Om os | Om nyhedsbrevene | Annoncer | Betingelser

Nyt advarselssignal for hjertesygdom opdaget

Et team af forskere og medicinske eksperter ved Michigan State University i USA har opdaget et symptom, som, hvis man finder det, kan være et sikkert tegn på et forestående hjerteanfald.

Forskerne undersøgte stoffer og materialer, der blokerer koronararterierne og opdagede, at det faktisk var kolesterol, men i form af store krystaller. Og ved at studere patienter fra 240 akutmodtagelser, fandt de, at dette hærdede kolesterol var til stede i over 89 procent af tilfældene.

Kolesterolkrystaller er en særlig ubehagelig bivirkning af plakophobningen i hjertet. Sammensætningen af fedt, kalcium og andre stoffer kan få disse krystaller til at vokse, da de hærder i arterierne, fortæller studiets førsteforfatter professor dr. George S. Abela, der siger:

"I tidligere undersøgelser har vi vist, at når kolesterol går fra at være en væske til en fast eller krystallinsk masse, udvides den i volumen som is og vand. Og nu ved vi så også, at denne ekspansion på indersiden af årens væg kan flænse den og blokere blodgennemstrømningen og derved forårsage et hjerteanfald eller et slagtilfælde."

Ud over den fysiske skade, som krystallerne kan forårsage i arterierne, fik forskerne også bekræftet, at de aktiverede produktionen af ​​inflammationsmolekyler, kendt som interleukin-1 beta, som kan skabe betændelsestilstande eller ødelægge arterierne.

Dr. Abela understreger, at de nye resultater giver en bedre forståelse af et vigtigt advarselssignal før et hjerteanfald, og at man dermed kan gøre mere for at bekæmpe det.

"Nu hvor vi har vist, hvor skadelige kolesterolkrystaller kan være, kan vi behandle med midler, der opløser disse krystaller, og på den måde reducere skaderne på hjerterne," siger han.

Han mener også, at forskningsresultaterne bekræfter, hvad læger har prædiket i årevis, nemlig at motion og kostvalg har en bevist evne til at reducere dannelsen af ​​disse krystaller i første omgang.

Uvist antal Crohns- og colitispatienter i biologisk behandling

Til juni i år kommer første rapport fra den nationale database BIOIBD, der skal skabe overblik over Crohns- og colitispatienter i biologisk behandling. Men rapporten vil udelukkende afdække, hvor mange, der er sat i behandling siden marts 2016. Det samlede overblik vil først ligge klar om flere år. 

Risskovlæger udfordres etisk af jobbet

I voksenpsykiatrien i Risskov i Aarhus føler otte af ti læger sig etisk udfordret af arbejdet, f.eks. når det handler om at udskrive patienter.

Lamotrigin virker ikke til behandling af borderline

Lamotrigin har ikke nogen effekt, hverken på kort eller på lang sigt,​ viser den største dobbeltblindede randomiserede undersøgelse af effekten af præparatet til behandling af emotionel ustabil borderline personlighedsforstyrrelse.

Gratis tilbud om internetpsykiatri

Behandling via internet og i eget hjem. Sådan lyder et nyt tilbud til alle danskere, der lider af angst eller depression.

CCF-formand: Patienter ønsker hurtig indgriben

Personlig medicin, empati og hurtig indgriben hvis behandlingen ikke virker. Sådan lyder stikordene, hvis en vellykket behandling skal beskrives fra patientens synsvinkel.

Borderlinepatienter ekstra arbejdsmæssigt udfordret

Mennesker diagnosticeret med borderline har meget store problemer med at komme i arbejde eller uddannelse – både på kort og langt sigt. Og deres vanskeligheder er større end hos alle andre med psykiske lidelser, undtagen dem med skizofreni og misbrug.

Psykiske arbejdsskader rammer hårdest

Medarbejdere, der får stress eller andre psykiske lidelser på jobbet, står langt ringere end kolleger med ondt i ryggen, eksem eller tilsvarende fysiske arbejdsrelaterede sygdomme. Deres skader anerkendes sjældent, deres chef og arbejdsmiljørepræsentant håndterer sygdommen dårligt, og de fleste af dem mister jobbet.

Andelen af børn med en psykiatrisk diagnose fordoblet på få år

På bare syv år er der sket en fordobling i andelen af børn og unge, der har fået en psykiatrisk diagnose fra børnepsykiatrien. Andelen, der har fået en diagnose, inden de fylder 15 år fra 2010 til 2017 er således steget fra fire til ni procent. For ADHD er der tale om næsten en tredobling.

Her skal alle unge screenes for depression

I USA har American Academy of Pediatrics (AAP) netop udsendt retningslinjer, der skal hjælpe de praktiserende læger med at identificere unge med depression. For som det er i dag er det kun ca. halvdelen af tilfældene, der opspores – og kun 41 procent, der får behandling.

Nyheder fra Medicinske Tidsskrifter

Hæmatologisk Tidsskrift