Medicinrådet har 10.017 grunde til at skifte mening om Spinraza

Medicinsk Tidsskrift

-først med nyheder om ny medicin

Om os | Om nyhedsbrevene | Annoncer | Betingelser

Fremtidsvision: Indsprøjtninger kan afløse gigtoperationer

Opdagelsen af molekyle RCGD 423 kan være vejen til ny og langt mere skånsom behandling af gigt, viser amerikansk forskning. 

Gigtpatienter, der undgår udskiftning af led og i stedet nøjes med en indsprøjtning, kan blive et realistisk fremtidsscenarie.

Det er endnu kun testet på rotter, men et hold amerikanske forsker mener, det er realistisk, at i hvert fald en del af fremtidens gigtoperationer kan erstattes af injektioner. Forskerne har nemlig opdaget, at molekylet RCGD 423, hvis navn er en forkortelse af "Regulator of Cartilage Growth and Differentiation", forbedrer regenereringen samtidig med at det begrænser inflammation i leddene.

Forskerne, der er fra University of Southern California, har undersøgt effekten af RCGD 423, og de har opdaget, at når molekylet blev påført ledbruskceller i laboratoriet, formerede cellerne sig i højere grad. Når cellerne injiceres i knæleddene på rotter med beskadiget brusk, kunne dyrene mere effektivt helbrede deres skader selv.

Tidlig behandling kan forebygge operation

RCGD 423 virker ved at kommunikere med et specifikt molekyle i kroppen. Dette molekyle, der kaldes glycoprotein 130 (Gp130) receptoren, modtager to meget forskellige typer af signaler: Dem der fremmer bruskudvikling i embryoet, og dem der udløser kronisk inflammation hos voksne. RCGD 423 forstærker Gp130-receptorens evne til at modtage udviklingssignaler, der kan stimulere bruskregenerering, samtidig med, at de inflammatoriske signaler, der kan føre til bruskdegenerering, på lang sigt blokeres.

På baggrund af disse tidlige resultater har de amerikanske forskere allerede lagt grunden til at gennemføre kliniske forsøg for at teste RCGD 423 som behandling for slidgigt og børneleddegigt.

”Målet er at udvikle en injicerbar behandling, der kan anvendes i et tidligt til moderat udviklingsniveau af gigt,” siger leder af forskningsprojektet og lektor i ortopædkirurgi, Denis Evseenko, der har fået undersøgelsens resultater offentliggjort i tidsskriftet Annals of Rheumatic Diseases..

Det vil ikke kurere artritis, men det vil forsinke udviklingen af lidelsen, inden den når de stadier, hvor patienterne har brug for udskiftninger af led, hvilket tegner sig for en million operationer hvert år i USA.

I Danmark er antallet af operationer naturligvis noget mindre, men dog betydeligt. Ifølge Dansk knæalloplastikregister (DKAR) og Dansk hoftealloplastikregister (DHR) får 20.000 danskere eksempelvis hvert år erstattet knæ- eller hofteled af proteser på grund af gigt.

Stort potentiale

Denis Evseenko ser RCGD 423 som en prototype for en ny klasse af antiinflammatoriske lægemidler med en meget bred vifte af indikationer. Hans team har allerede fundet flere biologiske effekter af RCGD 423. I et tidligere studie, der blev offentliggjort i "Nature Cell

Biology", viste RCGD 423 eksempelvis evnen til at aktivere stamceller, der får håret til at vokse.

I samarbejde med andre forskere fra blandt andet University of Southern California vil Evseenko og hans team arbejde videre for at undersøge det bredere potentiale af RCGD 423 til behandling af reumatoid artritis, kæbeartritis, lupus, neurologiske og hjertesygdomme og skaldethed samt at opretholde pluripotente stamceller i laboratoriet.

 

Melatonin langtids-forbedrer søvn og adfærd hos børn

Melatonin-præparatet Slenyto har en gavnlig effekt på søvn og adfærd hos børn og unge med autisme og øger samtidig familiens livskvalitet. Det viste et indledende studie for nylig. Og nu dokumenterer et opfølgningsstudie, at effekten på søvnkvaliteten holder sig over tid.

Studie af Slenyto bekræfter lægers praksis

Nye studier, der viser en god effekt af melatonin på søvn og adfærd hos børn med autisme (ASF) bliver taget godt imod af læger. Men jublen over nyheden er ikke helt uden forbehold. Studierne gælder midlet Slenyto, som har langtidseffekt og netop er godkendt af Sundhedsstyrelsen.

Overlæge: Stort problem at nogle med søvnapnø er uden symptomer

Hvis man kunne opspore obstruktiv søvnapnø, OSA, tidligt i forløbet, ville det spare den enkelte for sygdom og nedsat livskvalitet samt store beløb på samfundskontoen. Men hvordan griber sundhedssystemet det an, når mange mennesker tror, at de blot snorker?

Nyheder fra Medicinske Tidsskrifter

Hæmatologisk Tidsskrift

Propatienter