Færre amputationer – men for mange akutte genindlæggelser efter operation
Skrevet af Super User den i kategorien Hjertekar.
Amputationsraten fortsætter med at falde for tredje år i træk. Det viser en ny årsrapport fra Landsregistret Karbase. Til gengæld bliver en femtedel af alle åbent opererede patienter akut genindlagt. Det overrasker styregruppen bag rapporten, som mener, at det tal skal ned - blandt andet gennem bedre forebyggelse.
NSAID sammen med antikoagulantia fordobler risiko for indre blødninger
Skrevet af Maiken Skeem den i kategorien Hjertekar.
Patienter i blodfortyndende behandling, der tager NSAID-præparater som smertestillende, fordobler deres risiko for indre blødninger i særligt mave-tarm-kanalen, hjerne, lunger og blære.
Bedre opsporing: Pædiater vil screene nyfødte eller små børn for FH
Skrevet af Maiken Skeem den i kategorien Hjertekar.
Det går for langsomt med opsporingen af familiær hyperkolesterolæmi (FH). Særligt trægt går det, når det handler om opsporingen af børn. Der skal indføres bedre og tidligere screening, mener pædiater Allan Lund. Eventuelt kan man screene allerede ved hælprøven eller senere i den tidlige barndom, foreslår han.
Region Sjælland introducerer ny stroke-app i ambulancen
Skrevet af Maiken Skeem den i kategorien Hjertekar.
Ambulancepersonalet i Region Sjælland har fået et nyt hjælpemiddel: En app, som kan spotte selv de mest diskrete tegn på stroke.
Region ansætter almenmedicinere til psykiatrien
Skrevet af Helle Torpegaard den i kategorien Psykiatri.
Mennesker med alvorlig psykisk sygdom lever kortere på grund af ubehandlede fysiske sygdomme. Region Syddanmark ansætter almenmedicinere for at ændre det.
Ny forskning kaster lys over øget risiko for psykisk sygdom hos epilepsipatienter
Skrevet af Helle Torpegaard den i kategorien Psykiatri.
Personer med epilepsi har en betydeligt højere risiko for at udvikle psykiske lidelser som angst, depression og bipolar lidelse sammenlignet med personer uden epilepsi.
Tilsyn stiller skarpt på psykiatrisk behandling af børn og unge
Skrevet af Helle Torpegaard den i kategorien Psykiatri.
I 2025 vil Styrelsen for Patientsikkerhed føre organisatorisk tilsyn med offentlige og private sygehusafdelinger og speciallægepraksis, der udfører ambulant psykiatrisk behandling af børn og unge.
Danskere med eosinofil øsofagitis går glip af effektivt lægemiddel
Skrevet af Mads Moltsen den i kategorien Mave og tarm.
Det biologiske lægemiddel Dupixent (dupilumab) har i snart to år været godkendt af EMA til behandling af eosinosil øsofagitis (EoE), men danske patienter må fortsat undvære det. Konsekvensen er, at de hårdest ramte patienter står uden behandlingsmuligheder og må leve med, at sygdommen forværres.
Medicinrådet afviser ny og ellers effektiv behandling af sjælden kræftform
Skrevet af Bo Karl Christensen den i kategorien Mave og tarm.
Kinasehæmmeren Qinlock (ripretinib) øger den samlede overlevelse med halvandet år, når den gives i fjerde linje til patienter med gastrointestinal stromal tumor (GIST), men prisen er alt for høj og står ikke mål med effekten, skriver Medicinrådet. Afvisningen ærgrer overlæge Ninna Aggerholm-Pedersen, som dog forstår, at prisen skal være den rette.
Patientvenlige metoder kan afløse koloskopien til monitorering af Crohns sygdom
Skrevet af Mads Moltsen den i kategorien Mave og tarm.
Koloskopien er upopulær hos patienterne, men har i mange år været standardmetoden til monitorering af Crohns sygdom. Nu kan kikkertundersøgelsen være på vej ud til fordel for patientvenlige alternativer som tarmultralyd eller en simpel fæcesprøve.
Nyt lægemiddel forbedrer symptomer hos patienter med eosinofil øsofagitis
Skrevet af Mads Moltsen den i kategorien Mave og tarm.
Den eksperimentelle IL-13-hæmmer cendakimab kan blive et nyt behandlingsalternativ til patienter med eosinofil øsofagitis (EoE), som ikke har effekt af de nuværende behandlingsmuligheder, vurderer overlæge Anne Lund Krarup.
Guselkumab viser langvarig effekt hos patienter med Crohns sygdom
Skrevet af Mads Moltsen den i kategorien Mave og tarm.
Induktions- og vedligeholdelsesbehandling med subktutan guselkumab (GUS) giver signifikante kliniske og endoskopiske forbedringer hos patienter med moderat til svær Crohns sygdom (CD).
GLP-1-receptoragonister kan komplicere kapselendoskopiske undersøgelser
Skrevet af Mads Moltsen den i kategorien Mave og tarm.
Brug af GLP-1-receptoragonister (GLP-1-RA) hos diabetespatienter er forbundet med længere kapseltransittid og øget risiko for ufuldstændige tarmundersøgelser i forbindelse med kapselendoskopi.
Også festrygere kan få KOL
Skrevet af Jette Marinus den i kategorien Lunger og luftveje.