Medicintilskuds-nævnet afsløret - det handler bare om at spare penge

Medicinsk Tidsskrift

-først med nyheder om ny medicin

Om os | Om nyhedsbrevene | Annoncer | Betingelser


Kunstigt ankelled medfører dramatisk forbedring

Et kunstigt ankelled øger markant bevægelsesfriheden og reducerer smerterne for patienter med alvorlig gigt i anklen.

Det viser en ny undersøgelse fra Jefferson Health, hvor forskere har gennemgået situationen for 100 patienter, der har fået en kunstig ankel.

Gigt i ankelleddet er en smertefuld tilstand, der begrænser patienternes evner til at gå op og ned ad trapper, komme ud af en bil og endda gå. Men rekonstruktion øger patienternes bevægelsesevne med mere end 60 procent, og det betyder meget mindre smerte og bedre evne til at fuldføre hverdagens aktiviteter med forbedring i mindst de første to år efter operationen.

"De har det virkelig dramatisk bedre end før operationen," siger dr. Steven Raikin, MD, direktør for fod- og ankelservice hos Rothman Orthopedic Institute ved Jefferson Health og professor i ortopædkirurgi.

Alvorlige skader eller gentagne forstuvninger nedslider brusken, der dækker ankelleddet og kan resultere i gigt. Når medicin, steroidinjektioner eller forstærkning af leddet ikke virker, bliver kirurgi den eneste mulighed.

Total ankel artroplastik eller en komplet kirurgisk udskiftning af ankelleddet er kun blevet et rentabelt valg i det seneste årti. Men såvel læger som patienter har været usikre på, hvor godt det påvirkede bevægelse og smerter.

"Hele ideen var at forsøge at skabe forventningsparametre for patienter, der fik ankeludskiftninger på forskellige tidspunkter i de første to år efter operationen," siger Raikin.

Forskerne vurderede derfor mere end 100 patienters bevægelsesevne, smerteniveau og evne til at udføre hverdagsaktiviteter før operationen og igen tre, seks, 12 og 24 måneder efter indsættelse af et kunstigt ankelled.

Gennemsnitlig forbedrede ankeloperationen patienternes bevægelsesområde i sagittalplanet med 66 procent, fra en 20,7 graders vinkel før operationen til 34,3 grader seks måneder efter operationen. Med patienternes forbedrede bevægelsesevne forbedrede også deres livskvalitet.

"Vi kan give en dramatisk forbedring af både bevægelse og smerte med disse ankeludskiftninger," siger dr. Raikin. Patienternes smertescore faldt fra 74 på en 100 points skala til 15 point, og deres evne til at udføre hverdagsopgaver forbedredes fra 50 til 80 ud af 100 point i løbet af den toårige opfølgning. Hvad mere er, disse forbedringer korrelerede stærkt med den forbedrede ankelfleksibilitet.

Da forskerne analyserede de kirurgiske resultater, fandt de ud af, at vinduet med det største opsving skete meget tidligere end de troede. De første seks måneder efter operationen var afgørende, viser deres data.

"Langt de fleste forbedringer, patienterne får, sker faktisk i de første seks måneder. Dette er meget vigtigt, fordi det er vigtigt at motivere patienterne tidligt," siger Raikin, der har fået undersøgelsen offentliggjort i tidsskriftet Journal of Bone og Joint Surgery.

Patientens bevægelsesforbedringer var stærkest indtil sjette måned og bremsede op derfra. Smerter og funktionalitet fulgte den samme tendens. Dr. Raikin starter nu patienternes genoptræning tidligere og hurtigere som følge af denne undersøgelse.

Når det er sagt, fortsætter patienterne med at forbedre deres bevægelsesevne og funktionalitet samt reducere deres smerter indtil ca. to år.

Søvnapnø: Dagstræthed er en svær størrelse

Mange patienter i behandling for obstruktiv søvnapnø føler sig stadig trætte og uoplagte i dagtimerne trods behandlingen. Men patienternes træthed er ofte summen af mange faktorer, og det kræver en stor indsats af patienterne selv at mindske trætheden.

Steroidfrygt hos forældre kan forværre AD hos deres børn

Forældres frygt for steroidbehandling er forbundet med alvorligere sygdomsforløb hos børn med AD. Frygten er størst hos patienter med lav uddannelse, og praktiserende læger og apotekere er desuden også mere skeptiske over for steroider end dermatologer.

Professor om ny medicin: Helt utrolig spændende udvikling

Speciallægerne venter med spænding på fremtidens næste biologiske behandlingsmuligheder. Med præparater, der formentlig kan gribe type-2 inflammation lige under epitelet, inden inflammationen når at ødelægge og aktivere de vigtige celler ved type-2-sygdomme, kan man nemlig behandle endnu tidligere og mere effektivt.

Hyperhidrose er en overset sygdom med gode behandlingsmuligheder

Der findes gode behandlingsmuligheder mod overdreven svedproduktion, men alt for mange er for tilbageholdende med at søge behandling, mener læge Charlotte Näslund Koch om lidelsen, som op mod 300.000 danskere lider af.

Nyheder fra Medicinske Tidsskrifter

Hæmatologisk Tidsskrift

Propatienter