Hver anden praktiserende læge udbrændt
Antallet af læger, som viser tegn på udbrændthed og angiver, at de er utilfredse med deres arbejde, er steget voldsomt, viser ny undersøgelse.
Praktiserende lægers psykiske arbejdsvilkår bør få opmærksomhed i den videre udvikling af almen praksis. Det konkluderer en ny undersøgelse af praktiserende lægers psykiske arbejdsmiljø og jobtilfredshed, som er foretaget af Forskningsenheden for Almen Praksis ved Aarhus Universitet for PLO.
Læs også: PLO: Det er alvorligt
Undersøgelsen viser, at praktiserende læger er langt mere belastede af deres arbejde i dag, end de var for blot fire år siden. Eksempelsvis er antallet af praktiserende læger, der angiver, at de er utilfredse med deres arbejde, er steget fra seks procent til 22 procent siden 2012, og antallet af læger, der viser tegn på hhv. moderat og alvorlig udbrændthed er i samme periode steget fra 26 procent og fem procent til 38 procent og 11 procent. Det betyder, at hver anden praktiserende læge i dag viser tegn på moderat til alvorlig udbrændthed.
1730 praktiserende læger har deltaget i undersøgelsen, og de læger, der viser tegn på udbrændthed fortæller især, at de er belastede af omfanget af komplekse patienter og udefrakommende administrative opgaver, opgaver med drift af praksis og derudover risikoen for at lave fejl eller overse noget alvorligt.
Flere af disse læger angiver også, at de har fortrudt, at de blev praktiserende læger, og at det er sandsynligt, at de forlader almen praksis inden for to år.
Undersøgelsen viser, at lægernes strategier til at håndtere arbejdspres ofte er at droppe pauserne, blive længere på arbejde, holde kortere ferier og møde på arbejde på trods af egen sygdom. Det er uhensigtsmæssigt, hvis man vil forebygge stress og arbejdsbelastning, og undersøgelsen konkluderer, at der ser ud til at være stort behov for interventioner rettet mod læger, som viser tegn på arbejdsbelastning.