Om os | Om nyhedsbrevene | Annoncer | Betingelser

Gislason: Studie peger væk fra triplebehandling med warfarin

Gunnar Gislason

Brug af kun to lægemidler til patienter med atrieflimren (AF), der har fået en ballonudvidelse, er sikrere end at bruge den nuværende standardbehandling med tre lægemidler, ifølge det nye RE-DUAL studie. Det blev præsenteret på ESC 2017 i Barcelona i weekenden.

I studiet fandt forskerne, at ved anvendelse af NOAK-midlet dabigatran sammen med enten clopidogrel eller ticagrelor kunne man reducere risikoen for blødning sammenlignet med triple-behandlingen med warfarin, aspirin og clopidogrel/ticagrelor.

Forskerholdet testede to doser af dabigatran. Blødningsrisikoen blev halveret for patienter, der fik dosen 110 mg. og nedsat til en fjerdedel for dem, der fik 150 mg. dabigatran sammenlignet med warfarin. Der blev ikke set nogen stigning i trombotiske hjertehændelser som f.eks. blodprop i hjertet.

Bedste behandling er en balancegang

"Når vi behandler patienter, der har atrieflimren og har brug for en stent, skal vi balancere mellem risikoen for koagulation og risiko for blødning. Og her viser vores studie, at patienter, der har modtaget dobbelt-behandlingen med dabigatran plus en P2Y12-hæmmer havde færre blødninger uden at være mere udsatte for slagtilfælde eller andre hjertehændelser," fortalte studiets førsteforfatter Christopher Cannon fra Baim Institute for Clinical Research, Boston, USA.

Herhjemme mener Gunnar Gislason, professor i kardiologi og forskningschef i Hjerteforeningen, at der er grund til at byde studiets resultater velkommen.

”Med RE-DUAL-resultaterne og den markante sænkning af blødningsrisiko, de viser, vil det give god mening at bevæge sig væk fra den traditionelle triple behandling med warfarin,” siger han.

RE-DUAL PCI-studiet omfattede 2.725 patienter med atrieflimren, der havde fået en ballonudvidelse (PCI). Samlet set oplevede ca. 26,9 procent af patienterne på warfarin triple-behandling blødninger sammenlignet med 15,4 procent af patienterne i dobbeltbehandling med 110 mg. ​​dabigatran. Ca. 20 procent af patienterne i dobbelt behandling med 150 mg. dabigatran fik blødninger, sammenlignet med 25,7 procent af gruppen, der fik den tilsvarende warfarin triple behandling.

Dermatologien kommer til Nordjylland

1. september åbner Aalborg Universitetshospital dørene til helt nyt dermatologisk speciale. Christian Vestergaard er ansat som ledende overlæge og får ansvaret for at bygge den nye hospitalsafdeling op fra grunden. Han konstitueres desuden i et professorat.

Kræftlæge: Vi skal lære at bruge data om adjuverende immunterapi

ASCO: Heller ikke i år bød ASCO på data, der her og nu kommer til at ændre måden, man behandler modermærkekræft på. Det mener læge Marco Donia, som er formand for Medicinrådets fagudvalg vedrørende modermærkekræft.

Fasenra bliver standardbehandling mod svær astma

Patienter med svær astma får en tredje mulighed for biologisk tillægsbehandling, efter at Medicinrådet onsdag godkendte Fasenra (benralizumab) som standardbehandling på lige fod med de to biologiske tillægsbehandlinger mepolizumab og reslizumab.

Nye retningslinjer til udredning af interstitielle lungesygdomme

Dansk Lungemedicinsk Selskab har netop offentliggjort de nye retningslinjer for Interstitielle lungesygdomme (ILS) og der er flere elementer, den praktiserende læge skal være opmærksom på, når patienten med en interstitiel sygdom skal opspores blandt de øvrige lungesyge patienter.

Færre tryksår giver millionbesparelser

Systematisk arbejde for at forhindre tryksår i ældreplejen kan betale sig. Borgerne slipper for tryksår og kommunen får frigjort ressourcer.

Humira reducerer ikke aorta-inflammation

Antistoffet adalimumab (Humira) har ingen effekt på aorta-inflammation, der øger risikoen for hjertekar-problemer. Til gengæld så det ud til at forbedre andre vigtige markører for betændelse.

Simpel vakuumbandage mindsker risikoen for sårruptur

Et nyt klinisk multicenterstudie viser, at forekomsten af postoperative sårkomplikationer mindskes, og risiko for post-mammaplasty sårruptur begrænses, når NPWT (en simpel vakuumbandage) bliver brugt profylaktisk på lukkede operationssår i forbindelse med brystreducerende operation.

Uenighed om antallet af ekspertcentre for svær astma

Vil få ekspertcentre med stor ekspertise inden for svær astma være at fortrække frem for et par centre i hver af landets fem regioner? Det spørgsmål florerer blandt nogle af de lungemedicinske kilder, Medicinske Tidsskrifter har talt med gennem den senere tid.

Nyheder fra Medicinske Tidsskrifter

Hæmatologisk Tidsskrift