Kristian Lunds blog

Medicinsk Tidsskrift

-først med nyheder om ny medicin

Om os | Om nyhedsbrevene | Annoncer | Betingelser

Sent opstået leddegigt øger risikoen for knoglenedbrydning

I de tidlige stadier af leddegigt opstået sent i livet er der øget risiko for erosion af knoglerne.

Det viser en ny undersøgelse fra Kyoto-universitetet i Japan, hvor forskere har sammenlignet udviklingen af leddegigt, der er opstået hos personer under og over 60 år.

Forskerne ville vide, hvordan alder ved sygdomsudbrud påvirker behandling og prognose i tidlig stadier af leddegigt ved hjælp af data fra kohorten Kyoto Rheumatoid Arthritis Management Alliance.

I alt 2.182 patienter med leddegigt blev indskrevet i kohorten fra 2011 til 2015; 239 blev nyligt diagnosticeret og fulgt i to år. Patienterne blev klassificeret som tidligt opstået leddegigt (YORA), som omfattede 117 patienter under 60 år og sent opstået RA (EORA), som omfattede 122 patienter over 60 år.

Forskerne fandt ud af, at sygdomsaktiviteten ved baseline var højere i EORA-gruppen end i YORA-gruppen. På et eller to år var sygdomsaktiviteten ækvivalent i de to grupper. Der var imidlertid flere knogleerosioner både ved baseline og efter to år blandt EORA-patienter.

Kun ca. 10 procent af YORA-patienter havde erosioner, mens mere end 25 procent blandt anticitrullinerede protein autoantistof-positive EORA-patienter uden erosioner ved baseline havde erosioner, selvom de opnåede klinisk remission på et eller to år.

"Optimal terapi, der forhindrer radiologisk skade, bør overvejes for EORA," skriver forfatterne, der har fået undersøgelsen offentliggjort i International Journal of Rheumatic Diseases.

Millioner på spil: Kardiologernes skattesag starter forfra

Kardiologernes moms-sag skal afgøres af skattemyndighederne. Det har Københavns Byret afgjort, og dermed er sagen tilbage ved sit udgangspunkt og lægernes videnskabelige selskaber må derfor vente i uvished på om kontingentbetalinger skal momses - i givet fald en afgørelse som kan koste selskaberne tab i millionklassen.

Hæderspris til Mogens Lytken for særlig kardiologisk indsats

Professor, overlæge, dr.med. Mogens Lytken Larsen modtog årets hæderspris på årsmødet i Dansk Cardiologisk Selskab (DCS). Den er kardiologernes fornemmeste pris og uddeles til et medlem, der har bidraget med en ganske særlig indsats for dansk kardiologi.

Kasper Iversen får ærefuld forskerpris

Årets forskerpris, som hvert år uddeles på Dansk Cardiologisk Selskabs årsmøde, gik i år til overlæge, dr. med. Kasper Iversen fra Herlev og Gentofte Hospital.

Genterapi heler skader efter hjerteanfald

Større dyr og menneskers hjerter kan normalt ikke regenere efter hjerteanfald, men det er nu lykkedes at hele et grisehjerte og det giver håb om at kunne undgå mange tilfælde af hjertesvigt i fremtiden.

Nyheder fra Medicinske Tidsskrifter

Hæmatologisk Tidsskrift

Propatienter