Skip to main content

Medicinsk Tidsskrift

-først med nyheder om ny medicin

Færre amputationer – men for mange akutte genindlæggelser efter operation

Amputationsraten fortsætter med at falde for tredje år i træk. Det viser en ny årsrapport fra Landsregistret Karbase. Til gengæld bliver en femtedel af alle åbent opererede patienter akut genindlagt. Det overrasker styregruppen bag rapporten, som mener, at det tal skal ned - blandt andet gennem bedre forebyggelse.

Bedre opsporing: Pædiater vil screene nyfødte eller små børn for FH

Det går for langsomt med opsporingen af familiær hyperkolesterolæmi (FH). Særligt trægt går det, når det handler om opsporingen af børn. Der skal indføres bedre og tidligere screening, mener pædiater Allan Lund. Eventuelt kan man screene allerede ved hælprøven eller senere i den tidlige barndom, foreslår han.

Danskere med eosinofil øsofagitis går glip af effektivt lægemiddel

Det biologiske lægemiddel Dupixent (dupilumab) har i snart to år været godkendt af EMA til behandling af eosinosil øsofagitis (EoE), men danske patienter må fortsat undvære det. Konsekvensen er, at de hårdest ramte patienter står uden behandlingsmuligheder og må leve med, at sygdommen forværres.

Medicinrådet afviser ny og ellers effektiv behandling af sjælden kræftform

Kinasehæmmeren Qinlock (ripretinib) øger den samlede overlevelse med halvandet år, når den gives i fjerde linje til patienter med gastrointestinal stromal tumor (GIST), men prisen er alt for høj og står ikke mål med effekten, skriver Medicinrådet. Afvisningen ærgrer overlæge Ninna Aggerholm-Pedersen, som dog forstår, at prisen skal være den rette.

Også festrygere kan få KOL

Mennesker, der har været festrygere igennem livet, eller dem, der har røget cigaretter i færre år end det, der svarer til 10 pakkeår, har også øget risiko for at udvikle KOL.