Skip to main content

Endokrinologisk Tidsskrift

 - først med nyheder om ny medicin

Steno-direktør: Vi må kigge på vores ansattes samarbejder med industrien

Der skal ikke kunne rejses mistillid til vores klinikere og forskere på Steno Diabetes Center Copenhagen (SDCC), fordi de samarbejder med lægemiddelindustrien, siger direktør Magnus Thorsten Jensen. Derfor vil han nu sammen med sine ansatte kigge på rammerne for samarbejder med industrien.

Ozempic kobles med nedsat risiko for leverkræft i svensk studie

Langvarig brug af Ozempic (semaglutid) og andre GLP1-agonister er forbundet med en reduceret risiko for at udvikle leverkræft hos mennesker med type 2-diabetes og kronisk leversygdom. Det viser et svensk registerbaseret studie.

Danskledet forskning kaster lys over mysterium om type 2-diabetes i Europa

Gener, som i dag øger risikoen for sygdomme som type 2-diabetes og multiple sclerose (MS), gav for tusindvis af år siden formentlig vores forfædre en evolutionær fordel i perioder med virusudbrud og sult. Generne spredte sig med folkevandringer og de tidlige europæeres livsstil.

Styregruppe anbefaler at inkludere medicinsk behandling af overvægt i database

Alene i første halvdel af 2023 blev der indløst 73.000 receptor på vægttabsmidlet Wegovy (semaglutid 2,4 mg). Flere vægttabsmidler er på vej. Det kalder på monitorering af medicinsk overvægtsbehandling, skriver styregruppen for Database for Behandling af Svær Overvægt (DBSO).

Stort dansk studie: Graviditetsdiabetes fordobler risikoen for kronisk nyresygdom

Danske kvinder med graviditetsdiabetes (gestationel diabetes mellitus, GDM), har en næsten fordoblet risiko for at udvikle kronisk nyresygdom (CKD). Hvis kvinden med GDM har fået insulin under graviditeten og udvikler højt blodtryk senere, er risikoen for CKD tæt på 15 gange så stor som hos andre.