Medicinrådet har 10.017 grunde til at skifte mening om Spinraza

Medicinsk Tidsskrift

-først med nyheder om ny medicin

Om os | Om nyhedsbrevene | Annoncer | Betingelser

Nyt sporstof kan hjælpe til bedre PET-diagnose af leddegigt

Et nyt sporstof kan hjælpe med at visualisere ledbetændelse og tidlig diagnosticering af leddegigt ved PET-scanninger.

Det viser en ny undersøgelse fra Seouls Nationale Universitet i Sydkorea, hvor forskere har udviklet en radioaktiv mærket ligand, fluor-18 (18F) -FEDAC, der målretter sig translokatorproteinet TSPO og binder sig til det.

TSPO findes i store mængder i aktiverede makrofager, hvide blodlegemer, som hjælper med at beskytte kroppen mod skadelige bakterier og inficerede celler, der er kendt for at spille en afgørende rolle ved udvikling af leddegigt.

"Denne undersøgelse er vigtig, fordi den viser værdien af ​​18F-FEDAC som en inflammationsbiomarkør til tidlig påvisning af reumatoid arthritis, selv før kliniske symptomer på leddene begyndte," forklarer dr. Gi Jeong Cheon, der er hovedforfatter på undersøgelsen, som er offentliggjort i tidsskriftet The Journal of Nuclear Medicine.

I undersøgelsen blev 18F-FEDAC testet i et museforsøg under anvendelse af både 18F-FEDAC og 18F-FDG PET-scanning. Mikroskopiske undersøgelser af væv blev udført for at vurdere makrofager og TSPO-ekspression.

Resultaterne viste øget TSPO-mRNA og proteinekspression i aktiverede makrofager, og optagelse af 18F-FEDAC i aktiverede makrofager var højere end det var i ikke-aktiverede celler. Derudover steg 18F-FEDAC optagelsen i gigtplagede led tidligt (dag 23), mens 18F-FDG optagelse ikke gjorde. Imidlertid steg 18F-FDG optagelse i gigtled i senere stadier (dag 37) til et højere niveau end 18F-FEDAC optagelse.

Denne tidlige undersøgelse viser, at 18F-FEDAC gør det muligt at se aktive inflammationssteder i gigtplagede led, ved at målrette TSPO-ekspression i aktiverede makrofager, og det tyder på, at billeddannelse med 18F-FEDAC kan være nyttigt ved mistanke om leddegigt.

"Tidlig behandling kan reducere udviklingen af ​​almidnelig nedbrydning og forbedre effekten af gigtmedicin eller målretttet medicin, fordi byrden af ​​inflammatorisk reaktion er mindre i den meget tidlige fase af leddegigt," påpeger Cheon.

"Vi observerede, at 18F-FEDAC optagelse steg i musenes poter i forbindelse med TSPO-udtryk for aktiverede makrofager, selv før de ​​kliniske symptomer på gigt startede. 18F-FEDAC kan hjælpe os med at finde ud af, hvilke patienter der rent faktisk vil udvikle klinisk signifikant reumatoid arthritis og har brug for behandling.

Vores data viste, at hvert spor kan være nyttigt for forskellige oplysninger om arthritis - 18F-FEDAC kan påvise tidlig subklinisk arthritis og 18F-FDG kan vise symptomatisk arthritis aktivitet. Disse resultater forventes at bidrage til forbedring af personlige terapeutiske resultater ved at udvide omfanget af molekylær billeddannelse og nuklearmedicin," siger Cheon.

Melatonin langtids-forbedrer søvn og adfærd hos børn

Melatonin-præparatet Slenyto har en gavnlig effekt på søvn og adfærd hos børn og unge med autisme og øger samtidig familiens livskvalitet. Det viste et indledende studie for nylig. Og nu dokumenterer et opfølgningsstudie, at effekten på søvnkvaliteten holder sig over tid.

Studie af Slenyto bekræfter lægers praksis

Nye studier, der viser en god effekt af melatonin på søvn og adfærd hos børn med autisme (ASF) bliver taget godt imod af læger. Men jublen over nyheden er ikke helt uden forbehold. Studierne gælder midlet Slenyto, som har langtidseffekt og netop er godkendt af Sundhedsstyrelsen.

Overlæge: Stort problem at nogle med søvnapnø er uden symptomer

Hvis man kunne opspore obstruktiv søvnapnø, OSA, tidligt i forløbet, ville det spare den enkelte for sygdom og nedsat livskvalitet samt store beløb på samfundskontoen. Men hvordan griber sundhedssystemet det an, når mange mennesker tror, at de blot snorker?

Nyheder fra Medicinske Tidsskrifter

Hæmatologisk Tidsskrift

Propatienter