Skip to main content

-først med nyheder om ny medicin

Danskere med eosinofil øsofagitis går glip af effektivt lægemiddel

Det biologiske lægemiddel Dupixent (dupilumab) har i snart to år været godkendt af EMA til behandling af eosinosil øsofagitis (EoE), men danske patienter må fortsat undvære det. Konsekvensen er, at de hårdest ramte patienter står uden behandlingsmuligheder og må leve med, at sygdommen forværres.

Medicinrådet afviser ny og ellers effektiv behandling af sjælden kræftform

Kinasehæmmeren Qinlock (ripretinib) øger den samlede overlevelse med halvandet år, når den gives i fjerde linje til patienter med gastrointestinal stromal tumor (GIST), men prisen er alt for høj og står ikke mål med effekten, skriver Medicinrådet. Afvisningen ærgrer overlæge Ninna Aggerholm-Pedersen, som dog forstår, at prisen skal være den rette.

Kunstig intelligens scorer bedre end gastroenterologer

UEG WEEK: En AI-model kan mere præcist end gastroenterologer vurdere sværhedsgraden af colitis ulcerosa på en endoskopi, viser et dansk studie. Snart indføres modellen i klinisk praksis i Region Hovedstaden.

Danske studier kan ændre retningslinjerne for fæcestransplantation

Patienter med første eller anden Clostridioides difficile-infektion (CDI) har god effekt af fæcestransplantation (FMT). Fire ud af fem bliver helbredt, og kun ti procent er døde efter 90 dage – en markant forbedring af prognosen sammenlignet med den nuværende standardbehandling. 

IBD-patienter i behandling med thiopuriner har øget risiko for kræft

Patienter med IBD har forhøjet risiko for kræft, når de er i behandling med thiopuriner, og risikoen øges, når behandlingen kombineres med biologiske lægemidler. Den forhøjede risiko indtræffer dog først efter mere end fem års eksponering for thiopuriner og normaliseres igen efter seponering.