Skip to main content

Vaccinations tidsskrift logo

Nyt studie giver indspark til debat om influenzavaccine til børn

Siden 2021 har Sundhedsstyrelsen anbefalet influenzavaccination af alle børn i alderen to til seks år, men vaccinen beskytter kun moderat mod influenza hos børn, viser nyt dansk studie. Man kunne med fordel have undersøgt effekten på en dansk population, før man udrullede vaccinen, mener professor og overlæge Lone Graff Stensballe.

Aktindsigt: Det viser Jesper Mehlsens forskning om HPV-vaccinerede piger med symptomer

HPV-vaccinerede piger, der senere oplevede symptomer, adskiller sig fysiologisk fra de vaccinerede piger, der ikke fik symptomer. Det antyder ikke-publicerede studier, som speciallæge Jesper Mehlsen afleverede til Lægemiddelstyrelsen tidligere på året. Der er dog et stort problem: Forskningen har ikke kunnet vise direkte sammenhæng mellem symptomer og vaccine, da der ikke er en uvaccineret kontrolgruppe.

Ny voldsom nedgang i HPV-vacciner

HPV-vaccinationsraten er helt nede på 18 procent af en årgang, og det er bekymrende, da en undersøgelse fra 2014 har vist, at HPV-vaccination kan forebygge en stor del af de sværeste forstadier til livmoderhalskræft, siger professor Susanne Krüger Kjær.

Drenge bør også vaccineres mod HPV

Danske drenge bør, på lige fod med pigerne, tilbydes vaccination mod de HPV-typer, som kan give kræft. Det mener afdelingschef for SSI’s epidemiologiske afdeling, overlæge Kåre Mølbak.