Om os | Om nyhedsbrevene | Annoncer | Betingelser


Hver anden praktiserende læge udbrændt

Antallet af læger, som viser tegn på udbrændthed og angiver, at de er utilfredse med deres arbejde, er steget voldsomt, viser ny undersøgelse.

Praktiserende lægers psykiske arbejdsvilkår bør få opmærksomhed i den videre udvikling af almen praksis. Det konkluderer en ny undersøgelse af praktiserende lægers psykiske arbejdsmiljø og jobtilfredshed, som er foretaget af Forskningsenheden for Almen Praksis ved Aarhus Universitet for PLO.

Læs også: PLO: Det er alvorligt

Undersøgelsen viser, at praktiserende læger er langt mere belastede af deres arbejde i dag, end de var for blot fire år siden. Eksempelsvis er antallet af praktiserende læger, der angiver, at de er utilfredse med deres arbejde, er steget fra seks procent til 22 procent siden 2012, og antallet af læger, der viser tegn på hhv. moderat og alvorlig udbrændthed er i samme periode steget fra 26 procent og fem procent til 38 procent og 11 procent. Det betyder, at hver anden praktiserende læge i dag viser tegn på moderat til alvorlig udbrændthed.

1730 praktiserende læger har deltaget i undersøgelsen, og de læger, der viser tegn på udbrændthed fortæller især, at de er belastede af omfanget af komplekse patienter og udefrakommende administrative opgaver, opgaver med drift af praksis og derudover risikoen for at lave fejl eller overse noget alvorligt.

Flere af disse læger angiver også, at de har fortrudt, at de blev praktiserende læger, og at det er sandsynligt, at de forlader almen praksis inden for to år. 

Undersøgelsen viser, at lægernes strategier til at håndtere arbejdspres ofte er at droppe pauserne, blive længere på arbejde, holde kortere ferier og møde på arbejde på trods af egen sygdom. Det er uhensigtsmæssigt, hvis man vil forebygge stress og arbejdsbelastning, og undersøgelsen konkluderer, at der ser ud til at være stort behov for interventioner rettet mod læger, som viser tegn på arbejdsbelastning.

 

Dermatologien kommer til Nordjylland

1. september åbner Aalborg Universitetshospital dørene til helt nyt dermatologisk speciale. Christian Vestergaard er ansat som ledende overlæge og får ansvaret for at bygge den nye hospitalsafdeling op fra grunden. Han konstitueres desuden i et professorat.

Kræftlæge: Vi skal lære at bruge data om adjuverende immunterapi

ASCO: Heller ikke i år bød ASCO på data, der her og nu kommer til at ændre måden, man behandler modermærkekræft på. Det mener læge Marco Donia, som er formand for Medicinrådets fagudvalg vedrørende modermærkekræft.

Fasenra bliver standardbehandling mod svær astma

Patienter med svær astma får en tredje mulighed for biologisk tillægsbehandling, efter at Medicinrådet onsdag godkendte Fasenra (benralizumab) som standardbehandling på lige fod med de to biologiske tillægsbehandlinger mepolizumab og reslizumab.

Nye retningslinjer til udredning af interstitielle lungesygdomme

Dansk Lungemedicinsk Selskab har netop offentliggjort de nye retningslinjer for Interstitielle lungesygdomme (ILS) og der er flere elementer, den praktiserende læge skal være opmærksom på, når patienten med en interstitiel sygdom skal opspores blandt de øvrige lungesyge patienter.

Færre tryksår giver millionbesparelser

Systematisk arbejde for at forhindre tryksår i ældreplejen kan betale sig. Borgerne slipper for tryksår og kommunen får frigjort ressourcer.

Humira reducerer ikke aorta-inflammation

Antistoffet adalimumab (Humira) har ingen effekt på aorta-inflammation, der øger risikoen for hjertekar-problemer. Til gengæld så det ud til at forbedre andre vigtige markører for betændelse.

Simpel vakuumbandage mindsker risikoen for sårruptur

Et nyt klinisk multicenterstudie viser, at forekomsten af postoperative sårkomplikationer mindskes, og risiko for post-mammaplasty sårruptur begrænses, når NPWT (en simpel vakuumbandage) bliver brugt profylaktisk på lukkede operationssår i forbindelse med brystreducerende operation.

Uenighed om antallet af ekspertcentre for svær astma

Vil få ekspertcentre med stor ekspertise inden for svær astma være at fortrække frem for et par centre i hver af landets fem regioner? Det spørgsmål florerer blandt nogle af de lungemedicinske kilder, Medicinske Tidsskrifter har talt med gennem den senere tid.

Nyheder fra Medicinske Tidsskrifter

Hæmatologisk Tidsskrift