Skip to main content

Medicinsk Tidsskrift

-først med nyheder om ny medicin

Webinar: 15 år med NOAK: One size doesn’t fit all

Det er nu 15 år siden, at NOAK-præparaterne ramte det danske marked, og behandlingsvejledningen for præparaternes anvendelse er netop opdateret. Derfor har Medicinske Tidsskrifter på et webinar bedt tre specialister give en faglig gennemgang af eksisterende viden om og praktisk håndtering af klinisk brug af NOAK.

DCS efterårsmøde: Arvelig hjerte-kar-sygdom og personlig medicin på dagsordenen

Individuel tilrettelagt medicin fylder mere og mere inden for flere kliniske områder - også inden for behandlingen af hjerte-kar-sygdomme, især de arvelige af slagsen. Derfor havde Dansk Cardiologisk Selskab (DCS) også valgt at lade netop dét emne fylde det meste af dagen på deres efterårsmøde.

Kraftig stigning i operationer af patienter med atrieflimren

Flere patienter opereres for atrieflimren. På bare ét år er antallet af patienter, der opereres mod atrieflimren steget med 24 procent. Forklaringen er bedre teknikker, større viden om, at operationen virker, og så en patientgruppe, der vokser.

Nye retningslinjer for test af D-dimer

Ny forskning fra Syddansk Universitet har ført til nye anbefalinger ved mistanke om blodprop i lungerne: Man bør undgå test af D-dimer før der er foretaget en klinisk vurdering af sandsynligheden for blodprop i lungen.

Kulturændring i almen praksis nødvendig, hvis man skal nå mål om opsporing af familiær hyperkolesterolæmi

Det er nødvendigt med en kulturændring i almen praksis, hvis vi skal nå målet om, at 25.000 patienter med familiær hyperkolesterolæmi (FH) er opsporet på landsplan i 2030, mener eksperter. Praktiserende læge, som er i RKKP´s faglige følgegruppe, har flere forklaringer på, at det går trægt i almen praksis.

Influenza-vaccine beskytter hjertet – og hjælper måske børn med type 1-diabetes

Efter en blodprop i hjertet er det vigtigt at få den årlige influenza-vaccine. Det viser dansk forskning, som netop har ført til ændrede retningslinjer for hjertepatienter i hele Europa. Nu er Steno Diabetes Center Aarhus som de første i verden i gang med at afprøve, om en influenza-vaccine også kan hjælpe børn med type 1-diabetes.

Omdiskuteret head-to-head-studie af AK-behandling bliver et kapløb mod patentudløb

DANNOAC-AF-studiet, som blev stillet i bero i 2017 på grund af uenighed om fortolkning af regler for kliniske forsøg, bliver nu genoplivet. Effekt og sikkerhed af fire stort set ligeværdige AK-behandlinger skal afdækkes på flere danske afdelinger med det formål at kunne behandle fremtidens patienter mere sikkert. Men patentudløb af præparaterne kan stikke en kæp i hjulet for at studiet når helt i mål.