Om os | Om nyhedsbrevene | Annoncer | Betingelser

Kun lille effekt af CETP-hæmmer

CETP-hæmmere får næppe nogen glorværdig plads i lipidbehandlingen – hvis de overhovedet bliver markedsført. Tidligere studier af disse præparater er stoppet før tid pga. både manglende og decideret negative resultater. Og nu er endnu et forsøg, REVEAL, netop offentliggjort, uden at have imponeret eksperterne.

I REVEAL-studiet, der blev præsenteret på den hjertemedicinske kongres i Barcelona forleden, havde forskerne studeret effekten af anacetrapib som supplement til statinbehandling. Resultatet blev en ni procents reduktion af risici for større koronarhændelser.

"Studiet har for første gang vist, at tilføjelse af en CETP-hæmmer til intensiv statinbehandling reducerer forekomsten af ​​kardiovaskulære hændelser hos højrisikopatienter," sagde professor Martin Landray fra University of Oxford, UK, ved præsentationen af REVEAL.

Helt nøjagtigt, hvad det er, der gør, at anacetrapip i REVEAL-studiet har en effekt, kunne Martin Landray ikke sige. Men umiddelbart ser det ud til at hænge sammen med en reduktion i LDL snarere end en øgning af HDL, mente han.

Vigtigt for forståelsen af mekanismerne

Efter præsentationen af det nye studie kaldte flere eksperter effekten på de ni procent for beskeden, og mente, at resultaterne næppe var brugbare. En af dem er Mogens Lytken Larsen, professor og overlæge på Aalborg Universitetshospital:

”Rent videnskabeligt er det godt, at studiet blev gennemført. Resultaterne er vigtige for vores forståelse af mekanismerne bag LDL og HDL. Men det er selvfølgelig skuffende, at effekten ikke viste sig større, og at vi ikke er kommet skridtet videre i forhold til at kunne øge HDL.”

Han ser sådan på konklusionen af REVEAL, at man nu står med endnu et præparat, der kan sænke LDL. Så hvis det bliver markedsført, vil det formentlig kun blive et nichepræparat, mener han og vurderer i øvrigt, at der ikke vil være behov for mere forskning i CETP-hæmmere nu:

”Man kan sige, at det åbenbart ikke er den mekanisme, der skal til for at øge HDL. Så den må vi fortsat lede efter andre steder.”

Et alternativ til dem, der ikke tåler statiner

Som Mogens Lytken Larsen ser det kan CETP-hæmmerne måske have en fremtid som et alternativt præparat til især dem, der ikke tåler statiner. Det samme siger overlæge, ph.d. Jens D. Hove fra Hvidovre Hospital, som på den måde mener, at REVEAL-resultatet godt vil kunne omsættes til praksis:

”Ja, det vil jeg mene, at det kan blive. For vi har ikke mange alternativer at kunne give de patienter, der ikke kan tåle statiner, og som er til at betale. Her kan det have en berettigelse, selv om REVEAL-studiet i første omgang var en undersøgelse af CETP-hæmmer i kombination med statin.”

En af de bekymringer Jens D. Hove har ved studiet, er resultatet, der viste, at stoffet ophobes i kroppens fedtvæv og bliver der i fem år. Det samme påpegede flere udenlandske eksperter på hjertekongressen. En af dem var dr. Steve Nissen fra Cleveland Clinic i Ohio, som også sagde, at ”effekten af anacetrapib med en reduceret risiko på ni procent er for lille til at udgøre en klinisk fordel,” mens en anden – Stephen Nicholls fra University of Adelaide, Australien – sagde:

"REVEAL-studiet viser, at hvis du i lang tid behandler tilstrækkelig mange mennesker med anacetrapib, vil du se en lille effekt. Men sammenlignet med andre forskningsresultater præsenteret på denne kongres som har potentiale til at ændre praksis, er det svært at se, at det vil blive tilfældet med anacetrapib. Men det er muligt, at studiet åbner op for yderligere studier i CETP-hæmmere”.

Dermatologien kommer til Nordjylland

1. september åbner Aalborg Universitetshospital dørene til helt nyt dermatologisk speciale. Christian Vestergaard er ansat som ledende overlæge og får ansvaret for at bygge den nye hospitalsafdeling op fra grunden. Han konstitueres desuden i et professorat.

Kræftlæge: Vi skal lære at bruge data om adjuverende immunterapi

ASCO: Heller ikke i år bød ASCO på data, der her og nu kommer til at ændre måden, man behandler modermærkekræft på. Det mener læge Marco Donia, som er formand for Medicinrådets fagudvalg vedrørende modermærkekræft.

Fasenra bliver standardbehandling mod svær astma

Patienter med svær astma får en tredje mulighed for biologisk tillægsbehandling, efter at Medicinrådet onsdag godkendte Fasenra (benralizumab) som standardbehandling på lige fod med de to biologiske tillægsbehandlinger mepolizumab og reslizumab.

Nye retningslinjer til udredning af interstitielle lungesygdomme

Dansk Lungemedicinsk Selskab har netop offentliggjort de nye retningslinjer for Interstitielle lungesygdomme (ILS) og der er flere elementer, den praktiserende læge skal være opmærksom på, når patienten med en interstitiel sygdom skal opspores blandt de øvrige lungesyge patienter.

Færre tryksår giver millionbesparelser

Systematisk arbejde for at forhindre tryksår i ældreplejen kan betale sig. Borgerne slipper for tryksår og kommunen får frigjort ressourcer.

Humira reducerer ikke aorta-inflammation

Antistoffet adalimumab (Humira) har ingen effekt på aorta-inflammation, der øger risikoen for hjertekar-problemer. Til gengæld så det ud til at forbedre andre vigtige markører for betændelse.

Simpel vakuumbandage mindsker risikoen for sårruptur

Et nyt klinisk multicenterstudie viser, at forekomsten af postoperative sårkomplikationer mindskes, og risiko for post-mammaplasty sårruptur begrænses, når NPWT (en simpel vakuumbandage) bliver brugt profylaktisk på lukkede operationssår i forbindelse med brystreducerende operation.

Uenighed om antallet af ekspertcentre for svær astma

Vil få ekspertcentre med stor ekspertise inden for svær astma være at fortrække frem for et par centre i hver af landets fem regioner? Det spørgsmål florerer blandt nogle af de lungemedicinske kilder, Medicinske Tidsskrifter har talt med gennem den senere tid.

Nyheder fra Medicinske Tidsskrifter

Hæmatologisk Tidsskrift