Om os | Om nyhedsbrevene | Annoncer | Betingelser

Besked

Failed loading XML...Overvægtige og fede kender ikke til den øgede kræftrisiko

DE TUNGE  DANSKERE

Tema på Medicinske Tidsskrifters sider om de stadigt tungere danskere. 

De fleste mennesker forstår ikke sammenhængen mellem vægtproblemer og kræft, selvom forskere i årevis har advaret mod kræftrisikoen ved fedme og svær overvægt.

Fedme er forbundet med tretten typer af kræft, herunder bryst-, nyre-, tarm- og livmoderkræft.

Efter at have udspurgt 3.293 voksne i Storbritanien fandt forskere fra Cancer Research UK, at kun en fjerdedel af deltagerne var opmærksomme på forbindelsen mellem fedme og kræft.

Svær overvægt er den næststørste forebyggelige årsag til kræft efter rygning og årsag til ca. 3,4 millioner dødsfald i hele verden. På trods af, at 63 procent af den engelske og 67 procent af den skotske voksenbefolkning er overvægtige, nævnte kun 25,4 procent kræft som et helbredsproblem i forbindelse med overvægt, når de blev spurgt.

Der var også flere misforståelser om kræftformer forbundet med svær overvægt.

Forskere fandt, at deltagerne var mere opmærksomme på kræft i fordøjelsessystemet, såsom tarm- og nyrekræft, end i de reproduktive organer som livmoder eller bryst.

Undersøgelsen så også på den socioøkonomiske baggrund og fandt ud af, at deltagere i lavere indkomstgrupper ikke bare var mere tilbøjelige til at være overvægtige eller fede, men også mindre opmærksomme på sammenhængen mellem vægtproblemer og kræft.

Fremskrivninger viser, at antallet af fede vil stige indtil 2035, og afstanden mellem de højeste og laveste indkomstgrupper vil vokse yderligere.

Oveni viste undersøgelsen, at ikke alle deltagere havde været til læge i de sidste 12 måneder. Af dem, der havde, havde kun 17,4 procent fået råd om deres vægt, på trods af at 48,4 procent var overvægtige.

De, der modtog rådgivning, blev først og fremmest instrueret om at tabe sig, i stedet for at få oplysninger om helbredsproblemerne i forbindelse med overvægt og fedme.

"Vi er meget bekymrede over, at de fleste mennesker simpelthen ikke forbinder kræft med fedme. Denne undersøgelse viser, at kun en ud af fire ved, at for meget vægt øger risikoen for kræft, så vi er nødt til at gøre forbindelsen meget tydelig," siger dr. Jyotsna Vohra fra Cancer Research UK, der har fået undersøgelsen offentliggjort i Journal of Public Health.

"Vores undersøgelse viste også, at læger ikke diskuterer vægtproblemer med patienter så ofte som de kunne," siger Dr. Vohra.

"Praktiserende læger har meget lidt tid under deres konsultationer og bør støttes i at diskutere følsomme problemer som fedme med patienterne," mener Vohra.

Tags: overvægt, brystkræft, kræft

Dampen fra E-cigaretter kan lede til øget pneumokokinfektion

Ny forskning antyder, at pneumokokbakterier lettere inficerer folk, der ryger e-cigaretter. Det sker, fordi forskellige stoffer i e-cigaretternes væske og damp øger bakteriernes mulighed for at sætte sig fast på luftvejenes celler og dermed fremkalde inflammation i området.

Motion i barn- og ungdom giver bedre lunger som voksen

Dyrker man som barn og ung motion, får man stærkere lunger i voksenlivet. Det viser nye analyser lavet ud fra tidligere studier i to kohorter, som omfattede i alt 2.406 børn, hvoraf 1.037 var fra Dunedin, New Zealand, mens de øvrige 1.369 var fra Odense.

Forsøg med kombinationsmedicin til patienter med cystisk fibrose

Medicinalfirmaet Vertex annoncerede for nyligt deres plan for opstart af fase III forsøg med triple kombinationsbehandling. Forsøgene vil undersøge virkningen af tre aktive stoffer, derfor vil man teste VX-659 og VX-445 som tredje komponent kombineret med Tezacaftor og Ivacaftor. 

Specialist: Solid forskning skal rykke fedme op i hierarkiet

Svær overvægt eller fedme er ikke bare et personligt problem – men i høj grad også et samfundsproblem. Opfattelsen af, hvad fedme er, er da også under forandring. Men det kræver flere midler til forskning, hvis der skal rykkes markant ved forståelsen, mener professor Bjørn Richelsen fra Aarhus Universitetshospital.

Nyt fokus på diabetes og nervebetændelse

Forskningscenteret Mech-Sense ved Aalborg Universitetshospital vil med flere nye projekter skabe ny viden om diabetes og nervebetændelse.

Nu kan gravide behandles med Cimizia

EMA har godkendt en ny mærkningsændring for Cimzia, der dermed bliver det første anti-TNF-lægemiddel, som godkendes til gravide og ammende kvinder med en kronisk inflammatorisk gigtsygdom.

Professor: Beskeden målrettet indsats kan opretholde vægttab

Et nyt dansk studie fra Parker Instituttet viser, at lejlighedsvis rådgivning i gruppe af en diætist kombineret med erstatning af et dagligt måltid med et esrstatningsprodukt er en nøgle til varigt vægttab og færre knæoperationer.

Real-world: Toujeo reducerer signifikant lavt blodsukker

Nye real-world resultater viser, at Toujeo (insulin glargin 300 enheder/ml) signifikant reducerede risikoen for tilfælde af alvorligt lavt blodsukker (hypoglykæmi) sammenlignet med de langtidsvirkende insuliner, insulin glargin 100 enheder/ml (Lantus) og insulin detemir.

Nyheder fra Medicinske Tidsskrifter

Hæmatologisk Tidsskrift