Om os | Om nyhedsbrevene | Annoncer | Betingelser


Fiskeolie beskytter ikke mod hjertekarsygdom

En ny analyse af ti tidligere studier rammer en tyk pæl gennem myten om, at kosttilskud med fiskeolie beskytter mod hjertekarsygdom.

De ti studier omfatter tilsammen 78.000 mennesker med hjertekarsygdom eller med risiko for at få det. De har fået doser af omega-3, der varierede fra 226 – 1.800 mg. pr. dag. Og studierne løb i snit over fireogethalvt år.

Uanset hvordan forskerne vendte og drejede tallene kunne de ikke finde nogen sammenhæng mellem indtagelsen af omega-3 fedtsyre og en lavere forekomst eller risiko for nogen som helst hjertekarsygdomme. Der var heller ingen forskelle på om det var mænd eller kvinder.

America Heart Association anbefaler i dag mennesker med karsygdom, som ikke får nok omega-3 gennem kosten, at supplere med fiskeolie. Men denne anbefaling er der altså ingen evidens for, konstaterer forskerne bag den nye analyse, der er og er offentliggjort i magasinet JAMA Cardiology.

Genetisk aktivitet afslører sygdommes relationer

Ved at se på, hvilke gener, der er aktive i forskellige psykiske lidelser, har danske og amerikanske forskere nu påvist, at flere af lidelserne deler genetisk aktivitet. I første omgang står det nu klart, at skizofreni, autisme og depression er i familie.

Bedre remission men ringere recovery

Mennesker med første-episode psykose (FEP) kommer sig bedre end tidligere, viser ny forskning, der dog også slår fast, at der endnu er lang vej at gå.

Mænd tvangsmedicineres oftere end kvinder

Mænd indlagt på psykiatriske hospitaler får oftere end kvinder akut beroligende medicin med tvang. Brugen er dog generelt faldet lidt – fra 8,5 til 8 procent fra 2014-2016 for mænd og fra otte til 7,5 procent for kvinder.

Skepsis overfor sundhedsministerens ny psykiatriplan

Sundhedsministeren er nu på vej med en samlet plan for at løfte psykiatrien. Det sker på baggrund af en række nye anbefalinger fra en arbejdsgruppe, der sidste år blev nedsat til at se på en bedre styring af psykiatrien.

Metaanalyse rangordner 21 antidepressiva

Med det hidtil største studie af antidepressiv medicin har lægerne nu fået et redskab, de kan bruge til at give den enkelte patient en mere sikker behandling. Studiet rangordner således 21 forskellige antidepressive lægemidlers effekt og bivirkninger på patienter med unipolar depression.

Flest piger med selvskade udsættes for tvang

En kortlægning, som de fem regioner netop har foretaget, viser, at det oftest er piger med selvskadende adfærd, der udsættes for tvang i psykiatrien. Og det vil nu få regionerne til at intensivere deres samarbejde med kommunerne.

Nyheder fra Medicinske Tidsskrifter

Hæmatologisk Tidsskrift