


Diabetesmiddel kan meget vel blive fremtidens våben mod Alzheimers
Novo Nordisk starter snart to store kliniske fase III-studier, der skal dokumentere dét som flere andre studier har indikeret, nemlig at diabetesmidlet semaglutid har forebyggende effekt på Alzheimers, uanset om man har diabetes eller ej.

Professor: Plejehjem skal være bedre rustet til at passe på demente
Professor og leder af Nationalt Videnscenter for Demens, Gunhild Waldemar, efterlyser et øget politisk fokus på forholdene for mennesker med demens på plejehjem, efter at et studie har vist, at demente, der har været indlagt med en infektion har markant forhøjet risiko for at dø.
Nyt lægemiddel mod overdreven søvnighed om dagen på det danske marked
Patienter med narkolepsi og obstruktiv søvnapnø, OSA, kan nu se frem til et nyt lægemiddel, Sunosi (solriamfetol), der virker mod overdreven søvnighed om dagen og hjælper patienterne til at holde sig vågne.
Coronapandemien er en alvorlig trussel for Alzheimers-patienter
Internationale forskere advarer mod fortsat at glemme de dementes særlige sårbarhed under pandemien forårsaget af SARS-CoV-2. Advarsler som direktør for Alzheimerforeningen Nis Peter Nissen til fulde tilslutter sig samtidigt med, at han opfordrer sundhedspolitikere og især kommuner til at lære af de fejl, som allerede er begået.

Nyt professorat skal knække koden for behandling af Alzheimers
Det er næsten umuligt for lægemidler til behandling af sygdomme i centralnervesystemet at slippe forbi blod-hjerne-barrierens finmaskede net af endothelceller, som er designet til at holde virus og bakterier ude.
Studie: Vi bør forberede os på neurologiske følger af covid-19
De dominerende symptomer ved covid-19 er respiratorisk sygdom, men mere og mere tyder også på, at sygdommen kan give forskellige neurologiske lidelser.
Studie af Slenyto bekræfter lægers praksis
Nye studier, der viser en god effekt af melatonin på søvn og adfærd hos børn med autisme (ASF) bliver taget godt imod af læger. Men jublen over nyheden er ikke helt uden forbehold. Studierne gælder midlet Slenyto, som har langtidseffekt og netop er godkendt af Sundhedsstyrelsen.
EAN med nye guidelines for mennesker med demens
Mennesker med demens bør systematisk komme til planlagte lægekontroller, blandt andet for monitorering og behandling af vaskulær komorbiditet. Det fastslår European Academy of Neurology (EAN) i et nyt sæt retningslinjer, som er udarbejdet af en arbejdsgruppe under dansk ledelse.
Hårdt fysisk arbejde øger risiko for demens med 55 procent
Mænd med hårdt fysisk arbejde har højere risiko for at udvikle demens sammenlignet med mænd med stillesiddende arbejde, viser ny forskning fra Københavns Universitet. Forskerne mener, at sundhedsmyndighederne bør ændre i anbefalingerne for fysisk aktivitet.
Hjernerystelse forbindes med Parkinson, ADHD, angst og demens
Interessen for alvorlige følger af hovedtraumer er stærkt stigende blandt internationale forskere, og et nyt canadisk studie, der sætter hjernerystelse i forbindelse med en øget risiko for at udvikle ADHD, Parkinson, demens og angst, blev præsenteret den årlige Alzheimer’s Association International Conference.

Dødsensfarlig hjernebetændelse fra flåter breder sig i Danmark
I perioden fra juni til midten af august 2020 har Statens Serum Institut påvist tre tilfælde af TBE, også kaldet centraleuropæisk hjernebetændelse.

Forsøgsprojekt: Frivillige skal skabe tryghed for patienter med demens
I efteråret indfører hospitalerne i Viborg og Silkeborg et forsøgsprojekt, hvor frivillige tryghedspersoner skal bidrage til at skabe tryghed og ro for patienter med demenssygdom under deres indlæggelse.

Professor: Søvnapnø hos børn har for lav medicinsk bevågenhed
Obstruktiv søvnapnø, OSA, hos børn er en alvorlig lidelse, som kan få konsekvenser for hele livet, hvis den ikke opdages og behandles.
Børn med narkolepsi stigmatiseres som dvaske og dovne
Børn med narkolepsi har signifikant komorbiditet og højere dødelighed end andre børn. De har problemer i skolen, er isolerede og kan blive drillet.
- 1
- 2