Skip to main content

-først med nyheder om ny medicin

Vegetarisk diæt hjælper på symptomer på leddegigt

Dropper patienter med leddegigt rødt kød og nøjes med en plantebaseret diæt kan det lindre smerter og ubehag, der er forbundet med sygdommen.

Det viser en ny undersøgelse fra George Washington University School of Medicine and Health Sciences, hvor forskere i samarbejde med Physicians Committee for Responsible Medicine har gennemgået både kliniske forsøg og observationsundersøgelser om sammenhængen mellem kost og leddegigt.

"En plantebaseret diæt bestående af frugt, grøntsager, korn og bælgfrugter kan være enormt nyttigt for patienter med leddegigt," siger Hana Kahleova, der er medforfatter på undersøgelsen, som er offentliggjort i tidsskriftet Frontiers in Nutrition.

"Denne undersøgelse byder på håb om, at ledsmerter, hævelse og andre smertefulde symptomer kan forbedres eller endda forsvinde med et simpelt skift af kosten."

Forskernes gennemgang af flere undersøgelser fandt, at plantebaserede diæter reducerer betændelse. En af disse undersøgelser fandt, at "diæter med fedtindhold og forarbejdet kød er forbundet med inflammatoriske markører, inklusive C-reaktivt protein (CRP). Plantebaserede diæter og diæt med højt fiberindhold er blevet forbundet med lavere CRP-niveauer."

En gennemgang af et klinisk forsøg fandt, at personer med moderat til svær reumatoid arthritis oplevede betydelige forbedringer i morgenstivhed, leddegigt-smerter, ømhed i leddet og hævelse i led efter blot fire uger på en fedtfattig vegansk diæt.

"Denne undersøgelse giver håb om, at med en simpel kostændring kan ledssmerter, hævelse og andre smertefulde symptomer forbedres eller endda forsvinde," siger Kahleova.