfor har DSAM foreløbig haft held til at jage en skræk i livet på danskere, som i forvejen nærer mistillid til lægerne, og som nu simpel hen tror, at sygehusene vil stjæle data om deres gener, og ovenikøbet bag deres ryg sælge dem til kommercielle interesser.

Var det virkelig, hvad DSAM ønskede sig.

Om skribenten

Kristian Lund

Kristian Lund

Kristian Lund er redaktør på Medicinsk Tidsskrift, tidligere chefredaktør på Dagens Medicin og en af landets mest vidende debatører på sundhedsområdet.

Comments (1)

 • Anders Beich

  Anders Beich

  05 december 2017 at 17:04 |
  Kære Kristian Lund,
  DSAM har ikke indledt noget samarbejde med Ekstra Bladet, jeg ved ikke hvor du har det fra. Jeg er blevet interviewet og citeret i lørdagsudgaven af EB, ganske ligesom sundhedsminister Ellen Trane Nørby og Ulrik Lassen ("en af de læger, som vovede at sige DSAM-formanden imod i kronikken i Politiken"), så der må du nok lige læse den journalistiske præstation helt til ende. Overskrifter og forsider er ingen informanter herrer over, det er jeg sikker på du godt ved.
  Vedr. Samtykke til datadeling:
  Samtykke til diagnostik/behandling har intet at gøre med samtykke til alle mulige andre formål (med Genomcentrets database). Hvis de to ting kædes sammen så nærmer det sig jo afpresning af den syge og ekspropriering af DNA. Det ved du, og det ved sundhedsministeren. Flemming Møller Mortensen fra S tør sige det klart - det er prisen man må betale for behandling, siger han.
  Det er ikke vores (DSAMs) bjæffen (gid det ikke var nødvendigt) der ødelægger tilliden, det er det uærlige spil om samtykke.
  Befolkningen vil gerne BÅDE forskning OG bevare retten til at blive spurgt:
  91 % er enige eller helt enige i, at forskning, der bruger patientdata, er vigtig
  78 % er enige eller helt enige i, at de selv har ret til at bestemme over brugen af deres egne data.
  .
  Skal vi så se at komme videre med det informerede samtykke?
  .
  mvh
  Anders Beich
  fmd DSAM

  reply

Har du en kommentar?

Please login to leave a comment.

Linagliptin lige så sikkert som placebo

Den kardiovaskulære sikkerhedsprofil ved DPP4-hæmmeren Trajenta (linagliptin) er lige så god som placebo og uden behov for dosisjustering ved tilføjelse til standardbehandling.

Nyt kæmpestudie rykker ikke ved overvejelser bag ny vejledning

ADA: I de netop offentliggjorte behandlingsguidelines fra Dansk Endokrinologisk Selskab (DES) og Dansk Selskab for Almen Medicin (DSAM,) tages der ikke højde for et nyere, stort Real World Evidence-studie (RWE-studie).

Unge reagerer anderledes på metformin

ADA: Unge har markant nedsat insulinfølsomhed og reagerer anderledes på behandling med metformin alene eller i kombination med insulin glargin end voksne gør.

Fejl med methotrexat: Regioner og kommuner får løftet pegefinger

Styrelsen for Patientsikkerhed sætter fokus på fejlmedicinering med methotrexat. Der er fortsat problemer med, at patienter bliver indlagt med symptomer på forgiftning eller decideret mister livet som en konsekvens af fejlmedicinering med methotrexat.

Dapagliflozin kan forbedre glykæmisk kontrol ved type 1-diabetes

ADA: Med tilføjelsen af SGLT-2 hæmmeren Forxiga (dapagliflozin) til intensiv insulinbehandling hos voksne med type 1-diabetes, kan man i et nyt studie påvise reducerede blodsukkerniveauer, vægttab og en reduktion af insulindoserne.

Nyheder fra Medicinske Tidsskrifter

Hæmatologisk Tidsskrift