Om os | Om nyhedsbrevene | Annoncer | Betingelser

Kunstige sødemidler giver risiko for type 2-diabetes

EASD 2017: Ny forskning afslører, at kunstige sødestoffer kan ændre kroppens evne til at optage glukose, og dermed kan et stort forbrug af kunstige sødemidler medvirke til at udvikle type 2-diabetes.

Sammenhæng mellem kunstige sødemidler af den type som erstatter sukker i f.eks. drikkevarer, de såkaldte non-caloric artificial sweeteners (NAS), og diabetes er ikke ny. Men det er nyt at forskning afslører de bagvedliggende mekanismer.

Studiet præsenteres på EASD i dag, torsdag, af Richard Young, lektor fra Adelaide School of Medicine, Universitetet i Adelaide, Australia, mener, at undersøgelsen viser, at kunstige sødestoffer påvirker kroppens evne til at kontrollere blodsukkerniveauer. ”De kunstige sødemidler forøger chancen for at mennesker behøver overdrevne glucoseniveauer til at supplere deres måltider, og det kan disponere dem for at  udvikle type 2-diabetes.”

Richardt Young understreger også at studiet er lille, og at det skal følge op med større studier.

Det australske team rekrutterede 27 raske deltagere til studiet. Tre gange dagligt i en periode på to uger fik de særlige kapsler indeholdende sødestoffer svarende til at drikke 1,5 liter light sodavand pr. dag. Kapslerne udløste først deres indhold i mavesækken, og deltagerne kunne således ikke smage sødestofferne. Placebo-gruppen spiste kapsler uden sødemidler.

Efter to uger måltes og analyseredes deres glukose optagelse, deres insulinniveauer, GLP-1, og lignende undersøgelser, og dér viste det sig, at deltagerne, som havde fået kunstige sødemidler, havde reduceret GLP-1, forringet glukose absorption og højere blodsukker.

Tags: EASD2017

Reportage: Ti timer på evig toilet-jagt

”Find straks et toilet” står der på mit display på mobiltelefonen, og en tidsmarkør giver mig fire minutter til at finde et toilet og fotografere det som bevis for, at jeg nåede det i tide.

Projekt om medicinnedtrapning igang

På Psykiatrisk Center Glostrup (PCG) er startskuddet netop gået for et projekt, som skal bidrage med vigtig viden om mulighederne for medicinnedtrapning blandt mennesker med skizofreni.

Verdenskendt dansk professor død

Professor, dr.med. og overlæge ved Psykiatrisk Center Nordsjælland Per Bech er død. Han blev 77 år og var verdenskendt som en af ophavsmændene til psykometrien – kunsten at måle sværhedsgraden af psykisk sygdom.​

Medarbejderne er de bedste til at sikre patientsikkerhed

Skal patientsikkerheden være i top, er det vigtigt, at indsatsen drives af medarbejderne. Det fastslår Statens Institut for Folkesundhed i en ny rapport, der har evalueret det netop afsluttede projekt Sikker Psykiatri.

44 gener bag depression kortlagt

Det arvelige grundlag for depression skyldes ikke enkelte mutationer med meget høj sygdomsrisiko, som man kender fra nogle kræftformer, men opstår derimod i samspillet mellem mange variationer i vores gener.

Ny model for indidivuel behandling gjort permanent

​To års succes med forsøg med mere opsøgende arbejdsgange for medarbejderne og mere fleksible behandlingstilbud til patienterne er nu blevet til en permanent ordning i Region Hovedstadens Psykiatri.

Nye millioner til iPSYCH-projektet

Verdens største psykiatriske forskningsprojekt, iPSYCH, har nu for tredje gang modtaget en bevilling på 120 mio. kr. fra Lundbeckfonden. Siden 2012 har fonden således doneret i alt 361 mio. kr. til det unikke projekt. Og forskerne har foreløbig kvitteret med mere end 500 videnskabelige artikler om psykiske lidelser.

Tryk på forskning i infektioner og psykisk sygdom

Sammenhængen mellem infektioner og psykisk sygdom har de senere år vakt forskernes stigende interesse. Det gælder ikke mindst Michael Benros, forskningsleder, læge og ph.d. ved Psykiatrisk Center København.

Nyheder fra Medicinske Tidsskrifter

Hæmatologisk Tidsskrift