Skrevet af Helle Torpegaard d. i kategorien Vejledninger
Onsdag har Medicinrådet besluttet endelig at sætte arbejdet med en behandlingsvejledning til type 2-diabetes i gang. Samtidig ændrer behandlingsvejledningen fra Dansk Endokrinologisk Selskab karakter.
Skrevet af Maiken Skeem d. i kategorien Godkendelser
Medicinrådets godkendelse af nye lægemidler handler ikke blot om den statistiske, kliniske merværdi – men også om andre parametre som for eksempel effekt på leveår, antal patienter og bivirkninger - når et nyt lægemiddel bliver godkendt.
Skrevet af Redaktionen d. i kategorien Bivirkninger
Efter at have vundet tre tidligere retssager, tabte Bayer forleden en sag i USA om bivirkninger ved det blodfortyndende middel Xarelto, men vil nu appellere dommen.
En ny interaktiv bivirkningsoversigt skal gøre det nemmere for praktiserende læger, forskere og patienter at søge i lægemidlers indberettede bivirkninger.
Skrevet af Berit Andersen d. i kategorien Psykiatri
Lægemiddelstyrelsen fokus på bivirkninger af ADHD-medicin har ført til mange indberetninger af formodede kardiovaskulære bivirkninger af methylphenidat. Herunder tre dødsfald og et hjertestop.
Skrevet af Berit Andersen d. i kategorien Hjertekar
I Hjerteforeningen er man godt i gang med at udvikle en metode til at opdage alvorlige påvirkninger – interaktioner – de forskellige lægemidler imellem.
Skrevet af Berit Andersen d. i kategorien Psykiatri
Behandlingen af spiseforstyrrelsen anorexia nervosa bør fokusere på kernesymptomerne ved anoreksi. Med kernesymptomer forstås både undervægt samt psykologiske og adfærdsmæssige symptomer på anoreksi.
Inden for de seneste fem år har Lægemiddelstyrelsen modtaget flere indberetninger om farmakokinetisk interaktion mellem warfarin (f.eks. Marevan) og miconazol (f.eks. Brentan), der har ført til øget risiko for blødninger (forhøjet INR).
Svenske Leif Bjermer, professor i respiratorisk medicin og allergologi, er i disse dage i Danmark, og her benytter han lejligheden til at efterlyse en holdningsændring i forhold til astma.
Et andet blik på inflammationen bag bl.a. astma og eksem kan muligvis åbne for nye terapeutiske muligheder for at behandle patienter med flere sygdomme med ét præparat. Det indikerer flere fase III-studier.
Et helt nyt europæisk forskerhold i European Respiratory Society (ERS) regi dykker ned i sammenlagte kohorter for at få bedre indblik i den måde, KOL udvikler sig på.
Et nyt klinisk fase-III forsøg viser, at tre-stof kombinationsbehandling kan forbedre lungefunktionen og reducere symptomer hos patienter med cystisk fibrose, som har den mest almindelige genetiske mutation af sygdommen.
Et nyt amerikansk studie peger på, at selv ganske få daglige cigaretter påvirker rygernes lunger overraskende meget, ligesom tidligere rygere fortsat er i risiko for at udvikle KOL på trods af rygeophør.