Om os | Om nyhedsbrevene | Annoncer | Betingelser


Virtual reality kan være effektivt mod reumatiske smerter

ACR/ARHP 2017: Det stigende misbrug af stærke smertestillende midler som opioider, får nu læger og forskere til at interessere sig for virtuel smertebehandling.

Virtual reality terapi kan vise sig nyttig til behandling af reumatiske smerter og således også blive en del af løsningen på USA’s nationale opioidepidemi, mener læge og direktør, Brennan Spiegel, Health Services Research, Cedars-Sinai Center for Outcomes Research og Education i Los Angeles.

Han fremlagde på den årlige kongres i San Diego, Californien, ACR, sin forskning i virtuel reality terapi, hvor patienter har mulighed for at gå ind i en computerskabt parallel virkelighed og hvor de kan bevæge sig i en tredimensional, interaktiv verden.

Ifølge Brennan Spiegel har forsøg påvist, at virtuel virkelighed er yderst effektivt i behandling af smerte, ligesom det også har været brugt til at behandle en række andre tilstande fra angst og depression til højt blodtryk.

"For et par år siden begyndte vi at bruge virtual reality i vores patientbehandling. Vi har udviklet en slags bibliotek af virtuelle virkelighedsoplevelser. Vi kalder det for et 'virtual reality apoteket'. Og hvis du kan finde den rigtige virtuelle virkelighedsrecept for patienten baseret på behov og betingelser, kan du se bemærkelsesværdige resultater,” siger Brennan Spiegel, der beskriver den virtuelle virkelighed som en oplevelse af fordybelse.

”Det fungerer som en slags hijacking af hjernen. Terapien får hjernen til at tro, at kroppen er andetsteds. Med virtuel virkelighed kan vi hjælpe folk med smerter til at undslippe deres kroppe og gå på fantastiske rejser. De kan flyve over gletsjere, sidde på en strand eller meditere,” uddyber Spiegel, som siger, at denne type virtual reality-terapi kan reducere smerten med omkring 24 procent i gennemsnit.

Ifølge Spiegel er der grænser for, hvor langt anti-inflammatoriske og andre smertestillende terapier og strategier virker, hvorfor han mener, at hans kollegaer bør støtte andre former for behandlinger, heriblandt altså virtual reality-terapier, som han kalder for ’meget effektive’.

”For eksempel har vi kunnet vise, at virtuel virkelighed reducerer smerte ud over opioidernes effekt. I et kontrolleret forsøg har vi vist, at hvis du har to grupper, der får lige mange opioider, så har gruppen, der modtager virtuel virkelighed, større smertelindring end gruppen, som kun får opioider.”

Selv om disse terapiformer er lovende, er der ifølge Spiegel endnu ingen undersøgelser, som har påvist, at den virtuelle virkelighed kan reducere afhængigheden af opioider, selv om der er undersøgelser i gang for specifikt at besvare dette spørgsmål.

"Vi begynder også at se på mennesker, der endnu ikke er begyndt på opioider. Vi studerer patienter med akutte muskelskader. Det drejer sig om patienter med risiko for at blive sat på opioider første gang. Og vi gør det, fordi der tidligere i år kom bemærkelsesværdige nye data fra CDC, der viser, at kun én dag med opioideksponering forudsiger en seks procent risiko for afhængighed et år senere. Så selv den mindste mængde opioider øger risikoen for langvarig afhængighed,” siger han og rejser spørgsmålet om, hvorvidt virtual reality terapi kombineret med ikke-opioid smertebehandling måske kan bruges til at få patienter gennem vanskelige kortvarige situationer uden at skulle bruge opioider.

Spiegel mener desuden, at virtuel reality terapi er relevant for de psykiske aspekter i smertebehandling:

"De fysiske og psykiske aspekter går hånd i hånd. Smerter er et mentalt problem i samme grad, som det er et fysisk problem. Den virtuelle virkelighed kan, når den anvendes korrekt, adressere nogle

af de fysiske aspekter af smerte, men det kan også løse nogle af de kognitive og psykosociale komponenter af smerte,” siger han.

Dampen fra E-cigaretter kan lede til øget pneumokokinfektion

Ny forskning antyder, at pneumokokbakterier lettere inficerer folk, der ryger e-cigaretter. Det sker, fordi forskellige stoffer i e-cigaretternes væske og damp øger bakteriernes mulighed for at sætte sig fast på luftvejenes celler og dermed fremkalde inflammation i området.

Motion i barn- og ungdom giver bedre lunger som voksen

Dyrker man som barn og ung motion, får man stærkere lunger i voksenlivet. Det viser nye analyser lavet ud fra tidligere studier i to kohorter, som omfattede i alt 2.406 børn, hvoraf 1.037 var fra Dunedin, New Zealand, mens de øvrige 1.369 var fra Odense.

Forsøg med kombinationsmedicin til patienter med cystisk fibrose

Medicinalfirmaet Vertex annoncerede for nyligt deres plan for opstart af fase III forsøg med triple kombinationsbehandling. Forsøgene vil undersøge virkningen af tre aktive stoffer, derfor vil man teste VX-659 og VX-445 som tredje komponent kombineret med Tezacaftor og Ivacaftor. 

Specialist: Solid forskning skal rykke fedme op i hierarkiet

Svær overvægt eller fedme er ikke bare et personligt problem – men i høj grad også et samfundsproblem. Opfattelsen af, hvad fedme er, er da også under forandring. Men det kræver flere midler til forskning, hvis der skal rykkes markant ved forståelsen, mener professor Bjørn Richelsen fra Aarhus Universitetshospital.

Nyt fokus på diabetes og nervebetændelse

Forskningscenteret Mech-Sense ved Aalborg Universitetshospital vil med flere nye projekter skabe ny viden om diabetes og nervebetændelse.

Nu kan gravide behandles med Cimizia

EMA har godkendt en ny mærkningsændring for Cimzia, der dermed bliver det første anti-TNF-lægemiddel, som godkendes til gravide og ammende kvinder med en kronisk inflammatorisk gigtsygdom.

Professor: Beskeden målrettet indsats kan opretholde vægttab

Et nyt dansk studie fra Parker Instituttet viser, at lejlighedsvis rådgivning i gruppe af en diætist kombineret med erstatning af et dagligt måltid med et esrstatningsprodukt er en nøgle til varigt vægttab og færre knæoperationer.

Real-world: Toujeo reducerer signifikant lavt blodsukker

Nye real-world resultater viser, at Toujeo (insulin glargin 300 enheder/ml) signifikant reducerede risikoen for tilfælde af alvorligt lavt blodsukker (hypoglykæmi) sammenlignet med de langtidsvirkende insuliner, insulin glargin 100 enheder/ml (Lantus) og insulin detemir.

Nyheder fra Medicinske Tidsskrifter

Hæmatologisk Tidsskrift