
Genetisk mutation muligvis årsag til hjertestop hos børn og unge
Hjertestop og pludselig, uventet død hos børn og unge kan i mange tilfælde ikke forklares. Men ny forskning peger på, at en hidtil ukendt og overset genetisk mutation kan være årsagen.
Rivaroxaban godkendt mod recidiverende venøs tromboemboli hos børn
Det Europæiske Lægemiddelagentur (EMA) har godkendt brugen af rivaroxaban til behandling af venøs tromboemboli og forebyggelse af recidiverende venøs tromboemboli hos børn og unge under 18 år – herunder også til kateterrelateret trombose og cerebral venetrombose.
95 procent af alle recepter på hjerte-kar-medicin udskrives i almen praksis
Næsten ni ud af ti recepter, der indløses på danske apoteker, kommer fra praktiserende læger. Det gælder også recepter på hjerte-kar-medicin, som overvejende udskrives i almen praksis.
Vægttab mindsker diabetespatienters risiko for mikrovaskulære problemer
Selv om man endnu diskuterer betydningen af vægttab for diabetes-udviklingen, tyder et nyt studie på, at fedme og vægtøgning kan føre til sene mikrovaskulære komplikationer hos mennesker med type 2-diabetes.

Fire danske børn har været ramt af MIS-C som følge af covid-19 infektion
Internationalt er der løbende rapporteret om alvorlig inflammatorisk sygdom hos børn (MIS-C) som følge af infektion med covid-19. Senest har der været flere tilfælde i Sverige. I Danmark er der indtil videre fire tilfælde – og danske børnelæger følger udviklingen tæt.
Covid-19 koblet til større risiko for død hos patienter med hjertesvigt
Et nyt studie fastslår, at patienter med akut hjertesvigt har næsten dobbelt så stor risiko for at dø under covid-19 pandemien som inden. Forskerne konkluderer, at det er særligt vigtig at undgå smitte med covid-19, hvis man lider af hjertesvigt.
Hjerteforening støtter nyt hjertekar-akademi med 30 mio. kr.
Et nyt, landsdækkende akademi, Danish Cardiovascular Academy, vil samle forskningskræfterne inden for hjerte-kar-sygdomme. Formålet er at forbedre mulighederne for diagnose, behandling og forebyggelse af disse sygdomme.
Digitalt værktøj kan nedbringe hjerte-kar-dødeligheden
Forskere på Odense Universitetshospital er i gang med at udvikle et computerprogram med en tilhørende app til beregning af risikoen for udvikling af hjerte-kar-sygdom.

Gravide og barslende med kræft har øget risiko for blodpropper
Kvinder, der diagnosticeres med kræft under graviditeten, har over seks gange så stor risiko for at udvikle venøse blodpropper under graviditeten og i barselsperioden, viser ny dansk forskning.
En farlig cocktail: Luftforurening, covid-19 og hjertekar-sygdom
Førende hjerte-organisationer opfordrer i en samlet erklæring internationale sundhedsmyndigheder til i højere grad at anerkende luftforurening som en udløsende faktor for hjerte-kar-sygdom.
Hjemmebehandling af hjerteklapbetændelse ser ud til at øge overlevelsen
At behandle patienter med betændelse i hjerteklappen med antibiotika i eget hjem frem for at behandle dem under indlæggelse ser ud til at øge overlevelsen. I dag er det derfor under fem procent af patienterne, som vælger at blive på hospitalet i hele perioden.
Forskning skal hjælpe hjertebørn med mentale senfølger
Børn født med en hjertesygdom har op til dobbelt så stor risiko for at udvikle kognitive og psykosociale senfølger. Nu skal en stor bevilling kortlægge omfang, mulig sammenhæng og i øvrigt sikre bedre hjælp til børnene og deres familier.
Simpelt hjerte-indgreb viser overlegen effekt ved atrieflimren
Et dansk studie viser, at lukning af auriklet har ligeså god effekt som blodfortyndende behandling. I forhold til blødninger og død ser indgrebet ud til at reducere risikoen betydeligt.
