Nødder kan forebygge hvert fjerde tilfælde af hjertekarsygdomme
Nødder har fået en plads i ECS’ nye vejledning i forebyggelse af hjertekarsygdom.
En lille håndfuld nødder om dagen nedbringer risikoen for hjertekarsygdom med 25 procent hos patienter, som ellers er i risikozonen. Effekten er nu så veldokumenteret, at de europæiske kardiologers selskab ECS har skrevet rådet ind i deres nye vejledning til forebyggelse af hjertekarsygdom, som udkom i maj 2016.
Vejledningen blev præsenteret på ESC’s årlige kongres i august, og ifølge professor og kostekspert Steen Stender, er anbefalingen om at spise nødder et af de vigtige nye punkter i vejledningen.
”Der er virkelig god dokumentation for effekten af et kosttilskud af nødder, og de fleste mennesker kan godt lide nødder, så det er en nem ting at få folk til at gøre,” siger Steen Stender, Klinisk Biokemisk Afdeling på Gentofte Hospital.
Solid evidens
Det store gennembrud for brugen af nødder kom, da spanske forskere fra 2003-2010 testede effekten af et ’kosttilskud’ bestående af 30 gram nødder om dagen på personer, som i forvejen enten havde diabetes eller var berørt af mindst tre andre risikofaktorer som f.eks. forhøjet kolesteroltal, overvægt, rygning, forhøjet blodtryk eller en familiehistorie med tidlig hjertekarsygdom. Interventionsstudiet omfattede ca. 7.500 personer, hvoraf en tredjedel som kontrolgruppe fulgte den almindeligt anbefalede middelhavskost med lavt fedtindhold, meget fisk, frugt og grønt og kun lidt rødt kød. En anden tredjedel fulgte også middelhavskosten, men skulle dertil spise 30 gram nødder i form af 15 gram valnødder, 7,5 gram mandler og 7,5 gram hasselnødder. Den sidste tredjedel af deltagerne fik en ekstra dosis på ca. 50 gram ekstra jomfru olivenolie om dagen.
Forskerne fulgte deltagerne i fem år, og resultatet var, at både nøddespiserne og gruppen, der fik ekstrajomfruolivenolie, kom ud med 25 procent færre tilfælde af hjertekarsygdom.
Det randomiserede interventionsstudie med 7.500 deltagere fik stor opmærksomhed, da det i 2013 blev publiceret i New England Journal of Medicine, og året efter blev resultatet bekræftet af en stor amerikansk metaanalyse af i alt 18 korkortestudier af nødders effekt på diabetes og hjertesygdom hos mennesker. Metaanalysen fandt ingen effekt på diabetes, men den forebyggende effekt på både iskæmisk hjertesygdom og hjertekarsygdom blev bekræftet.
Ingen bivirkninger
Nødder har et højt energiindhold, og det er en udbredt opfattelse at nødder feder, men ifølge Steen Stender tog personerne i den spanske undersøgelse ikke på af det daglige nødde- eller olivenolie indtag.
”Det gode ved dette kostråd er, at det ingen bivirkninger har. 30 gram er så lille en mængde, at det ikke har nogen betydning for vægten. Derudover er det en fordel, at de fleste i forvejen kender anbefalingen om at spise seks stykker frugt og grønt om dagen. Nu anbefaler man så dertil, hvad der svarer til seks halve valnødder, seks mandler og seks hasselnødder. Det er da til at huske,” siger han.