Kristian Lunds blog

Medicinsk Tidsskrift

-først med nyheder om ny medicin

Om os | Om nyhedsbrevene | Annoncer | Betingelser

Gigtmiddel kan bekæmpe dødelig hudkræft

Behandling af den mest dødelige form for hudkræft kan blive mere effektiv, hvis den kombineres med et velkendt lægemiddel mod leddegigt.

Det antyder en ny undersøgelse fra University of East Anglia (UEA), hvor forskere næsten helt stoppede væksten af ​​en melanomtumor ved at kombinere en traditionel behandling af hudkræft med leflunomid.

Selvom kun fem procent af alle hudkræfttilfælde er melanomer er de skyld i de fleste dødsfald. Hvis det bliver opdaget tidligt, er melanom relativt nemt at behandle, men når kræften først er metastaseret bliver behandlingen vanskeligere.

I de senere år er der udviklet en række nye behandlinger for metastatisk melanom, nogle med fokus på visse genetiske mutationer. Sygdommen kan dog hurtigt blive resistent overfor de fleste lægemidler, så forskningen fokuserer på kombinationer af behandlinger, som chefforsker dr. Grant Wheeler fra UEAs Biovidenskabelige Skole forklarer.

"Ved at kombinere behandlinger er det muligt at angribe sygdommen fra flere vinkler, hvilket gør det sværere for melanomet at udvikle resistens over for nogen af ​​stofferne," siger han.

Forskerne fokuserede på leflunomid, der er et immunosuppressivt lægemiddel godkendt til behandling af leddegigt. Tidligere undersøgelser har vist, at midlet er effektivt i kombination med stoffer, der er målrettet melanom med en vis genetisk mutation, kendt som BRAFV600E.

Den nye undersøgelse, der er offentliggjort i tidsskriftet Oncotarget, viser, hvordan leflunomid virker mod melanom i kombination med et andet lægemiddel, selumetinib.

Selumetinib er et af en række lægemidler, der er målrettet aktiviteten af ​​et protein kaldet MEK, som melanom er afhængig af for at overleve. MEK-hæmmere anvendes allerede i kombination med BRAF-hæmmere til bekæmpelse af resistens, men dr. Wheelers forskning viser, at tilsætning af leflunomid til blandingen kan gøre kombinationen endnu mere effektiv.

"Vores forskning viser, at der også kan være andre fordele - ved at kombinere de to lægemidler (selumetinib og leflunomid, red.) kan du muligvis forbedre de enkelte midlers virkninger og få en behandling, der er mere effektiv end summen af ​​de to midler."

Da holdet testede leflunomid i laboratoriet, viste det sig at påvirke melanomceller uanset kræftens genetiske signatur. Det betyder, at leflunomid har potentialet til at blive anvendt i alle melanomtilfælde og ikke kun på tumorer, der har BRAF mutationer.

Holdet kiggede specifikt på, hvordan leflunomid virkede på melanomcellerne og fandt ud af, at det var i stand til at stoppe cellerne i en tidlig fase af deres vækst og derefter tvinge dem til at dræbe sig selv - altså apoptose.

Men da forskerne testede leflunomid på melanomceller sammen med selumetinib, fandt de, at det var mere effektivt end hvert af de to lægemidler alene. Dette fund blev repliceret i forsøg på mus med melanomtumorer: De to lægemidler tilsammen standsede næsten fuldstændigt væksten af ​​tumoren i løbet af en 12-dages periode, hvilket langt oversteg virkningen af de to lægemidler hver for sig.

Der er imidlertid mange spørgsmål, der skal besvares, før denne kombination kan bruges i kliniske forsøg, herunder testning af, om melanom kan udvikle modstandsdygtighed mod behandlingen.

"Med melanombehandlinger har hovedproblemet været udviklingen af ​​tumorresistens. En måde at bekæmpe det er immunterapi, som udnytter kroppens eget forsvar. Men nye kombinationsterapier er altid nødvendige, og vi skal identificere nye lægemidler, der kan tilføjes til arsenalet af anti-melanomterapier. Det er muligt, at leflunomid kunne spille den rolle," siger dr. Wheeler.

Opråb fra overlæge: Hjertesvigt skal sidestilles med kræft

Hjertesvigt er en sygdom, der skal tages lige så alvorligt som kræft og KOL. Sådan bør rygmarvsindstillingen være hos alle danskere og ikke mindst deres læger. For som det er i dag, har patienter med hjertesvigt generelt en dårligere prognose end de burde og kunne have.

Nyheder fra Medicinske Tidsskrifter

Hæmatologisk Tidsskrift

Propatienter