Sundhedsministeren blev klædt af i samråd

Medicinsk Tidsskrift

-først med nyheder om ny medicin

Om os | Om nyhedsbrevene | Annoncer | Betingelser

Søskende til leddegigt-patienter har større risiko for hjerteproblemer

EULAR: Det er ikke bare patienter med leddegigt, men også deres søskende, der har en markant højere risiko for hjertekarsygdom.

Det viser resultaterne af en undersøgelse, der blev præsenteret på den europæiske reumatologiske kongres, EULAR 2018 (13.-16. juni), og som viser en øget risiko for akut koronar syndrom (ACS) hos søskende til personer med leddegigt, hvilket tyder på en sammenhæng mellem de to sygdomme.

"Disse resultater bidrager til vores forståelse af kardiovaskulær risiko hos patienter med leddegigt," siger professor Thomas Dörner, formand for udvælgelseskomitéen ved EULAR.

"Dette er vigtigt fordi kardiovaskulær sygdom er den vigtigste drivkraft for den øgede morbiditet og dødelighed hos patienter."

Akut koronar syndrom er en paraplybetegnelse, der bruges til at beskrive en række tilstande forbundet med den pludselige, reducerede blodgennemstrømning til hjertet, såsom et hjerteanfald eller ustabil angina. Nylige undersøgelser har vist, at sværhedsgraden af leddegigt er forbundet med risikoen for akut koronar syndrom, hvilket tyder på, at det er selve leddegigten, der bidrager til den overordnede risiko.

En nyligt offentliggjort undersøgelse viste, at der, trods den mere effektive kontrol af inflammation i forbindelse med leddegigt i de senere år, er en øget risiko for ACS blandt patienter med leddegigt. Dette antyder, at der kan være en fælles modtagelighed mellem de to tilstande, som måske har et element af arvelighed over sig.

Derfor undersøgte forskerne risikoen for akut koronar syndrom hos søskende til personer med leddegigt. Hvis der var fælles modtagelighed mellem de to tilstande, ville søskende uden leddegigt også kunne have øget risiko for ACS på grund af deres fælles genetik og baggrund.

Undersøgelsen er baseret på det svenske reumatologikvalitet (SRQ) register. Gennem dette identificerede forskerne 7.492 patienter med leddegigt (1996-2015), der havde 10.671 helsøskende. Patienterne med leddegigt blev matchet for alder og køn med 35.120 kontroller sammen med deres 47.137 helsøskende.

Resultaterne viste, at patienter med tidlig leddegigt og deres søskende var 44 procent og 23 procent mere tilbøjelige til at opleve akut koronar syndrom end matchede kontroller. En direkte sammenligning af patienter med leddegigt og deres søskende viste, at de havde en 19 procent højere risiko for ACS end deres søskende.

"Vores resultater giver dokumentation for delt modtagelighed mellem leddegigt og akut koronar syndrom," siger undersøgelsens hovedforfatter dr. Helga Westerlind fra Karolinska Institutet.

"Selv om ​​dette skal undersøges yderligere, mener vi, at man for at reducere den kardiovaskulær risiko hos leddegigtpatienter, skal tilbyde forebyggende hjertekarbehandling, der går ud over optimeret bekæmpelse af leddegigt."

Middel mod søvnapnø og narkolepsi godkendt i EU

Sunosi (solriamfetol) er blevet godkendt af EU som middel til at reducere overdreven søvnighed i dagtimerne (EDS) hos voksne med narkolepsi (med eller uden kataplexi) eller obstruktiv søvnapnø.

Medicinrådet godkender human alfa-1-antitrypsin

Medicinrådet har netop godkendt human alfa-1-antitrypsin (Respreeza og Prolastina) som henholdsvis vedligeholdelsesbehandling og langvarig supplerende behandling af emfysem hos voksne med dokumenteret alvorlig alfa-1-proteinasehæmmer-mangel.

Udbud sikrer ikke at diabetesudstyr spiller sammen med IT-systemer

Leverandører af diabetesudstyr til landets regioner bør være forpligtede på, at deres udstyr kan overføre patientdata til sundhedsvæsenets IT-systemer, siger Steno-direktører. Det bliver dog ikke en del af udbuddet men bliver prioriteret under forhandlingerne, melder regionernes tovholder. 

Medicinrådet opretter fagudvalg for type 2-diabetes

For første gang skal Medicinrådet have et fagudvalg for type 2-diabetes. Det nye fagudvalg skal bl.a. bistå Medicinrådet i at udvikle en ny vejledning til behandling af type 2-diabetes.

Nyheder fra Medicinske Tidsskrifter

Hæmatologisk Tidsskrift

Propatienter