Professor i psykiatri: Fælles ledelse hjælper ikke psykiatrien
Skrevet af Anne Westh den i kategorien Psykiatri.
Den ledelsesmæssige integration af psykiatri og somatik risikerer at koste en masse spildte kræfter, uden at vi hjælper patienterne. Psykiatrien burde snarere selv håndtere nogle af patienternes simple somatiske problemstillinger i stedet for at sende patienterne andre steder hen, siger professor René Ernst Nielsen.
Ekspert: Fint at afprøve billigere lægemidler først
Skrevet af Anne Westh den i kategorien Diabetes.
Højrisiko-patienter med type 2-diabetes skal stadig behandles med GLP-1-RA, men det er rimeligt først at afprøve billigere alternativer til lavrisiko-patienter, siger endokrinolog Esben Søndergaard.
Patienttilfredshed i psykiatrien: Høje vurderinger, men fortsat udfordringer med pårørendeinddragelse
Skrevet af Helle Torpegaard den i kategorien Psykiatri.
76 procent af de psykiatriske patienter i børne- og ungdomspsykiatrien og 74 procent af de voksne patienter er tilfredse med deres behandling.
Nu kommer pengene: Aftalte millioner til børne- og ungdomspsykiatrien sættes i spil
Skrevet af Redaktionen den i kategorien Psykiatri.
Regeringen og Danske Regioner har nu aftalt, hvordan 150 millioner kroner skal fordeles i 2025 for at nedbringe ventetiderne i børne- og ungdomspsykiatrien.
Første erstatning i psykiatri-skandale: Selvmord kunne være undgået
Skrevet af Redaktionen den i kategorien Psykiatri.
Patienterstatningen har netop afgjort de første to erstatningssager, som knytter sig til den omfattende gennemgang af flere end 1.600 behandlingsforløb i Regionspsykiatrien Randers. Pårørende til en kvinde, der begik selvmord, er blevet tilkendt en erstatning på omkring 83.000 kroner.
Aftale på plads: Psykiatrien integreres i det øvrige sygehusvæsen
Skrevet af Redaktionen den i kategorien Psykiatri.
En ny aftale mellem regeringen og Danske Regioner betyder, at psykiatrien integreres organisatorisk med de somatiske hospitaler. Det sker som led i aftalen om sundhedsreformen, som regeringen indgik i november 2024 med en breds kreds af partier i Folketinget.
Professor i psykiatri: Immunforsvaret kan spille en større rolle i psykiatrien, end vi hidtil har troet
Skrevet af Anne Westh den i kategorien Psykiatri.
Ny forskning viser, at immunologiske mekanismer kan være tæt forbundet med psykiatriske lidelser og kognitive problemer. Ifølge professor i psykiatri Michael Eriksen Benros kan en bedre forståelse af sammenhængen mellem immunforsvaret og hjernen føre til nye behandlingsmuligheder.
Undervisning forbedrer mødet med patienter med psykisk lidelse
Skrevet af Helle Torpegaard den i kategorien Psykiatri.
Mødet med patienter med psykiske lidelser kan være en udfordring for sundhedsprofessionelle i somatikken. En ny evaluering af et undervisningsforløb på Rigshospitalet viser dog, at undervisning kan være et effektivt redskab til at klæde sundhedsprofessionelle bedre på til dette møde og reducere stigmatisering.
Semaglutid undersøges som behandling af overvægt hos psykiatriske patienter
Skrevet af Redaktionen den i kategorien Psykiatri.
Tidligere forskning har etableret en sammenhæng mellem adipositas og depression, hvor overvægt i sig selv anses som en risikofaktor for affektive lidelser. Flere aktuelle forskningsinitiativer vil nu undersøge semaglutid, en GLP-1-receptoragonist kendt fra slankemidlet Wegovy, som en potentiel behandling for psykiatriske patienter med en BMI over 27.
Maskinlæring kan reducere diagnostisk forsinkelse ved skizofreni og bipolar sygdom
Skrevet af Helle Torpegaard den i kategorien Psykiatri.
En ny kohorteundersøgelse fra Aarhus Universitet og Aarhus Universitetshospital – Psykiatrien viser, at maskinlæring kan forbedre den diagnostiske præcision og reducere forsinkelsen i diagnostik ved at analysere data fra den elektroniske patientjournal.
Overraskende fund: Populære fødevarer kobles til ADHD og autisme hos børn
Skrevet af Redaktionen den i kategorien Psykiatri.
En omfattende dansk-amerikansk undersøgelse viser, at gravide, der spiser en vestlig kost med højt indhold af fedt og sukker samt få friske råvarer, har en markant højere risiko for at få børn med udviklingsforstyrrelser som ADHD og autisme.
Nyt studie afklarer: Selektive JAK-hæmmere har flot effekt på tungt behandlede IBD-patienter
Skrevet af Mads Moltsen den i kategorien Mave og tarm.
Den nye klasse af selektive JAK-hæmmere giver hurtig og varig effekt hos behandlingsrefraktære IBD-patienter, viser nyt internationalt real-world studie med danske patienter. De selektive JAK-hæmmere ligger sent i behandlingslinjerne, men man kan overveje at bruge dem tidligere til patienter med behov for hurtig effekt.
Højdosis inhalationssteroid er forbundet med alvorlige bivirkninger
Skrevet af Jette Marinus den i kategorien Lunger og luftveje.
Det er almindelig kendt, at orale kortikosteroider er forbundet med bivirkninger som osteoporose, diabetes, hjerte-kar-sygdomme og øget dødelighed, men nu viser dansk forskning, at behandling med højdosis inhaleret kortikosteroid (ICS) også kan være forbundet med en række bivirkninger.
Patienter med akut pankreatitis har høj risiko for død efter udskrivelse
Skrevet af Mads Moltsen den i kategorien Mave og tarm.