Skip to main content


  Ny viden om psykiatri fra Medicinsk Tidsskrift   

Ny international konsensus om definition og behandling af TRD

For første gang er internationale eksperter nu blevet enige om, hvordan man definerer behandlingsresistent depression (TRD) og dermed også, hvordan man bedst behandler den alvorlige lidelse. Resultatet er en konsensusartikel, der blandt andet peger på, at medicinsk behandling ikke bør stå alene, men kombineres med eksempelvis psykoterapi.

Brugere af benzodiazepiner bliver ikke afhængige

Når man undersøger brugen af benzodiazepiner og lignende, er der ikke noget, der giver grund til at være så forsigtig med receptblokken, som læger generelt er. For langt de fleste af de mennesker, der får en recept på disse lægemidler, bliver ikke langvarige brugere og øger ikke dosis undervejs.

Migrænemiddel dæmper også patienternes depression

Et allerede godkendt lægemiddel mod migræne viser sig nu også at have en effekt på alvorlig depression. Det er midlet Ajovy (fremanezumab), der i fase 4 studiet UNITE har vist nye resultater. Ikke mindst til glæde for den lille halvdel af migrænepatienterne, som samtidig lider af depression og angst.

Dysfunktionel døgnrytme har sammenhæng med depression

Hvordan er samspillet mellem hjernen og kroppens hormoner i løbet af et døgn? Og er der en sammenhæng mellem ændrede døgnrytmer i hjernebarken og udvikling af depression? Det vil forskere på Københavns Universitet gerne have et svar på. Resultaterne af deres forskningsprojekt, som er lige om hjørnet, vil udfylde et hul i den eksisterende viden om cirkadiane rytmer.

Psykiatriplanen fylder et år: Sådan er det gået

Her et år efter vedtagelsen af den 10-årige psykiatriplan har hverken patienter eller medarbejdere i psykiatrien mærket nogen nævneværdige forandringer, endsige forbedringer. Tværtimod ser afvandringen af ansatte i psykiatrien ud til at fortsætte og medvirke til yderligere forværrede tilstande.

Hovedstadens Psykiatri tvinges til at nedlægge stillinger

Store saltvandsindsprøjtninger til psykiatrien har i en årrække været politikernes svar på en hårdt presset psykiatri. Alligevel tvinges Region Hovedstaden nu til at nedlægge ledige stillinger i psykiatrien på grund af besparelser. Dansk Folkeparti kræver, at regeringen betaler de penge, psykiatrien skal spare.