Om os | Om nyhedsbrevene | Annoncer | Betingelser


Statiner kan give rygsmerter

Der er god grund til at være opmærksom på statiners bivirkninger. Det viser et nyt amerikansk studie, som konkluderer, at statiner medfører en øget risiko for ryglidelser, herunder spondylose, intervertebrale disksygdomme, diskusprolaps og spinal stenose.

Specielt viste studiet, at for hver 17 personer, der blev ordineret statiner, havde en af dem en diagnosticeret ryglidelse.

”Vores resultater øger motivationen til yderligere undersøgelser af effekten af statiner på muskler og knogler, især hvis de gives forebyggende til fysisk aktive mennesker,” siger studiets førsteforfatter, Dr. Una E Makris, North Texas Health Care System og Southwestern Medical Center, Dallas.

Studiet er offentliggjort i maj i JAMA Internal Medicine.

Et tidligere studier baseret på samme data viste også, at brugen af statiner var forbundet med smerter i muskler og knogler inklusive rygsmerter. Vel at mærke i personer uden gigt.

Forskerne sammenlignede en stor gruppe mennesker på statiner med en lige så stor gruppe, som ikke fik statiner. Her havde 30 procent en ryglidelse. Justeret for forskellige faktorer, steg tallet til 47 procent for dem på høje doser statiner og steg til 59 procent for dem, der havde taget dem i fire år eller mere. Også her ledsagede forskerne resultaterne med at sige, at de ikke advokerede for at tage statinerne fra folk, men for at lægerne er meget opmærksomme på bivirkningerne.

Reportage: Ti timer på evig toilet-jagt

”Find straks et toilet” står der på mit display på mobiltelefonen, og en tidsmarkør giver mig fire minutter til at finde et toilet og fotografere det som bevis for, at jeg nåede det i tide.

Projekt om medicinnedtrapning igang

På Psykiatrisk Center Glostrup (PCG) er startskuddet netop gået for et projekt, som skal bidrage med vigtig viden om mulighederne for medicinnedtrapning blandt mennesker med skizofreni.

Verdenskendt dansk professor død

Professor, dr.med. og overlæge ved Psykiatrisk Center Nordsjælland Per Bech er død. Han blev 77 år og var verdenskendt som en af ophavsmændene til psykometrien – kunsten at måle sværhedsgraden af psykisk sygdom.​

Medarbejderne er de bedste til at sikre patientsikkerhed

Skal patientsikkerheden være i top, er det vigtigt, at indsatsen drives af medarbejderne. Det fastslår Statens Institut for Folkesundhed i en ny rapport, der har evalueret det netop afsluttede projekt Sikker Psykiatri.

44 gener bag depression kortlagt

Det arvelige grundlag for depression skyldes ikke enkelte mutationer med meget høj sygdomsrisiko, som man kender fra nogle kræftformer, men opstår derimod i samspillet mellem mange variationer i vores gener.

Ny model for indidivuel behandling gjort permanent

​To års succes med forsøg med mere opsøgende arbejdsgange for medarbejderne og mere fleksible behandlingstilbud til patienterne er nu blevet til en permanent ordning i Region Hovedstadens Psykiatri.

Nye millioner til iPSYCH-projektet

Verdens største psykiatriske forskningsprojekt, iPSYCH, har nu for tredje gang modtaget en bevilling på 120 mio. kr. fra Lundbeckfonden. Siden 2012 har fonden således doneret i alt 361 mio. kr. til det unikke projekt. Og forskerne har foreløbig kvitteret med mere end 500 videnskabelige artikler om psykiske lidelser.

Tryk på forskning i infektioner og psykisk sygdom

Sammenhængen mellem infektioner og psykisk sygdom har de senere år vakt forskernes stigende interesse. Det gælder ikke mindst Michael Benros, forskningsleder, læge og ph.d. ved Psykiatrisk Center København.

Nyheder fra Medicinske Tidsskrifter

Hæmatologisk Tidsskrift