Skip to main content

Medicinsk Tidsskrift

-først med nyheder om ny medicin

Søvnforsker: Alle patienter med hjerte-kar-sygdomme bør udredes for søvnapnø

Sammenhængen mellem søvnapnø og hjerte-kar-sygdom er så markant og veldokumenteret, at apnøudredning ifølge afdelingslæge i Dansk Center for Søvnmedicin på Glostrup Hospital, Rune Frandsen, bør være standardprocedure, når patienter diagnosticeres med en svær hjertelidelse.

Bedre diagnostik skal mindske antallet afbrudte CPAP-behandlinger

For mange patienter med apnø er CPAP et vidundermiddel - hvis det vel at mærke virker og bruges. Og det kniber det med. En tredjedel af de patienter, der i dag får udleveret CPAP, er ude af stand til at bruge udstyret. Efter tre måneder udgør brugerne kun 60 procent, og efter to år er det bare 55 procent, der benytter udstyret fast.

Norske forskere vil screene for søvnløshed hos hjertepatienter

Hjertepatienter bør screenes for søvnløshed, mener norske forskere efter at de i et studie af patienter med hjertesygdom konstaterede, at 45 procent led af søvnløshed og at en fjerdedel indenfor den sidste uge havde taget sovemedicin.

Big data er løftestang for fremtidens søvndiagnostik

Maskinlæring (ML) til diagnosticering af søvnsygdomme, der hviler på algoritmer dannet ud fra store datamængder, er lige om hjørnet. Fordi der hele tiden kommer nye muligheder, og fordi det er rationelt og indebærer en forbedring af diagnostik og behandling.

Psykiatrisk sygdom behøver ikke gå ud over søvnen

Med en psykiatrisk diagnose følger ofte søvnproblemer. F.eks. har 50-90 procent af patienter med depression problemer med søvnen. Med projektet Bedre søvn uden medicin har Psykiatriens Hus i Aarhus taget fat i et problem, som ofte drukner i disse patienters øvrige udfordringer.

Fem millioner til opsporing af søvnapnø hos patienter med diabetes

Et nyt forskningsprojekt, som er finansieret med 4.9 millioner fra Novo Nordisk Fonden, vil teste mulighederne med en ny screeningsteknologi. Målet er at undersøge, om det er muligt at teste flere patienter med diabetes for søvnapnø mere effektivt end med de traditionelle søvnundersøgelser, der i dag er til rådighed.

Ambitiøst projekt skal give søvnapnø-patienter bedre kår

I fremtiden skal det være nemmere at tilrettelægge den mest optimale udredning og behandlingsplan til en søvnapnø-patient. Og det skal ske med en bred specialedækning i ryggen, mens søvnapnø-patienter i dag bliver kastebold mellem forskellige specialer.

Ekspert: Melatonin kan hjælpe børn med autisme og ADHD

Niels BilenbergDet kan være en stor fordel for børn med autisme eller ADHD at få melatonin i en periode, men det bør ikke automatisk blive en permanent tilstand. Det siger professor Niels Bilenberg i anledning af de nye behandlingsmuligheder til behandling af børns søvnløshed.