Kristian Lunds blog

Medicinsk Tidsskrift

-først med nyheder om ny medicin

Om os | Om nyhedsbrevene | Annoncer | Betingelser

RoActemra beskytter bedre mod erosioner end methotrexat

RoActemra er mere effektiv end methotrexat til at beskytte mod nedbrydning hos tidlige leddegigtpatienter - i hvert fald i fødderne.

Det antyder en ny undersøgelse fra Utrecht Universitets Medicinske Center i Holland, hvor forskere med radiografi har undersøgt, hvordan de to midler påvirker leddenes erosion. Undersøgelsen er offentliggjort i tidsskriftet Rheumatology.

I forsøget deltog 317 nyligt diagnosticerede leddegigt-patienter, der tilfældigt fik enten tocilizumab (RoActemra), methotrexat (MTX) eller en kombination af de to midler. Radiografier blev taget ved forsøgets start og gentaget efter 52 og 104 uger.

Forskerne sammenlignede undervejs ændringer fra forsøgets start i andelen af ​​patienter uden radiografisk progression.

Efter 52 uger var de gennemsnitlige ændringer af erosion og JSN score for alle deltagere 0,59 og 0,18 og efter 104 uger 0,70 og 0,50.

For JSN blev der på begge tidspunkter ikke fundet forskelle i progression mellem de forskellige grupper.

For erosioner var progressionen signifikant lavere i uge 104 i begge tocilizumab-grupper sammenlignet med gruppen, der kun fik methotrexat. Progression af erosioner i fødderne var signifikant mindre efter 104 uger i begge tocilizumab-grupper, men ikke signifikant mindre i for hænderne.

Andelen af patienter uden øgede erosioner var højere i tocilizumab-grupperne både efter uge 52 (tocilizumab plus MTX: 87%; tocilizumab: 81%) og efter uge 104 (tocilizumab plus MTX: 85%; tocilizumab: 77%), sammenlignet med methotrexat-gruppe (hhv. 52=74% og 104=60%).

Forskerne konkluderer derfor, at en tocilizumab-baseret behandling hæmmer udviklingen af ​​erosioner, især i fødderne, hos DMARD-naive tidlige leddegigt-patienter mere end med trinvis MTX-behandling.

Opråb fra overlæge: Hjertesvigt skal sidestilles med kræft

Hjertesvigt er en sygdom, der skal tages lige så alvorligt som kræft og KOL. Sådan bør rygmarvsindstillingen være hos alle danskere og ikke mindst deres læger. For som det er i dag, har patienter med hjertesvigt generelt en dårligere prognose end de burde og kunne have.

Nyheder fra Medicinske Tidsskrifter

Hæmatologisk Tidsskrift

Propatienter