Medicinsk Tidsskrift

-først med nyheder om ny medicin

Brystkræft: Et paradigmeskifte er på vej

Den traditionelle måde at give kemoterapi på kan være på vej ud i takt med, at antistoflægemiddel-konjugater (ADC’ere) vinder indpas. Forskningen på området er i rivende udvikling, og mulighederne er uendelige. Onkolog Ann Knop spår, at ADC’erne kan vende op og ned på den måde, vi i dag behandler brystkræft på.

Aggressiv prostatakræft skal behandles aggressivt

Siden begyndelsen af 2021 er udviklingen inden for behandling af prostatakræft rykket hastigt. Det vil formentlig betyde, at der vil være langt flere langtidsoverlevere med metastatisk prostatakræft i nær fremtid.

Kræftpatienter med psykiske lidelser overses ofte i almen praksis

Når mennesker med psykiske lidelser får kræft, bliver sygdomme ofte først diagnosticeret ved akut indlæggelse frem for via almen praksis, sammenlignet med patienter uden psykisk sygdom. Det kan være med til at forklare den dårligere prognose for overlevelse, som disse patienter har.

Tarmmikrobiomet forudsiger respons på immunterapi

Den største undersøgelse til dato bekræfter sammenhængen mellem tarmmikrobiomet og respons på immunterapi mod moderrmærkekræft. Studiet belyser den potentielle indvirkning af god kost og tarmsundhed på overlevelseschancerne hos patienter, der får immunterapi.

Ny strategi viser lovende takter mod bugspytkirtelkræft

Ved hjælp af en helt ny strategi er det lykkedes amerikanske forskere at gøre bugspytkirteltumorer synlige for immunsystemet hos mus og sårbare over for immunangreb, hvilket reducerer metastaser med 87 procent.

Danske tal: Hudkræft i voldsom vækst

I løbet af seks år er antallet af registrerede hudkræftpatienter og nye tumorer fordoblet i Danmark. Det er en udvikling, der kun vil fortsætte, og som kommer til at belaste både hospitaler og praktiserende hudlæger, vurderer formand for Hudkræftdatabasen.

Alt for mange læger opdager en hjernetumor for sent

En tumor på hjernen har ofte samme symptomer som stress, derfor bliver mange hjernetumorer opdaget senere end nødvendigt, og det har alvorlige konsekvenser, siger HjernetumorForeningens formand Karen Risgaard, der efterlyser, at de praktiserende læger får mere fokus på området.