Kræftlæge: Det er dyrt for regioner og samfund at spare på diætister i kræftbehandlingen
Skrevet af Thomas Telving den i kategorien Kræft.
INTERVIEW. Onkologer bør spille en mere aktiv rolle i forhold til ernæringsindsatsen overfor kræftpatienter. Det mener et flertal af respondenterne i Medicinske Tidsskrifters rundringning til 21 ledende kræftlæger. Andreas Carus, som er ledende overlæge på Aalborg Universitetshospital, forklarer her, hvad de selv har gjort for at ændre kulturen på området.
Social ulighed præger ny senfølgeklinik i Region Sjælland
Skrevet af Bo Karl Christensen den i kategorien Kræft.
Det er i høj grad personer med videregående uddannelser, som opsøger den nyetablerede klinik for senfølger efter kræft i Region Sjælland, viser statistik fra klinikkens første knap to år. Der bør sættes systematisk ind på landsplan for at løfte behandlingen på tværs af sociale skel, mener overlæge Lena Saltbæk.
Brystkræft: Et paradigmeskifte er på vej
Skrevet af Anne Westh den i kategorien Kræft.
Den traditionelle måde at give kemoterapi på kan være på vej ud i takt med, at antistoflægemiddel-konjugater (ADC’ere) vinder indpas. Forskningen på området er i rivende udvikling, og mulighederne er uendelige. Onkolog Ann Knop spår, at ADC’erne kan vende op og ned på den måde, vi i dag behandler brystkræft på.
Overraskende høj risiko for kræft hos personer med nyopdaget anæmi
Skrevet af Mads Moltsen den i kategorien Kræft.
Dansk forskning viser, at risikoen for kræft er markant forhøjet hos personer med nyopdaget anæmi i almen praksis. Resultatet overraskede forskerne, som måtte gennemgå datagrundlaget og analyserne flere gange for at bekræfte fundet.
Mistænkeligt fund ved scanning blev ikke fulgt op: Patienter udviklede fremskreden lungekræft
Skrevet af Bo Karl Christensen den i kategorien Kræft.
Langt de fleste danske lungekræfttilfælde i det allertidligste stadium bliver opdaget tilfældigt som bifund på en CT-scanning. Det er dog ikke altid, at bifund, som senere viser sig at være lungekræft, bliver fulgt op med yderligere undersøgelser.
Alt for mange læger opdager en hjernetumor for sent
Skrevet af Redaktionen den i kategorien Kræft.
En tumor på hjernen har ofte samme symptomer som stress, derfor bliver mange hjernetumorer opdaget senere end nødvendigt, og det har alvorlige konsekvenser, siger HjernetumorForeningens formand Karen Risgaard, der efterlyser, at de praktiserende læger får mere fokus på området.
Professor: Vi griber udviklingen af nye diagnostiske kræftblodprøver forkert an
Skrevet af Bo Karl Christensen den i kategorien Kræft.
Forskningen i nye kræftmarkører i blodet er i rivende udvikling, men der mangler fokus på at udvikle test, der tager udgangspunkt i den primære kræftopsporing, som finder sted i almen praksis, mener professor Peter Vedsted fra Aarhus Universitet.
Politisk opbakning til ja/nej-klinikker på kræftområdet
Skrevet af Nana Fischer den i kategorien Kræft.
Partier på begge fløje i Folketinget er forud for forhandlingerne om en politisk aftale på sundhedsområdet positivt stemte overfor at etablere såkaldte ja/nej-klinikker, der hurtigt skal kunne udrede patienter med diffuse kræftsymptomer.
Kønsforskelle i screening for tarmkræft kan reduceres
Skrevet af Bo Karl Christensen den i kategorien Kræft.
En tilpasning efter køn af screeningsmetoden for tarmkræft kan udligne den kønslige forskel i screeningspræstation, antyder finsk pilotstudie.
Dansk studie i gang med at undersøge om statiner virker mod brystkræft
Skrevet af Sybille Hildebrandt den i kategorien Kræft.
Et nationalt studie skal undersøge, om statiner er effektive mod brystkræft. Studiet er iværksat efter, at en række epidemiologiske studier har vist, at brystkræftramte på statiner har en signifikant bedre prognose.
Sundhedsstyrelsen: Der mangler robust dokumentation for lavdosis CT-scanning
Skrevet af Bo Karl Christensen den i kategorien Kræft.
Det er op til den billeddiagnostiske afdeling at vurdere, hvilken undersøgelse der er den rette for en given patient, selvom der er mistanke om lungekræft, forklarer Sundhedsstyrelsen i ny vejledning til den omdiskuterede lungekræftpakke.
Eksperter enige: Det er uetisk ikke at iværksætte screening for lungekræft
Skrevet af Maria Cuculiza den i kategorien Kræft.
Evidensen for gevinster ved at indføre et CT-baseret screeningsprogram for rygere med højrisiko for kræft, er nu så overbevisende, at sundhedsvæsenet skal gå i gang med at finde ud af, hvordan et screeningsprogram skal implementeres.
Regionsformand rasende over tegnefilm
Skrevet af Redaktionen den i kategorien Kræft.
Formand for Region Midtjylland, Anders Kühnau (Soc), er rasende på regionsmedlem for Venstre, Jørgen Winther (V) på grund af en tegnefilm.
Ulrich Fredberg er fortid på Regionshospitalet Silkeborg
Skrevet af Redaktionen den i kategorien Kræft.